Hlavní navigace

Severočeský Jirkov překvapil skvělým menu řecké restaurace

28. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Jirkov vždy stál ve stínu svého bratra Chomutova, i když hranice mezi oběma městy prakticky neexistují. Nyní má Jirkov chloubu, jejíž pověst se rozléhá po celém kraji – řeckou restauraci Knossos s výjimečným menu a obsluhou.

Pokud jste vůbec někdy slyšeli o městu Jirkov u Chomutova, tak zřejmě jen ve spojitosti s nepřizpůsobivými občany, jejichž sociální dávky jsou odebírány exekutorem, či s xenofobními slovními útoky na místní romskou komunitu. Město Jirkov je přitom malebným městečkem s historickým náměstím, které leží těsně pod horami a které nabízí skvělý gurmánský požitek v nedávno otevřené řecké restauraci. Je to další restaurační zařízení, kterým se město Jirkov ve svém kraji chlubí. Jinou velmi známou a oblíbenou restaurací je pro tamní například Rustika Koliba, která umí výborné masové speciality. Ale ani o ty nebudou ochuzeni návštěvníci nové řecké restaurace Knossos, která sídlí přímo v centru města.

Kavárna a restaurace: Knossos
Lokace: Kostelní 50, Jirkov
Typ: Řecká kuchyně


Zobrazit místo na větší mapě

Restaurace má dva vchody. Buď se můžete vydat nenápadným, který vede z ulice Kostelní, anebo můžete vystoupat po masivních schodech, které vedou na terasu, na jejímž konci ústí vchod druhý. Když vstoupíte do restaurace právě tímto vchodem, překvapí vás hned po levé straně velmi útulný salónek s typicky řeckou výzdobou. Pokud pokračujete směrem rovně, vcházíte již do samotné restaurace. První pohled vás uchvátí. Přímo před sebou uvidíte fontánku, která je srdcem celé restaurace. Ihned si všimnete také velmi pěkné výzdoby, která ve vás evokuje příjemný dotyk řeckého vánku.

Knossos - uvnitř

Čekat na přivítání nemusíte dlouho. Obsluha v černém stejnokroji a červenou kravatou zákazníka ihned zaregistruje a usadí ke stolu s příslušným počtem míst. Úsměvy nešetří a nechá vás v klidu vydechnout, abyste se v restauraci zorientovali a v klidu si promysleli, co si dáte k pití. My jsme se v Knossosu rozhodli pro takovou menší přátelskou oslavu. Měli jsme s sebou i malého pejska, který měl vstup povolen a který od obsluhy dostal misku s vodou.

Knossos - obsluha

Potom, co jsme se všichni sešli, došlo na objednávku. Byl nám doporučen tzv. řecký masový talíř pro více osob neboli menu, z kterého, jak koluje místní historka, se nají osm úředníků a jsou přejedeni a čtyři dělníci, kteří mají ještě hlad. Nás bylo celkem šest, velkých a hladových, a chtěli jsme vyzkoušet, zda nám množství servírovaného jídla bude stačit.

Objednávka

Řecký masový talíř pro více osob – KNOSSOS

1 x Velký řecký salát
2×200g Marinovaná, grilovaná vepřová panenka
2×200g Bifteki jemista, plněné sýrem Feta
2×200g Souvlaki z kuřecího a vepřového masa
2×200g Gyros z kuřecího a vepřového masa
2×150g Tzatziki
Chléb
1 x Řecké bílé víno 0,75 l

Cena Kč 1699,–

Stáhněte si celé menu

Dopředu musím prozradit, že jídlo pro šest osob bohatě stačilo. Díky tomu, že menu obsahuje opravdu velkou mísu řeckého salátu, nebudete na jídlo čekat dlouho. Netrvalo to snad ani 15 minut a velmi příjemná číšnice se svým kolegou ihned přinášeli vše potřebné pro celé menu. Jako první přišel na stůl právě řecký salát s fetou, s dvěma talířky s tzatziki a kmínovým chlebem. Jakmile jsme se pustili do salátu, obsluha již přinesla dvě litrové limonády s čerstvým ovocem. Než jsme se stačili nadechnout, obsluha tu byla opět a nabízela k výběru řecké víno, které je součástí menu. Vybrali jsme si kořeněné. Bylo vynikající.

Co může podnikatelům restaurace nabídnout?

Především oddech, dobré jídlo a rodinnou atmosféru po náročném pracovním týdnu. Jirkov můžete vybrat za cíl svého výletu směr Severní Čechy. V tomto městě můžete s celou rodinou strávit poměrně příjemný den spojený s procházkou na tamní Červený Hrádek, poté odjezdem směr Chomutov do místního Zooparku, který sídlí hned vedle Kamencového jezera, jež je vyhlášeno pro své léčivé účinky.

Salát ještě nebyl ani všemi spořádán a už se na stůl nesly masové pochoutky a teplý pita chléb. Oči i žaludek se těšily z pohledu na chutně ugrilovanou vepřovou panenku, na masové placky plněné sýrem a souvlaki z kuřecího a vepřového masa. Díky tomu, jak obsluha dokázala skvěle přizpůsobit rozmístění servírovaného menu, mohl si každý nabírat, co chtěl a nemusel se ani příliš natahovat přes stůl. Díky chutnému vínu panovala u stolu bujará nálada, ke které se připojila na chvíli i samotná obsluha. Budete přímo nadšeni, jaká rodinná atmosféra v této restauraci panuje.

Knossos - jídlo 1
Knossos - jídlo 2

Když jsme dojedli poslední kousek z masového menu, museli jsme chvíli vydechnout. I pro šest osob byla nabídka velmi štědrá. Žaludky však dostaly další nášup. Neplánovaně plnou mísu čerstvého, nakrájeného melounu a hroznového vína jako pozornost podniku (Pozn. redakce: Restaurace o recenzi dopředu informována nebyla). Zprvu jsme si mysleli, že to bude skvělá tečka za opravdu chutným obědem. Protože všichni sešlí přátelé jsou velmi hovorní, zdrželi jsme se o trochu déle a později neodolali palačinkám s horkým ovocem, šlehačkou a karamelovým přelivem. Bohatě však stačí jedna palačinka pro dvě osoby. Chuťové pohárky budou přímo plesat nad tajemnými přísadami, které i přes naši žádost zůstaly utajeny.

Brand24

Knossos - jídlo 3

Řecké restauraci Knossos v Jirkově nelze prakticky vůbec nic vytknout. Jazýčky nezůstanou ochuzeny, setkáte se s milou obsluhou, která navodí příjemnou rodinnou atmosféru, a budete se kochat řeckou výzdobou, která se vám vryje do paměti. Gurmán uděluje všech pět hvězdiček.

VIDEO: Galerie Knossos

Gurmán - hodnocení 5
Pět hvězdiček - maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout. Čtěte více: Pravidla hodnocení

Foto: Knossos a Podnikatel.cz

Navštívíte město Jirkov a Knossos?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).