Hlavní navigace

AKTUALIZOVÁNO Sněmovna návrh rozpočtu neschválila, nyní se k němu vrací namísto hlasování o nedůvěře

22. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sněmovna na svém včerejším zasedání odložila návrh státního rozpočtu na dnešek. Chce o něm rozhodovat až po hlasování o nedůvěře vládě. Ač o něm poslanci jednali téměř šest hodin, neschválili ani základní parametry rozpočtu, jakými jsou příjmy, výdaje a deficit. Vládě k přepracování jej však také nevrátili. Názory na vzniklou situaci se u koalice a opozice rozchází.

Sněmovna odložila řešení návrhu státního rozpočtu na dnešní den. Chce o něm rozhodnout až po výsledku hlasování o nedůvěře vládě. Ačkoli jednání o rozpočtu trvala skoro šest hodin, schváleny nebyly ani jeho základní parametry jakými jsou příjmy, výdaje a výše deficitu. Návrh ale ani nevrátili vládě k přepracování. Koalice odmítá vzniklou situaci považovat za úplné zamítnutí návrhu, opozice tvrdí opak. Experti měli přes noc za úkol situaci vyjasnit. Kabinet přitom při hlasování postrádal pouze jeden hlas, jež měl poskytnout Petr Wolf, bývalý sociální demokrat, který se původně hlasování zdržel. Opozice však nové hlasování zablokovala společně se dvěma poslankyněmi zelených. Návrh nepodpořili ani tři poslanci ODS včetně Vlastimila Tlustého. Ti se neúspěšně pokoušeli poslat návrh zpátky vládě k přepracování.

Dnes se k situaci vyjádřil právník Jan Černý. Pro agenturu Mediafax uvedl, že pokud poslanci neschválili zásadní parametry, nemohou poslat návrh do druhého čtení. Podle něj dnes tedy mohou pokračovat v prvním čtení nebo návrh vrátit vládě k přepracování. Rozpočet tak podle něj nebyl schválen.

skoleni_15_4

Mimořádná schůze, kde se mělo o nedůvěře kabinetu hlasovat, byla před chvílí přerušena. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek navrhl hlasování o nedůvěře přerušit a pokračovat dál v projednávání rozpočtu. Návrh byl podpořen i některými poslanci ODS. Pokud by sněmovna rozpočet neschválila do konce roku, hrozilo by České republice rozpočtové provizorium. O výsledcích jednání o návrhu rozpočtu budeme i nadále informovat na business serveru Podnikatel.cz

Strana ČSSD právě oznámila oficiální stanovisko expertů, kteří měli vzniklou patovou situaci vyhodnotit. Ti se vyjádřili v tom smyslu, že o stejném nezměněném návrhu nelze hlasovat opakovaně. Pokud by byl tedy návrh rozpočtu schválen ve stejné podobě, mohlo by být toto rozhodnutí napadnutelné ústavním soudem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).