Hlavní navigace

Senát naštval podnikatele, zamítl daňové zvýhodnění firem

12. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Firmy, které se zapojí do odborného vzdělávání, se žádných úlev prozatím nedočkají. Příslušnou novelu zákona o daních z příjmů totiž dnes senát zamítl.

Podnikatele nepotěšilo dnešní rozhodnutí senátu, který mimo jiné zamítl novelu zákona o dani z příjmů. Ta zaváděla daňové zvýhodnění firem, které se rozhodly zapojit do odborného vzdělávání. Podnikatelé proto požadují, aby stát rychle zavedl jiné finanční stimuly pro zaměstnavatele, kteří se podílejí na rozvoji odborného vzdělávání nebo se do něj chtějí zapojit.

Bez pomoci prý dojdou kvalifikovaní zaměstnanci

Firmy po státu dále chtějí, aby se zavedly základní principy kooperativního modelu spolupráce škol a firem do vzdělávacího systému. Podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) patří daňový zvýhodnění firem mezi stěžejní opatření tohoto modelu. Možnost odečíst si od základu daně náklady na jednoho žáka konajícího praxi ve firmě považujeme za základní pobídku pro zaměstnavatele, kteří se již brzy mohou ocitnout bez kvalifikovaných pracovníků stěžejních pro ekonomický růst této země, komentoval viceprezident HK ČR Zdeněk Somr.

Zamítnutá novela zákona obsahovala několik motivačních opatření. Zvyšovala motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi nebo studentovi, který se připravuje pro poplatníka na výkon profese, a to do výše 5000 korun měsíčně. V případě studenta vysoké školy se pak maximální výše příspěvku měla zvýšit na 10 000 Kč měsíčně. 

Čtěte více: Chystá se výrazné snížení daně podporou vzdělávání. Zjistili jsme přesná čísla

skoleni_15_4

Zákon též umožňoval odečíst od základu daně odpočet na podporu výzkumu, vývoje a odborného vzdělávání. Odpočet, který nebylo možné odečíst z důvodů nízkého základu daně nebo daňové ztráty, mělo jít odečíst nejpozději ve třetím období následujícím po období, ve kterém vznikl. Odpočet výdajů na majetek pořízený pro účely odborného vzdělávání od základu daně v roce uvedení majetku do užívání při současném odepisování tohoto majetku měl činit:

  • 110 % vstupní ceny majetku při použití tohoto majetku na odborné vzdělávání ve více než 50 % doby provozu, nebo
  • 50 % vstupní ceny majetku při použití tohoto majetku na odborné vzdělávání v nejméně 30 % a nejvýše 50 % doby provozu.

Novela dále rozšiřovala stávající ustanovení § 34 zákona o daních z příjmů tak, aby bylo aplikovatelné na odpočty na odborné vzdělávání a zároveň zamezovala zneužívání odpočtů. V neposlední řadě zákon definoval, co všechno se považuje za odborné vzdělávání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).