Hlavní navigace

Senát dnes schválil novelu zákona o zaměstnanosti

18. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes byla senátem schválena novela zákona o zaměstnanosti, která pravděpodobně umožní cizincům získat od České republiky zelenou kartu. Další změnou by měly projít i podmínky pro vyplácení podpor a dávek nezaměstnaným.

Pro cizince zelená karta znamená pobytové a pracovní vízum. Ucházet by se však mohli jen o ta pracovní místa, která neobsadil do 30 dní žádný zájemce z ČR ani EU. V tom případě by byly pracovní pozice k dispozici ve veřejném registru, pouze však pro obyvatele státu, který do seznamu zařadí ministerstvo vnitra. Pokud by však vzniklo nebezpečí, že zaměstnaní cizinci budou mít negativní dopad na snižování mezd v některých profesích, může ministr práce tyto pozice z programu vyjmout.

Změny v oblasti podpory nezaměstnanosti by se týkaly vyplácených částek, přičemž doba jejich výplaty by se měla o měsíc zkrátit. Rovněž by na finanční pomoc ztratili nárok lidé, které v posledních šesti měsících minimálně dvakrát odešli z místa které jim našel úřad práce, pokud se ovšem nejednalo o vážné důvody. Dávky by se také zkrátit dlouhodobě nezaměstnaným osobám, které odmítnou možnost rekvalifikace či dobrovolnickou práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).