Hlavní navigace

Snížení DPH na 15 % se netýká všech stravovacích služeb

29. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za pár dní se stravovacím službám sníží DPH na 15 %. Jak ale upozorňuje finanční správa, netýká se to všech stravovacích služeb.

Sníženou daň totiž mohou využít jen ty služby, které odpovídají číselnému kódu klasifikace produkce CZ –CPA a zároveň výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 2 zákona o DPH. Informaci včera zveřejnilo Generální finanční ředitelství (GFŘ).

Snížená sazba se netýká školních jídelen

Spolu se spuštěním první vlny elektronické evidence tržeb (EET) klesá restauracím DPH na 15 %. Nově se příloha č. 2, která obsahuje položky v první snížené sazbě, rozšiřuje o „ 56 – Stravovací služby, podávání nápojů, pokud nejsou jako stravovací služby osvobozeny od daně podle § 57 až 59 nebo pokud se nejedná o podání alkoholických nápojů uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku 2 2203 až 2208 nebo tabákových výrobků uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku kapitoly 24.“

Zda se podnikatele snížená sazba DPH týká, závisí podle finanční správy na tom, zda se jedná o služby, které odpovídají současně číselnému kódu klasifikace produkce CZ –CPA, platné od 1. ledna 2008, a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 2. Jde tak například o restaurace, kavárny nebo cateringové společnosti. Do první snížené sazby však nespadají například školní jídelny, které jsou podle § 57 zákona o DPH osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně (osvobozeno ovšem není stravování poskytované studentům na vysokých školách).

Dále se první snížená sazba netýká ani na stravovacích služeb poskytovaných v souvislosti s poskytováním zdravotních a sociálních služeb, které jsou také osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně (§ 58 a § 59 zákona o DPH). Snížená sazba se rovněž netýká podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků, které je z uplatnění první snížené sazby daně vyloučeno, a proto se u těchto služeb i nadále uplatní základní sazba daně.

Brand24

Nezapomeňte rozlišit alkohol a jídlo

Podle finanční správy je z hlediska určení správné výše sazby daně z přidané hodnoty u předmětných zdanitelných plnění nutné rozlišit ty části plnění vztahující se k podání alkoholických nápojů nebo tabákových výrobků, neboť u těchto položek se první snížená sazba daně neuplatní. Pokud si host restaurace příkladně objedná dvě pole dní menu skládající se z hlavního jídla a nápoje, přičemž v prvním případě bude podáván nápoj nealkoholický a ve druhém alkoholický, musí provozovatel restaurace, plátce daně z přidané hodnoty, v rámci poskytnuté stravovací služby rozlišit uplatnění první snížené sazby daně u podání jídla a nealkoholického nápoje a uplatnění základní sazby daně v případě podání alkoholického nápoje, neboť tato složka předmětného plnění je z uplatnění první snížené sazby daně u stravovacích služeb ze zákona explicitně vyloučena, doplňuje v informaci GFŘ.

Uvedená pravidla se neuplatní v případě stravovacích služeb a podávání nápojů poskytnutých v rámci zvláštního režimu pro cestovní službu dle § 89 zákona o DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).