Hlavní navigace

Senátoři dali kontrolní hlášení k ústavnímu soudu, zákon přitom sami podpořili

8. 12. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shuttertock.com, podle licence: Rights Managed
Skupina 21 senátorů podala ústavní stížnost na kontrolní hlášení. Před rokem přitom příslušnou novelu DPH vesměs podpořili. Proti nehlasoval nikdo. [KOMENTÁŘ]

Skupina 21 senátorů podala minulý týden ústavní stížnost na kontrolní hlášení DPH. Podle nich jde o razantní narušení práva na soukromí plošným shromažďováním osobních údajů. Ač kontrolní hlášení patří bezesporu mezi problematické novinky, aktuální ústavní stížnost je pokryteckým krokem. Zákon byl totiž schválen už skoro před rokem, a to i hlasy senátorů, kteří na něj nyní podávají ústavní stížnost. Buď tedy senátoři před rokem nevěděli, o čem hlasují, či, a to je pravděpodobnější, některé politické strany už zahajují předvolební kampaň.

Čtěte také: Kontrolní hlášení jde k ústavnímu soudu. Stížnost podává „král hazardu“

O kontrolním hlášení se ví už rok

Ilustrační obrázek
Autor: www.shuttertock.com, podle licence: Rights Managed

Senátoři podávají ústavní stížnost na zákon, který sami podpořili.

Kontrolní hlášení je podle skupiny 21 senátorů protiústavní. Důvodů uvedli senátoři celou řadu. Jde například o narušení práva na soukromí, nedůvodné zatížení malých stejně jako velkých plátců nebo o neústavní přenesení zákonodárství na formulář finanční správy. Hlavním iniciátorem stížnosti je Strana soukromníků České republiky a senátor Ivo Valenta. Stížnost též podpořil takřka celý senátní klub ODS a také šest senátorů ze společného klubu Strany práv občanů (SPO), KSČM a Severočechů.

Nebýt dvou „drobných“ okolností, nešlo by proti tomuto postupu nic namítnout. Jenže.. První problematický aspekt je ten, že příslušná novela zákona byla schválena již před rokem (zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů 31.12. 2014). Je tedy s podivem, že senátoři podali ústavní stížnost až měsíc před nabytím účinnosti paragrafů o kontrolním hlášení a 11 měsíců poté, co zákon začal platit. To jim rok trvalo, než získali jistotu, že kontrolní hlášení je v rozporu s tuzemským ústavním pořádkem?

Čtěte také: Kontrolní hlášení podáte i přes datovou schránku, která se vyplatí kvůli pokutám

Sami senátoři kontrolní hlášení podpořili

Druhý aspekt je však ještě mnohem horší. Ani jeden ze senátorů totiž novelu DPH neodmítl, když o ní Senát před rokem jednal. Senát novelu jen upravil a předal poslancům ke schválení. Úprava spočívala v tom, že někteří plátci DPH fyzické osoby budou podávat hlášení jednou ze tři měsíce a ne každý měsíc, jak se původně předpokládalo. Ve stenoprotokolech z příslušné schůze Senátu nenajdete proti kontrolnímu hlášení větší odpor. Pokud byste dokonce hledali slova o protiústavnosti zákona, dopadnete jako Jiří Ovčáček s hledáním článku „Hitler je gentleman“.

Podíváte-li se pak na hlasování, zjistíte, že návrh vrátit novelu DPH s pozměňovacími návrhy Poslanecké sněmovně podpořilo 53 z 60 přítomných senátorů. Pouze 7 se nevyslovilo pro, ani jeden však nehlasoval proti. Všech 7 se totiž zdrželo hlasování. Šlo o 4 senátory ze společného klubu Strany práv občanů (SPO), KSČM a Severočecha (Václava Homolku, Jaroslava Palase, Jozefa Regece a Jana Velebu), o Jiřího Hlavatého a Petera Kolibu ze senátorského klubu ANO a Severočeši.cz a nezařazeného Libora Michálka. Poslední tři zmiňovaní však nestojí za ústavní stížností. Co se týče klubu ODS, ten vesměs pozměněný zákon podpořil, stejně tak, jako senátor Ivo Valenta.

Pokud si to tedy shrneme, většina senátorů, kteří nyní podali ústavní stížnost, zákon před rokem podpořila. Ani jeden ze senátorů novelu zákona o DPH neodmítl a maximální odpor měl podobu zdržení se hlasování. Senátoři tak de facto podávají s ústavní stížností i stížnost na svoji práci, jelikož se pod zákon obrazně také podepsali. Podávat nyní ústavní stížnost, aniž by se před rokem pokusili zákon zamítnout, je od většiny senátorů minimálně pokrytecké. Ústavní stížnost má sloužit jako nástroj poslední volby. V tomto případě však stížnost spíše vypomohla jako start předvolební kampaně.

Čtěte také: 5 problémů, které se pojí s kontrolním hlášením

Brand24

Pokuty a lhůty jsou nesmyslné

Samotné kontrolní hlášení přitom opravdu přináší řadu problémů. Řada z nich šla přitom v rámci běžného legislativního procesu řešit. Zřejmě nejvýraznějším průšvihem je nastavení sankčního režimu ve spojení s přísnými lhůtami. Škoda, že se senátoři při schvalování zákona neozvali a například pokuty a lhůty neupravili. Zrovna v tomto ohledu mohli najít konsenzus napříč stranami. Že existuje možnost mít kontrolní hlášení v pořádku, podat ho včas a stejně dostat pokutu 30 tisíc korun, je totiž na pováženou.

Čtěte také: Kontrolní hlášení lze podat včas, mít správně a stejně dostat pokutu 30 tisíc Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).