Hlavní navigace

Smartphony vytlačují "hloupé" telefony, před Vánoci se jich poprvé prodalo více

7. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Během loňských Vánoce překonaly poprvé v historii prodeje smartphonů prodeje klasických mobilů. Podle odborníků by měl tento trend v letošním roce pokračovat.

Během loňských předvánočních prodejů se poprvé v historii prodalo více chytrých mobilních telefonů (smartphonů) než standardních “hloupých” mobilů. Důvodem jsou především nízké ceny některých typů smartphonů, které se tak pro zákazníky stávají čím dále zajímavějšími. Vyplývá to ze zprávy společnosti GfK, kterou firma předkládá na Světovém mobilním kongresu 2013 v Barceloně.

Smartphony vévodí hlavně v Číně


Foto: www.isifa.com

Smartphonů se poprvé prodalo více než standardních mobilů.

V loňském roce se výrazně zvýšila poptávka po smartphonech, kterých se prodalo o 56 % procent více než v roce 2011. Celkově si lidé pořídili 720 milionů nových smartphonů. Trh s klasickými mobily naopak poklesl o 14 % na 886 milionů prodaných kusů. Poptávku po chytrých telefonech táhla především tzv. “Velká Čína” (Čína, Hongkong a Tchaj-wan), kde jejich prodeje vzrostly o 133 procent. Čínský trh má kromě největšího nárůstu i největší podíl chytrých telefonů na celkovém trhu mobilních telefonů, který činí zhruba dvě třetiny. V Evropě zaujímají smartphony zhruba poloviční podíl. V Jižní Americe, na Středním východě a v Africe pak převládají klasické mobily.

Zájem o smartphony vloni stoupl i v České republice. Celkově se sice prodalo stejné množství mobilů jako v roce 2011, chytré telefony ale už činily polovinu ze všech prodaných mobilů. Pomohlo tomu i zlevnění telefonů, kdy došlo ke snížení průměrné nedotované ceny chytrých telefonů o téměř 9 procent. Pokud jde o otevřené operační systémy, vedoucí postavení si v Česku udržuje Android. 

Čtěte také: Změna pořadí. Podívejte se, které smartphony jsou nově nejprodávanější

školení květen 24 - novinky

Právě Android vévodí u chytrých telefonů v celosvětovém měřítku, kdy dva ze tří prodaných smartphonů mají tento systém. Na druhou stranu lze podle odborníků vysledovat rostoucí snahu o dosažení větší rozmanitosti. Kromě operačních systémů se začíná měnit také vzhled a tvar chytrých telefonů, které se stávají většími a tenčími. Podstatně se zvýšil hlavně podíl smartphonů s displejem o velikosti minimálně 3.8 palců, který činil polovinu ze všech prodaných chytrých telefonů.

Odborníci očekávají, že v roce 2013 poroste celkový trh mobilních telefonů podobně jako v roce 2012 s tím, že prodeje chytrých telefonů budou i nadále ve větší míře kompenzovat další pokles prodeje tradičních mobilů. Prodej chytrých telefonů poroste stále více díky větší dostupnosti modelů v ceně pod 200 euro, a to především v Číně a na rozvíjejících se trzích. Přestože tyto ekonomiky i nadále potáhnou růst celosvětového trhu, budou to i vyspělé země, které budou zajištovat dvojciferný růst díky dalšímu rozšiřování chytrých telefonů, uzavřela společnost GfK ve své zprávě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).