Hlavní navigace

Sexy nejde jen po povrchu, důležitější je u něj hloubka a kvalita

18. 5. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Dnes může být sexy prakticky cokoli. Třeba pračka nebo kartáček na zuby. Nevěříte? Ano, i tyto předměty denní potřeby musí být v jistém slova smyslu sexy.

Sexy. Výraz, který se dnes používá téměř pro cokoli. Stačí pár minut brouzdat po internetu a zjistíte, že sexy je prý i koupit ledničku v e-shopu nebo platit daně. Nejeden obchodník proto, aby nalákal zákazníky, nabízí sexy zboží nebo sexy službu. Přitom nevlastní sex shop ani neposkytuje služby sexuálního charakteru. Proč se tento výraz tak často používá, není až příliš zprofanovaný a má své opodstatnění?

Je zřejmé, že výraz sexy není z pohledu byznysu možné chápat v jeho původním slova smyslu. Používá se jako ekvivalent a jeho význam je mnohem širší než by se na první pohled mohlo zdát. Produkt označovaný jako sexy musí být nějakým způsobem přitažlivý a atraktivní. Pod pojmem sexy se podvědomě vyvolává nějaká smyslná, chcete-li erotická asociace. Žena chce být sexy proto, aby na sebe upozornila, aby vzbudila zájem, aby tento zájem byl trvalý a muž – respektive cílový zákazník – si řekl, že ji musí získat. U zboží a služeb to musí fungovat úplně stejně, u sexy produktu musí zafungovat pověstný „WOW“ efekt, říká Pavel Marek, ředitel marketingové agentury Marco BBN.

Jeho přirovnání k ženám je trefné. Ani ženy si totiž v konečném důsledku nevystačí s prvotní přitažlivostí. Sexy žena i sexy produkt musí zaujmout na první, ale i na druhý a třetí pohled. A navíc musí být pro muže a zákazníky sexy ještě po mnohem delší dobu. K tomu jen hezký obličej nebo obal nestačí. Sexy produkt musí být i vkusný a praktický, musí mít i vtip a myšlenku. Sexy produkt je jednoduchý, snadno se ovládá, šetří čas i peníze. Při používání vyvolává u uživatele příjemné pocity a ten je rád, že ho má, dodává Viktor Bucko, Business Operation Lead ve společnosti Storyous. Laciná vyzývavost bez obsahu jdoucí jen po základním významu slova sexy je jednoduše k ničemu. Stejně jako je tomu u žen, i v případě produktů nakonec vyhrává ten, který nejde jen po povrchu.

Připomeňte si: 10 rad pro zvýšení prodeje. Napovězte zákazníkovi

Sexy produkt se vyznačuje praktičností

Ilustrační obrázek
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Jsou atraktivní i praktické zároveň, takové jsou sexy. 

Máme sexy produkt a to tě jako obchodníka strhne, prohlásila začátkem roku Magdalena Novotná, Global Head of Sales Storyous, když rychle rostoucí firma hledala nové obchodníky pro prodej pokladního systému do restaurací. Pod výrazem sexy samozřejmě mínila praktičnost produktu pro restauratéry. A takto výraz chápou i v jiných oborech. V oblasti bankovnictví lze za sexy službu nebo produkt považovat nabídku banky, která je inovativní, unikátní či sledující aktuální trendy. Kromě produktů a služeb to může být i technologická novinka, nový obslužný nebo distribuční kanál, interaktivní klientská aplikace na tabletu, plně responzivní webové stránky, real-time převody plateb a podobně, komentuje Hana Kovářová, marketingová ředitelka Raiffeisenbank. Sexy produkt tedy rozhodně není takový, který nefunguje. Pokud bychom výraz sexy přeložili i jako atraktivní pro klienty, je to jistě jeden z předpokladů úspěchu v prodeji, dodává Hana Kovářová.

Přesto je potřeba nezatracovat ani původní význam výrazu sexy a při tvorbě produktu se věnovat i jeho zevnějšku. To si dobře uvědomují například výrobci automobilů. Pokud jde o vizuální přitažlivost, v automobilovém průmyslu je většinovou zajišťována designem jednotlivých vozů. Proto také designérské týmy patří k nejdůležitějším a nejrespektovanějším oddělením v každé automobilce. V naší společnosti požívá designové centrum výjimečného respektu, jelikož si dobře uvědomujeme, že právě prostřednictvím vzhledu získává zákazník první vztah k produktu. Pokud bude negativní, těžko se ho podaří zvrátit následnými argumenty. Jak se říká – první dojem se nedá udělat napodruhé, říká Michal Pres, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika. Na druhou stranu upozorňuje, že vzhled není všechno, a to zvlášť u tak komplexního a technicky složitého produktu, jako je automobil. 

