Hlavní navigace

Senior, který podniká, musí pravidelně posílat zálohy na zdravotní pojištění

13. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Podnikající důchodce, který opouští své zaměstnání, nesmí zapomenout na povinnost spojenou se zdravotním pojištěním. Zálohy si musí platit každý měsíc sám.

Přivydělával si jako OSVČ při zaměstnání, zálohy na zdravotní pojištění za něj odváděl zaměstnavatel. Jak to bude v případě, že odejde do důchodu, ale jako OSVČ si bude přivýdělávat dál?

Čtěte také: I předčasný starobní důchodce může podnikat

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Po dovršení důchodového věku a odchodu do penze se často předpokládá, že povinnost platit zdravotko za pracujícího důchodce převezme stát. Realita je ale jiná. Pohlídat si pravidelné zálohy na zdravotní pojištění si musí podnikající penzista sám. Je povinen posílat je zdravotní pojišťovně každý měsíc. 

Čtěte také: Jak nahlásit pracujícího důchodce?

Podnikající penzisté mají tu výhodu, že se na ně nevztahuje minimální vyměřovací základ. Zálohy platí ve výši vypočtené na základě svých skutečných příjmů, třeba i jen pár korun, vysvětluje Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Situace je trochu jiná u seniora, který jakožto státní pojištěnec samostatnou výdělečnou činnost zahajuje. Ten není povinen v prvním kalendářním roce své činnosti zálohy na pojistné platit. Pojistné zaplatí po podání přehledu. Na základě toho mu bude vypočtena výše záloh pro příští období, kdy už se ho povinnost platit zálohy každý měsíc týká.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).