Hlavní navigace

Slevy na invaliditu letos a od roku 2018. V konkrétních příkladech

21. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Invalidita se různě posuzuje pro účely slevy na dani i pro účely náhradního plnění. Problémy činí zpětné přiznání i odebrání. Podmínky se navíc brzy změní.

Zásadní změny do oblasti uplatnění slevy na invaliditu přináší novela daňových zákonů, takzvaný „Daňový balíček“. Novinky budou použity od roku 2018.

Sleva na invaliditu dnes a v roce 2018

Základní sleva na invaliditu (prvního a druhého stupně) činí 2520 Kč (měsíčně 210 Kč), rozšířená na invaliditu třetího stupně 5040 Kč (měsíčně 420 Kč). V případě změny nároku (zvýšení na třetí stupeň nebo snížení z třetího stupně na druhý) rozhoduje oprávněnost k prvnímu dni měsíce, ve kterém byl vyplácen. Výše slevy na invaliditu se nemění, zůstává stejná i pro rok 2018. 

Čtěte také: Kdy se poprvé využije vyšší daňové zvýhodnění?

Nárok na měsíční slevu na invaliditu se uplatní předložením výměru o přiznání důchodu a současně potvrzením o jeho výplatě při přiznání (při žádosti o roční zúčtování se poté výplata důchodu každoročně prokazuje do 15. února). Musí se totiž jednat o příjemce důchodu. Podle současných podmínek není z pohledu uplatnění slev rozhodující okamžik přiznání invalidity, ale okamžik zahájení výplaty tohoto důchodu.

To se bude od příštího roku měnit. Nebude rozhodující zahájení výplaty, ale naopak přiznání důchodu. Vazbou na datum přiznání invalidity dojde k jednoznačnému vymezení rozhodného okamžiku pro posouzení oprávněnosti uplatnění předmětné slevy na dani. V rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu je vždy uvedeno, o jaký stupeň invalidity se jedná, den vzniku invalidity nebo den, od něhož došlo ke změně stupně invalidity.

Změna se projeví i v uplatnění daňového zvýhodnění. Nárok totiž nyní nemají rodiče, jejichž dítě je příjemcem invalidního důchodu třetího stupně. Nově se posouzení dítěte jako vyživované osoby bude odvíjet od skutečnosti, zda byl (nebyl) přiznán invalidní důchod. Daňové zvýhodnění bude poskytováno jen na děti, kterým nebyl přiznán invalidní důchod třetího stupně. Jestliže bude plný invalidní důchod přiznán a doplacen zpětně, nebude možné za daná období daňové zvýhodnění přiznat.

Srovnání podmínek roku 2017 a 2018

Protože tato problematika v praxi přináší účetním nemalé potíže, přinášíme srovnání současných a budoucích podmínek na konkrétních příkladech. Nejprve z pohledu uplatnění slevy na invaliditu v souladu s ustanovením § 35 ba odst. 1 písm. c) zákona o daních z příjmů.

1. Zpětné přiznání důchodu

Příslušná správa sociálního zabezpečení rozhodla o přiznání nároku na invalidní důchod dne 25. června. Invalidní důchod však byl na základě lékařského posudku přiznán zpětně. Jako den vzniku invalidity je v posudku uveden datum 3. března. 

  • Rok 2017 – rozhodujícím okamžikem pro možnost uplatnění slevy na invaliditu je měsíc, ve kterém byl invalidní důchod poplatníkovi poprvé vyplacen (zpočátku alespoň zálohově). Poplatníkovi lze snížit vypočtenou daň o částku měsíční slevy na dani za každý měsíc, na jehož počátku je podmínka splněna. Pokud byl invalidní důchod poprvé vyplacen v měsíci červnu, bude se v tomto konkrétním případě jednat o měsíc červenec.
  • Rok 2018 – rozhodujícím okamžikem bude den přiznání invalidity. Invalidní důchod byl přiznán k datu 3. března. Slevu bude možné poprvé uplatnit od měsíce dubna.

2. Odejmutí invalidního důchodu

Příslušná správa sociálního zabezpečení rozhodla k datu 13. února o zániku invalidity (datum posudku). Důchod se odebírá k datu 22. března. 

