Hlavní navigace

Z diskuze: Firmu klidně uvádějte jako vedlejší činnost

30. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 293493
Pracujete-li jako zaměstnanec, můžete klidně založit firmu a uvádět ji jako vedlejší činnost. Pokud chcete dovážet a prodávat zboží z ciziny, pozor na možnou nutnost registrace k DPH. Založení e-shopu na jinou osobu není jen tak.

Můžete založit s.r.o, i když jste zaměstnanec?

Chtěl bych založit firmu s.r.o., ale jsem zaměstnanec jedné firmy. Můžu svou firmu, kterou založím, uvádět jako vedlejší činnost? Jak se na to budou dívat úřady?

Odpověděl/a: Petr Vik

S.r.o. můžete bez jakýchkoliv problémů založit. Buď se můžete v této společnosti zaměstnat a pobírat standardně mzdu, nebo ani nemusíte být zaměstnán a pouze si můžete vyplatit např. část ze zisku společnosti, kterou samozřejmě musíte zdanit. Pokud nebudete v s.r.o. zaměstnán, tak se ani nemusíte přihlašovat k platbě soc. + zdr. odvodů – nemusíte tedy řešit žádný vedlejší pracovní poměr. S.r.o. jako takové však musíte přihlásit k příslušným daním. Je nutno si uvědomit, že peníze, které společnost vydělá, nejsou přímo vaše, ale té společnosti.

Na vedlejší pracovní poměr pohlížejí úřady naprosto standardně a nejsou v tom ohledu žádné problémy. Čtěte více: Zaměstnanec může podepsat prohlášení, i když podniká.

Máte jiný názor? Reagujte...

Zkrácený pracovní poměr a pobírání rodičovského příspěvku

Dcera má v říjnu 3 roky. Z rodinných důvodů jsem zvolila návrat k původnímu zaměstnavateli (kategorie malá firma) na zkrácenou pracovní dobu (20hod/týdně) s tím, že budu další rok pobírat rodičovský příspěvek. Někde jsem však četla, že pokud se vracím na stejnou pracovní pozici o stejné náplni jako před odchodem na MD a RD a zároveň budu pobírat „rodičák“, nestačí pouze dodatek k pracovní smlouvě, ale je nutné pracovat na bázi jiného vhodného smluvního vztahu? Jak to tedy je?
Zároveň nepředpokládám návrat ihned k datu dosažení 3 let věku dítěte, ale např. za dva až tři měsíce, poté, co se „aklimatizuje“ na MŠ. Jak je to pak s platbou sociálního a zdravotního pojištění, když nastoupím např. v půlce měsíce?

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Myslím, že jste si to spletla s pobíráním PPM (mateřské), tam skutečně nemůžete pro stejného zaměstnavatele podobu pobírání dávek pracovat. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory. Výše přivýdělku není nijak omezena. Rodič tak může dostávat rodičovský příspěvek a zároveň se vrátit do původního zaměstnání nebo si najít zaměstnání nové.

Domnívám se, že ve vašem případě postačí zkrátit pracovní úvazek. Problém bude ale s nástupem do zaměstnání. Zaměstnavatel poskytuje rodičovskou dovolenou jen do dovršení 3 let věku dítěte. Pokud tedy nenastoupíte ihned, budete muset na uvedené 2 měsíce požádat zaměstnavatele o neplacené volno.

Nástup v průběhu měsíce je možný. Zaměstnavatel odvede sociální a zdravotní ze skutečně dosažených příjmů. Odvod z minimálního vyměřovacího základu se na vás nevztahuje. Čtěte více: Zdravotní pojištění při zkráceném úvazku zaměstnanců a OSVČ.

Máte jiný názor? Reagujte...

Jakou formu podnikání byste zvolili vy?

  • Sdružení fyzických osob.
    11 %
  • Společnost s ručením omezeným.
    70 %
  • Veřejná obchodní společnost.
    2 %
  • Akciová společnost
    1 %
  • OSVČ
    16 %

Dovoz zboží ze zahraničí a jeho prodej

Chtěl bych začít podnikat v obchodě a chtěl bych dovážet věci ze zahraničí, kde bych je kupoval v obchodě a v ČR prodával. Co k tomu potřebuji u nás za potvrzení, nebo účtenky? Kvůli daním a celníkům.

