Hlavní navigace

Snížení nákladů na založení společnosti s ručením omezeným na 100 eur

30. 3. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Náklady na založení společnosti s ručením omezeným se v posledních několika letech výrazně snižovaly. Je však třeba dodržet jasně dané podmínky.

Zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, v platném znění (dále jen „Zákon o soudních poplatcích“) již v minulosti zavedl možnost provádění zápisů společností do obchodního rejstříku (mimo rejstříkových soudů) i notáři, což znatelně přispělo ke snížení celkových nákladů na jejich vznik a založení.

skoleni_15_4

K tomuto posunu mimo jiné přispěl i požadavek Evropské komise na snížení nákladů na založení s.r.o. ve výši 100 eur ve všech členských zemích Evropské unie. Toto by do budoucna mělo významně podpořit začínající podnikatele a snížit vstupní bariéry do podnikání.

Hranice stanovená Evropskou komisí

Evropská komise v minulosti vydala požadavek pro všechny členské státy Evropské unie, které budou chtít čerpat dotace ze strukturálních fondů EU v období mezi lety 2014 – 2020, aby do konce roku 2016 zajistily souhrnné vstupní náklady na založení společnosti s ručením omezeným ve výši do 100 eur. Česká republika za účelem splnění této předběžné podmínky pro čerpání dotací podnikla určité legislativní změny, které za jistých (vcelku rigidních) podmínek nyní opravdu umožňují společnost s ručením omezeným za takto nízké náklady „založit“. Zde je však namístě důsledně rozlišit právnickou terminologii a na splnění výše uvedené podmínky pohlížet poněkud skepticky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).