  • Rok 2017 – současný výklad účinný do konce roku 2017 je vázán na pobírání invalidního důchodu). V uvedeném případě je poslední kalendářní měsíc, za který bylo možné poskytnout slevu z titulu invalidity, měsíc březen. 
  • Rok 2018 – od zdaňovacího období 2018 se bude jednat již o měsíc únor (měsíc zániku invalidity).

Zdravotní pojištění

Situaci je možné posoudit i z pohledu zdravotního pojištění. Mohlo by se například jednat o zaměstnance s kratším pracovním úvazkem, kdy zaměstnavatel provádí doplatek alespoň z minimálního vyměřovacího základu a rozhodný okamžik evidence v kategorii osob, za které platí pojistné i stát, je velmi důležitý. Zde se samozřejmě od roku 2018 nic nemění, novela zákona o daních z příjmů se dotýká pouze uplatnění slevy na invaliditu.

Pro účely zdravotního pojištění je poživatelem invalidního důchodu osoba, které byl tento důchod přiznán. Poživatelem je i v měsících, kdy výplata důchodu nenáleží. V případě zpětného přiznání je osobou, za kterou platí pojistné i stát, od data přiznání důchodu. Jeho zpětné přiznání může mít vliv na odvod zdravotního pojištění. 

Zaměstnavatel přihlásí zaměstnance zpětně od 3. března (uvede kód „D“). Za měsíc březen provede výpočet zdravotního pojištění pouze za poměrnou část měsíce, tj. za dny, kdy zaměstnanec neměl souběh s důchodem. V následujících měsících je již vyměřovacím základem zaměstnance jeho skutečný příjem. Zaměstnavatel může požádat o přeplatek na pojistném, případně o jeho použití na následnou platbu. 

Čtěte také: Zdravotní pojištění a souběžná zaměstnání či podnikání

V případě odejmutí důchodu bude v následujícím případě pro zdravotní pojišťovnu směrodatné, ke kterému dni se podle rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení odnímá invalidní důchod. Podle vyjádření Lucie Krausové ze Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR se zde jedná o datum 22. března. V zákoně o veřejném zdravotním pojištění je totiž uvedena jasná vazba na přiznání a existenci důchodu.

Náhradní plnění a sleva z titulu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Pro uplatnění slevy na dani z titulu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (těžším zdravotním postižením) podle § 35 odst. 1 zákona o daních z příjmů je pro stanovení průměrného přepočteného počtu zaměstnanců se zdravotním postižením rozhodné, ke kterému datu byli konkrétní zaměstnanci uznáni orgánem sociálního zabezpečení invalidními (zdravotně znevýhodněnými). Od tohoto data lze (bez ohledu na (ne)pobírání důchodu) započítat podíl hodin připadajících na konkrétního zaměstnance).

Obdobně se postupuje v případě náhradního plnění zaměstnáváním osob se zdravotním postižením (u zaměstnavatelů zaměstnávajících v přepočteném počtu více než 25 zaměstnanců ročně). Pro potřeby úřadu práce je zaměstnanec osobou se zdravotním postižením ode dne, kdy byl uznán jako invalidní. V obou případech se bude jednat o datum 3. března. 

skoleni_15_4

Čtěte také: Změny v náhradním plnění. Ještě pro rok 2017

Okamžik odejmutí důchodu je rovněž velmi důležitý. Z pohledu náhradního plnění se podle § 67 zákona o zaměstnanosti za osoby se zdravotním postižením považují i osoby, které byly orgánem sociálního zabezpečení posouzeny, že již nejsou invalidní, a to po dobu 12 měsíců ode dne tohoto posouzení. Na základě vyjádření Kateřiny BeránkovéGenerálního ředitelství Úřadu práce ČR se započítá doba 12 měsíců ode dne, kdy příslušná OSSZ posoudila, že osoba už není invalidní, tj. v našem případě již ode dne 13. února. Datum, od kterého byl odejmut invalidní důchod, není relevantní. Stejně se postupuje v případě slevy na dani z titulu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).