Odpověděl/a: Jan Molín

Předně je nutné rozlišit, zda budete zboží kupovat v některém z členských států EU nebo mimo EU. Pokud budete zboží kupovat v EU, pro toto zboží platí v zásadě volný pohyb, můžete ho tedy převézt na území České republiky a prodávat. Dokladem poté budou účtenky (popř. jiné doklady) prokazující nákup zboží v zahraničí. Pozor však, aby vám nevznikla povinnost zaregistrovat se jako plátce DPH.

Pokud budete zboží dovážet z tzv. 3. země (tj. mimo EU), musíte splnit veškeré celní náležitosti včetně platby DPH a případného cla. Čtěte více: Obrat vyšší než 1 milion? Stáváte se plátcem DPH.

Máte jiný názor? Reagujte...

Jak spustit internetový obchod na ŽL známého?

Plánuji spustit a provozovat internetový obchod, který bude psán na známého se živnostenským listem. Tzn. on na konci roku podá daňové přiznání. Zajímají mě následující věci:

  1. Kdo musí a kdo může být na e-shopu uveden jako kontaktní osoba?
  2. Musí e-shop obsahovat IČO mého známého?
  3. Musí se při registraci domény uvádět jméno mého známého, aby bylo možné částku odečíst z nákladů? Nebo ji můžu registrovat já?
  4. Musí mít e-shop fyzickou provozovnu?
  5. V případě, že bych se rozhodl provozovat e-shop na moji osobu coby studenta, jaké budou podmínky zřízení živnostenského lis­tu?

Odpověděl/a: MaWa (neregistrovaný)

  1. Musí tam být napsán majitel živnostenského listu a jméno osoby. Kontakt tam můžete napsat na kohokoliv chcete, tzn. klidně i na vás.
  2. Samozřejmě ano. Stejně tak DIČ, pokud jej máte. A adresa také.
  3. Ano, jinak by to finanční úřad asi neuznal jako výdaj, pokud by doména nebyla psaná na provozovatele.
  4. V podstatě ne, ale musí být na webu napsaná kontaktní adresa.
  5. Řekl bych, že stejně jako u nestudenta.
Máte jiný názor? Reagujte...

Musím jako student platit daň a podávat daňové přiznání?

Pracuji na dohodu o provedení práce a moje příjmy jsou tak nízké, že po paušálním odpočtení odečitatelných položek a uplatnění studentské výhody mi vycházejí záporná čísla. Živnostenský list nemám. Musím v tomto případě podávat daňové přiznání nebo zaplatit nějakou daň a potom si požádat o její vracení?

Kdybych pracovala na živnostenský list někoho jiného, jaké povinnosti by z toho vyplynuly pro mě a jaké pro tu osobu?

Daně x

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Daňové přiznání podává:

  • v souladu ustanovením § 38 g podává daňové přiznání každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo příjmy, z nichž je vybírána daň srážkou podle zvláštní sazby daně. Tedy pouze v případě, že celkové roční příjmy nepřesáhnou 15 000 Kč, nemusí fyzická osoba tyto příjmy zdanit a podávat daňové přiznání,
  • zaměstnanec, tj. poplatník s příjmy ze závislé činnosti, který podepsal u svého zaměstnavatele (nebo u více zaměstnavatelů postupně) na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani, není povinen podat daňové přiznání, pokud jeho příjmy podle § 7 až 10 nejsou vyšší než 6000 Kč (s výjimkou příjmů od daně osvobozených a příjmů zdaněných srážkovou daní).

Píšete, že si uplatňujete slevy na dani, a z toho usuzuji, že jste Prohlášení k dani u svého zaměstnavatele podepsala, příjmy jsou zřejmě zdaněny daní zálohovou. Daňové přiznání sama podávat nemusíte, stačí požádat posledního zaměstnavatele o roční zúčtování. Ve vašem případě nejspíš nebudou žádné doplatky ani přeplatky na dani. Čtěte více: Student nebo podnikatel? Oboje lze s úspěchem spojit! .

Máte jiný názor? Reagujte...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).