Hlavní navigace

Slovensko nám jde v otázce eura příkladem

23. 7. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Od 1.1. 2009 začnou Slováci platit eurem. Přestože se s jeho zavedením pojí jistá rizika, jsou Slováci přesvědčeni, že výhody převáží. Analytici hodnotí situaci zdrženlivě. Pokud ale porovnávají ČR a Slovensko v připravenosti, naši sousedé jednoznačně vítězí.

Slovákům již zbývá pouze několik měsíců, kdy mohou platit slovenskou korunou. Od 1. ledna 2009 přechází naši východní sousedé na jednotnou evropskou měnu. Co přinese euro Slovákům? Jak ovlivní euro na Slovensku české podnikatele? A není na čase zavést jednotnou evropskou měnu i u nás?

Konverzní poměr bude 30,126 korun za euro

Od roku 2009 se bude na Slovensku platit eury. Slovenská vláda se rozhodla pro metodu tzv. velkého třesku. Do 15. ledna 2009 bude probíhat společný oběh slovenské koruny a eura. Od 16. ledna se ve slovenských obchodech budou všechny platby a transakce provádět pouze jednou společnou měnou, a to eurem.

Již od srpna tohoto roku budou mít všichni obchodníci povinnost uvádět dvojí ceny, jak v korunách, tak v eurech. Poměr, v němž se bude převádět koruna a euro, určili počátkem července ministři financí Evropské Unie. Tento konverzní poměr odpovídá tehdejší paritě kurzu v systému ERM II a činí 30,126 slovenských korun za euro.

Vyplatí se euro Slovákům?

Cestu k euru na Slovensku nastartovala již vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. V listopadu 2005 došlo k zapojení slovenské koruny do mechanismu měnových kurzů ERM II. Vedle technických příprav a snah splnit maastrichtská kritéria provedla vláda i řadu reformních opatření, které jsou pro čerpání výhod ze zavedení eura nezbytná. Současná koalice pak dotáhla celý proces do konce.

Velmi diskutovanou otázkou ale zůstává, zda se euro Slovákům vyplatí. Ač makroekonomové diskutují o dopadech zavedení eura na konvergující ekonomiku, slovenská vláda si stojí za svým rozhodnutím a zdůrazňuje výhody pro podnikatelský sektor a potažmo ekonomický růst Slovenska, uvedla pro business server Podnikatel.cz Vilma Dingová, vedoucí komunikace Kanceláře národního koordinátora zavedení eura v ČR.

Pro slovenské exportéry je to jednoznačně dobrá zpráva, protože znamená odstranění kurzového rizika. Naopak ovšem přijetí eura (zrušení koruny) přinese do ekonomiky vyšší inflační tlaky, domnívá se Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik finanční trhy a dodává: Osobně si myslím, že pro slovenskou ekonomiku vzhledem k inflačním rizikům by bylo vhodnější s přijetím eura počkat, až se cenové rozdíly stanou nižšími.

Pro malé ekonomiky, mezi které se řadí i slovenská, je přijetí eura často loterie. Když ještě před několika lety vypadal vstup do Eurozóny tím správným krokem, tak po vývoji na světových trzích během posledních dvou let se již může situace jevit jinak, doplnil pro server Branislav SušilaPricewaterhou­seCoopers Slovensko.

Analytici se však vesměs shodují, že otázka výhodnosti přijetí eura je již irelevantní a že i dříve se spíše jednalo o politickou otázku. Vhodná doba na přemýšlení o tom, zda je či není datum 1. ledna 2009 nejvýhodnější, je již pryč, potvrzuje Branislav Sušila. Podle našeho názoru již nemá smysl polemizovat o výhodnosti nebo nevýhodnosti vstupu Slovenska do eurozóny a lepší je se důkladně připravit na tento krok, přidává se Boris Tomčiak, analytik firmy Colosseum. Vzhledem k tomu, že výhody ani nevýhody přijetí eura nelze kvantifikovat, zůstává samotné přijetí společné měny hlavně politickou otázkou, myslí si Tomáš Vlk, analytik Patria Finance, a ostatní ekonomové mu v tomto dávají za pravdu.

Dopady na české podniky závisí na zaměření firem

Euro na Slovensku se částečně dotkne i českých podnikatelů. České firmy se domnívají, že dopady budou buď minimální, nebo příznivé. Čtěte více: Euro dává Slovensku konkurenční výhodu.

Mezi výhody pro české podnikatele se řadí především odstranění transakčních nákladů spojené s tím, jak ubude jedna měna v obchodním styku. Euro také zjednoduší obchodování se zahraničím a dojde k omezení jednoho kurzového rizika. Kurzové riziko ale nezmizí, jen se změní. Místo SKK/CZK zde bude CZK/EUR, dodává Tomáš Vlk. Asi se zvýší celkové kurzové riziko, protože česká a slovenská koruna má mezi sebou stabilnější kurz než česká koruna k euru, myslí si Petr Sklenář. Po přechodu Slovenska na euro tak v případě dalšího posilování kurzu CZK budou čeští exportéři při vývozu na Slovensku znevýhodněni.

Diskutujte o vlivu zavedení eura na Slovensku na české podnikatele.

