Hlavní navigace

Silvestr a Nový rok řádně oslavíme. Navzdory krizi

30. 12. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Konec roku rovná se tradičně bilancování a výhledům do roku příštího. Přitom při pohledu na loňský prosinec a leden se toho mnoho nezměnilo. Nejdůležitější proto je zamířit rachejtlí tím správným směrem.

Letošní svátky nákupů pokračují i v období mezi Štědrým dnem a Silvestrem. Slevy jsou tu v plné síle a Češky a Češi nakupují a nakupují. Navzdory krizi, jak leckdo nezapomene poznamenat.

Zrcadlo, řekni mi…

Konec roku je tradičně charakteristický bilancováním na jedné straně a výhledy či prognózami do budoucna na straně druhé. Někteří obchodníci už stačili spočítat své předvánoční tržby a zveřejňují první statistiky vánočních hitovek. Tak například internetový obchod Czech Computer vyhodnotil jako letošní vánoční hity mininotebooky, počítačové sestavy a herní konzole. Z průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur zase vyplývá, že ani letos si Češky a Češi neodpustí oslavy Silvestra a Nového roku v domácích nebo zahraničních horách, případně v teplých krajích. Navzdory krizi a období nejvyšších cen z celého roku, i navzdory nepříznivým či nulovým sněhovým podmínkám (pravda, leckde to zachraňuje umělý sníh) vyrazí na hory na 300 tisíc Češek a Čechů. Množí se také roční rekapitulace, opět tzv. navzdory krizi. Příkladně podle výzkumné agentury Organic Monitor i v roce 2009 rostl navzdory krizi prodej biopotravin, od jejichž nákupu spotřebitele neodradila ani jejich vyšší cena, jak informuje internetový portál Bio-info. Ani Český statistický úřad mezi svátky nezahálí a hlásí: Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v domácí ekonomiku se v prosinci opět zvýšila. Je známé, že statistika nuda je, má však cenné údaje, a zdá se, že bez statistiky bychom o sobě nevěděli snad zhola nic.

Sondy do příštího roku jsou ovšem méně povzbudivé. Podnikatele zajímá, co se změní a změn bude na všech frontách opravdu požehnaně. Zároveň ale Česko vstupuje do roku 2010 pod kuratelou silně deficitního rozpočtu, ale také s očekáváním takřka z rozmaru jednotlivce odsunutých voleb. Čtěte více: Se zvýšením redukčních hranic se zvyšuje i náhrada mzdy

Daně x

Jak reagují vaši domácí zvířecí miláčkové na hluk ze zábavní pyrotechniky?

Co nového pod sluncem?

Není ovšem bez zajímavosti podívat se, co se v Česku řešilo přesně před rokem, na přelomu let 2008/2009. A to připomínám témata opravdu jen namátkou. Plynová krize. Nyní už zase Rusko tvrdí, že Ukrajina za plyn neplatí a Evropa doufá, že se loňský spor nebude opakovat. Euro. I nyní se o euru dost mluví, ovšem zdá se, že se české otálení spíše vyplatilo. Změny v odvodech, daních, zákonech, všemožných pravidlech. Kdyby se z roku na rok všechno neměnilo, nevím, jak by domácí podnikatelé trávili vánoční a novoroční svátky. Místo toho, aby studovali změny, snad by se dokonce tak trochu nudili. Propad ekonomiky. Ekonomická recese – to je stále téma No. 1. Opencard je pro změnu tematický evergreen. Svádí to skoro ke zdání, že se za uplynulý rok vlastně nic nového nestalo. Minimálně dění letošního roku v této perspektivě vypadá nějak méně dramaticky. Čtěte více: Zaměstnavatelé 2010: Souhrn nejdůležitějších změn

Navzdory a přímo za nosem

Silvestr a Nový rok však určitě opět řádně oslavíme, a to pěkně navzdory všem krizím a recesím. Ale pozor! Vystřelování petard a pouštění silnějších světlic by se měly vyvarovat podnapilé osoby. Stává se pak, že místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta, protože neudrží předepsaný směr, varoval vloni občany Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. Právě správný směr v roce 2010 přeje svým čtenářům také business server Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).