Hlavní navigace

Severská kuchyně se hodí pro kreativní mlsouny

6. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Únor je na serveru Podnikatel.cz měsícem skandinávské kuchyně. Café Nordica má sever přímo v názvu a na jídelním lístku skandinávské speciality. Skandinávskou inspiraci nezapře ani interiér.

Počínaje únorem prochází rubrika Gurmán business serveru Podnikatel.cz inovací. První změnou je měsíční tématické zaměření jednotlivých dílů Gurmána. Studený únor věnujeme skandinávské kuchyni, kterou asi máme nejvíc spojenou s lososem a rybami vůbec nebo masovými kuličkami z IKEA (i na ni v našem únorovém hodnocení dojde). Nejprve jsme se vydali prověřit, jak chutná skandinávský styl v pražském Café Nordica.

Restaurace: Café Nordica
Lokace: Zlatnická 10, Praha 1
Typ: Skandinávská kuchyně

Ve Zlatnické ulici nemůže kolemjdoucí Café Nordica minout. Do ulice tu totiž vlají vlajky skandinávských zemí a okny je vidět, že v interiéru kavárny se zabydlel jednoduchý skandinávský design. Stoly a židle ze světlého dřeva působí subtilně, příjemné jsou stěny do oranžova i zelenomodré polstrované pohovky u stěn kavárny. Díky jednoduchosti pak vyniknou výstavy, které se tady konají. Při naší návštěvě tu zrovna vystavovali fotografie skandinávské architektury.

V Café Nordica sice myslí na nekuřáky a vyhradili jim jednu řadu stolků v úplně zadní části kavárny, není ale dostatečně oddělená od části kuřácké. Takže je tu cigaretový kouř přece jen cítit. Zvlášť když jsme měli smůlu a kouřit začali mladíci hned u prvního vedlejšího kuřáckého stolu. To je ale vlastně z pohledu nekuřáka snad jediný nedostatek kavárny.

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Sledě s krevetami a lososem

Kavárna, která se profiluje jako skandinávská, má také náležitý jídelní lístek. Kdo sem zajde na snídani (otevřeno je ve všední den od 9 hodin), ochutná něco málo z dánské kuchyně. Součástí několika snídaňových menu jsou totiž dánské sýry a chléb. Hojně se na jídelním lístku vyskytuje norský losos. Host ho může dostat v toustech nebo sendviči, ale také jako tatarák. Jako skandinávské speciality nabízejí Herinkový talíř a Skandinávský hot dog. Třeba k odpolední svačině se hodí dánské open sendviče, které si host může sestavit podle vlastní chuti a mezi ingrediencemi najde například opět lososa, masové kuličky, sledě nebo krevety. Z opačné světové strany na lístek přistály panini a zase odjinud kuskus. Připravují tu také týdenní nabídku, z níž si lze aktuálně objednat třeba Quiche s mořskými plody.

Objednávka

  1. Norský lososový sendvič (115 Kč),
  2. Kuskus s kuřecím masem (75 + 45 Kč),
  3. Karamelový dort (45 Kč),
  4. Cappuccino (39 Kč),
  5. perlivá voda a jahodový džus (28 a 39 Kč).

Princip „smíchej si dle chuti” platí v Café Nordica i u kuskusu. Ten si lze namixovat s kuřecím masem, šunkou nebo sýrem. Porce je velká, trochu pikantnější, kuřecí maso orestované a moje spolustrávnice si pochutnala.

Nordica kuskus

Moje bagetka s lososem pěkně křupala, másla na ní bylo dost, salát byl čerstvý a nechyběl citrón. K lososovi podávají také sladký hořčico-medový dresing.

Nordica losos

Karamelový dort je podobný, jaký si lze koupit právě v potravinách v IKEA. Není ho žádná maxi porce, takže po velkém sendviči nebo kopci kuskusu tvoří správnou sladkou tečku ke cappuccinu – smlsnete si, ale neprasknete.

Nordica dort

Práci na míru

Když jsem se tu v pracovní den zastavila na lehký oběd, hodilo se mi free WiFi připojení k internetu, které je v kavárně k dispozici. Stejně jako jsem ocenila, že tady lze za konzumaci zaplatit bez problémů platební kartou a berou i stravenky. Obsluha je milá, usměvavá, o hosta se zajímá a obsluhuje poměrně svižně. Na toalety se nemusíte bát jít, jsou udržované a čisté.

Pro dnešní den se hodí také informace o Happy hours. Každý pátek od 16.30 do 18.30 hodin Nordica nabízí pivo, víno a Mojito za speciální cenu.

Brand24

Kromě kouření (ale uznávám, že to bude mínus jen pro někoho) bylo nepříjemné snad jen to, že jsem sem kvůli gurmánské návštěvě musela zajít hned dvakrát. Poprvé totiž byla kavárna rezervovaná pro soukromou akci, aniž by o tom na internetových stránkách kavárny byla nějaká zmínka. Což zrovna pro to, že si tu hostů váží, moc nesvědčí. Vstřícné servírky ale nakonec moje podezření rozptýlily. Na druhou stranu může být možnost rezervace celého prostoru dobrou zprávou pro ty, kdo hledají trochu zastrčenější a méně „provařený” podnik pro firemní večírek s cateringem, který nijak zásadně neodporuje zdravému životnímu stylu.

Oběd pro kreativní strávníky

Café Nordica nadchne ty, kteří rádi i v restauraci, respektive kavárně, uplatní trochu kreativity. Ty, kteří raději kombinují sami, než aby se spolehli na kombinační schopnosti kuchaře. Kdo je strávník jako já, což znamená, že si u spousty jídel z různých jídelních lístků nemůže vybrat, protože vždycky přebývá jedna ingredience a jiná chybí, bude se mu Nordica zamlouvat. Co mu nechutná, si prostě neobjedná a místo toho zvolí přísadu sobě na míru. Při takové možnosti je možné dát Nordice jen plný počet Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).