Pokud atraktivní design nebude podložen dostatečnou technickou úrovní, nepomůže ani dobrý první dojem. A v neposlední řadě je potřeba počítat s během času. To, co bude přitažlivé pouze dnes a zítra už ne, není nejen v automobilovém průmyslu realizovatelné. Automobil musí být na trhu atraktivní po celou dobu životního cyklu, který trvá několik let. Není to sezonní záležitost jako například zboží v módní branži.

Že být sexy neznamená jen být atraktivní na povrchu, si uvědomovala i manželka někdejšího premiéra Petra Paroubková, když prohlásila, že její Jiří má sexy mozek.

Psali jsme: Design není umění, je to marketingový nástroj. Už jste to pochopili?

Buďte sexy, i když se tak neprezentujete

Výraz sexy používají mnozí výrobci. A mnozí jsou sexy i tehdy, když toto slovo odmítají. Neděláme sexy zboží, přinášíme zákazníkovi úsporu, řekl Hospodářským novinám zakladatel společnosti Tedom Josef Jeleček. Ano, prostředí a výrobky jedné ze tří nejvýznamnějších firem na světě ve výstavbě kogeneračních jednotek na první pohled sexy nejsou. Jenže sexy je v přeneseném slova smyslu právě ta zmíněná úspora, což generální ředitel Tedomu Josef Jeleček potvrzuje: Podle mě musí sexy produkt kladně působit na emoce, musím ho chtít, potřebovat. V našem oboru vybudí emoce jenom chytré nabídky a zajímavé služby. Mě osobně nechává výraz sexy jako takový chladným, jsem spíš pragmatik. Jsme tedy zpátky u praktičnosti a trvalých hodnot. Chcete-li svůj produkt označit za sexy, musíte přijít s něčím, kde jdou ruku v ruce praktičnost a design. Produkt musí vzbudit okamžitý a trvalý zájem, který končí nejlépe uzavřením obchodu, ať už tomu říkáme, že je sexy, nebo použijeme jiné přirovnání.

Přitažlivé nebo sexy může být u každého druhu zboží nebo služby něco jiného. Atraktivitu je proto nutné stavět pro cílového zákazníka. Může to být design, může to být zmíněná praktičnost, může to být ekonomika provozu nebo jiná vlastnost. Když se vrátím k ženám, taky máme každý jiný vkus a může pro nás být sexy něco jiného. Ideální je kombinace dobrého vzhledu – designu, praktického využití, ekonomiky provozu, užitné hodnoty, doby životnosti a dostupnosti servisu, říká Pavel Marek z agentury Marco BBN. Sexy je všechno, co nejde jen po povrchu, ale má i svou hloubku a užitnou hodnotu.

Necpěte výraz sexy všude, je to laciné. Ale pracujte s ním

Konkrétně v Marco BBN se přímému použití přívlastku sexy v marketingové komunikaci nebrání. Tedy za předpokladu, že to není samoúčelné a prvoplánové, výraz se k danému výrobku nebo službě bude hodit a takové sdělení bude srozumitelné a akceptovatelné cílovou skupinou. Samozřejmě jde také o názor zadavatele dané marketingové kampaně. Interně toto spojení ale používáme zcela běžně. I my chceme, aby naše služby byly pro naše zákazníky sexy – tedy, aby je chtěli a aby se k nám vraceli, dodává Pavel Marek. Problém se slovem sexy nemají ani ve Storyous. Podle Viktora Bucka se to ke startupu hodí. Firma komunikuje lidsky a dělá produkt pro lidi. 

Brand24

Opatrnější už jsou bankéři nebo výrobci automobilů. Ani Raiffeisenbank ani ŠKODA AUTO výraz sexy ve své kampani nepoužily. O produktech obou z nich už se ale jako o sexy psalo. Obracíme se na zákaznické skupiny, které by podobně expresivní výrazy nepřijaly jednoznačně pozitivně. Novinářským nadsázkám se však nebráníme a osobně si myslím, že na řadu našich produktů, například na nový model Superb, by taková nadsázka seděla. Záleží na tom, jakou cílovou skupinu chcete oslovit. Výrobce supersportů bude logicky komunikovat jinak než výrobce rodinných vozů zaměřených na maximální užitnou hodnotu. V prvním případě hrají emoce roli rozhodující, v tom druhém částečnou. Podle toho je třeba volit nástroje marketingové komunikace, uvádí Michal Pres, vedoucí marketingu automobilky.

S použitím výrazu sexy, ale třeba i velmi užívaného cool a podobně opatrně. Obecně totiž platí, že násilná snaha stylizovat se do určité pózy není prospěšná. A pokud někdy zafunguje, tak velmi krátkodobě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).