Ne všichni analytici ale se zvýšením kurzového rizika souhlasí. Jde samozřejmě o dvousečnou zbraň – někomu vyhovoval dlouhodobě stabilnější kurz české koruny vůči slovenské koruně, někomu vyhovuje posilování české koruny k euru. Celkově se ale riziko s fixací SKK/EUR sníží, oponuje Tomáš Vlk.

Euro na Slovensku ale může přinést i další výhody. Zavedení eura na Slovensku též povede k jednodušší mezinárodní srovnatelnosti cen, což přispívá k větší konkurenci, která je obecně pro vývoj kterékoliv ekonomiky prospěšná, řekl serveru Podnikatel.cz Pavel Palivec z České národní banky (ČNB). Výhodou pro české firmy také bude, že na Slovensku bude jasnější a stabilnější fiskální prostředí, případně vyšší flexibilita hotovostních operací, doplnil Branislav Sušila.

Jako největší nevýhoda se zdá extrémní posilování koruny, které poškozuje české exportéry. Samozřejmě záleží na tom, jaké aktivity na Slovensku čeští podnikatelé mají. Pokud koruna bude posilovat i nadále, tak se stane nákup slovenských surovin levnější. Naopak tržby plynoucí ze Slovenska se jim mohou snížit. Výhody a nevýhody tak závisí na sféře podnikání. Vzhledem k tomu, že česká ekonomika je exportně zaměřená, jedná se spíše o nevýhodu. Konkurenceschop­nost českých podniků ale bude primárně určována vývojem fundamentů, zejména produktivity, dodal pro server Podnikatel.cz Pavel Palivec.

Podnikatel.cz doporučuje Živnostenské podnikání

Živnostenské podnikání
Živnostenský zákon je od 1. července 2008 dotčen řadou systémových změn, které zjednodušují všeobecné podmínky pro vstup do živnostenského podnikání, snižují administrativní zátěž podnikatele při styku se živnostenskými úřady; novela dále snižuje počet živností, u nichž je vyžadována odborná způsobilost; průkazy živnostenského oprávnění se nahrazují výpisem z živnostenského rejstříku; zvyšuje se počet kontaktních míst (živnostenských úřadů). Více o knížce.

Euro u nás? Dle analytiků v roce 2013

Díky slovenskému rozhodnutí se oživila otázka přijetí eura i u nás. Ještě více tomuto faktu nahrává razantní posilování české koruny vůči euru, které začíná pomalu ohrožovat stabilitu naší ekonomiky. Přesto se přijetí eura v příštích letech z mnoha důvodů nejeví jako aktuální. To se nelíbí především českým exportérům, kteří by na euru jednoznačně vydělali. Čtěte více: Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové

Hlavním je důvodem je politická apatie vůči euru. Žádná politická strana nepovažuje euro dle svých programů za svoji politickou prioritu, a proto se nepodnikají důležité kroky potřebné k jeho zavedení. Nejde však jen o současnou vládu. ČSSD vždy po euru volala, ale když měla vládní odpovědnost, tak pro příjetí eura nebyla ochotna provést nepopulární kroky, kterými jsou škrty v rozpočtu, připomněl Petr Sklenář. Na rozdíl od politiků mají jasno podnikatelé, podle nich čím dříve euro, tím lépe. Čtěte více: Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem

Česká republika však stále neplní maastrichtská kritéria. Konkrétně deficit veřejného rozpočtu přesahuje tříprocentní hranici. Taktéž není splněna podmínka cenové stability. Podle předběžných prognóz by se tyto ekonomické proměnné měly dostat na přijatelnou hodnotou v horizontu 2 až 3 let, uvedl Boris Tomčiak. Kvůli zajištění dlouhodobé udržitelnosti zdravého ekonomického vývoje však Česká republika nehodlá vstoupit do eurozóny hned po splnění těchto kritérií, ale až s jedno nebo dvouletým zpožděním.

Ač se může zdát, že slovenská a česká ekonomika si jsou blízké, panuje mezi nimi několik podstatných rozdílů. Slovensko provedlo reformy, u kterých je ČR teprve v začátcích. Jde o reformy výdajové strany rozpočtu, především důchodovou reformu. ČR je v situaci, kdy právě absence reforem hrozí dlouhodobě zhoršovat bilanci rozpočtu a to je jedno z maastrichtských kritérií. Vzhledem k faktu, že nejprve musí být splněna určitá kritéria, je vhodné nejprve uskutečnit nezbytné reformy v rámci veřejných financí, než následně riskovat neudržitelnost vývoje z důvodu výkyvů při reformách, doplnil Branislav Sušila.

skoleni_15_4

Jedním z hlavních argumentů pro brzké přijetí eura je již zmiňované současné posilování české koruny. Tento pohyb je příliš výrazný a zřejmě bude mít negativní dopad na ekonomiku, což by se s eurem omezilo. Omezilo, nikoli eliminovalo – s eurem bychom na druhou stranu pravděpodobně měli vyšší inflaci, domnívá se Tomáš Vlk.

Jako pravděpodobný termín zavedení eura v ČR vidí analytici rok 2013. Do té doby se dle nich dají stihnout potřebné změny a ČR se ekonomicky ještě více přiblíží Eurozóně.

Euro by se mělo zavést v České republice:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).