Hlavní navigace

Sobotka připouští, že berňák likviduje poctivé podnikatele

17. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ke kritikům finanční správy se přidal taky předseda vlády. Připustil, že nová opatření dopadají i na poctivé podnikatele. Kritizuje tzv. zajišťovací příkazy.

Podnikatel.cz dlouhodobě sleduje práci Finanční správy ČR. Redaktor Daniel Morávek ve svých komentářích již několikrát poukázal na nepříliš přívětivý přístup úřadu k podnikatelům. 

Komentáře: 

To, že Finanční správa ČR pod vedením Andreje Babiše změnila chování vůči podnikatelům, zmiňuje v rozhovorech na Podnikatel.cz také bývalý šéf Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Skutečně nástupem pana ministra Babiše se spousta věcí začala měnit. Od roku 2011 vystupovalo Generální finanční ředitelství svébytně a velmi nezávisle na ministerstvu financí. Tuto linii držel ještě bývalý generální ředitel Knížek. Já jsem ji po něm převzal, myslel jsem si, že to není špatná cesta. Je ale pravda, že s příchodem pana ministra Babiše se vše změnilo, uvedl Žežulka. 

Na nelidský přístup Finanční správy ČR teď poukázal i premiér Bohuslav Sobotka, který připustil, že nové nástroje proti daňovým únikům mají negativní dopad na poctivé podnikatele. Podle jeho slov berňák vybírá daně represivním způsobem. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy, řekl Bohuslav Sobotka pro server echo 24.cz a označil to za jeden z důvodů, proč odmítl jmenovat do funkce ministryně financí jmenovat Alenu Schillerovou.

Sobotka ve své kritice poukázal především na zvýšenou frekvenci používání tzv. zajišťovacích příkazů, které Finanční správa ČR používá plošně a masově a často i u nevinných lidí.

Na základě statistik, které Finanční správa ČR poskytla ČTK, vyplynulo, že počet tzv. zajišťovacích příkazů, kdy finanční úřad v rámci předběžného opatření bez důkazů firmám obstaví účet a kolikrát i zajistí fyzický majetek, v letech 2014 až 2016 stoupl o více než polovinu. Řada podnikatelů, kterých se problematika týká, chystá na stát žaloby. 

skoleni_15_4

O konkrétním případu podnikatele, který díky zajišťovacím příkazům přišel o svoji firmu, čtěte v článku: Co podnikatel, to zloděj. Smutné představy vedení ministerstva a finanční správy

V roce 2016 začala povinnost podnikatelů podávat kontrolní hlášení. Novela zákona o DPH stanovila přísné pokuty, a podnikatelé tak mohou dokonce dostat pokutu 30 tisíc korun i v případě, že hlášení podají včas a mají správně. Finanční úřady začaly komplikovat podnikatelům život také při registraci k DPH, kdy po nich bez rozmyslu požadují doložení nesmyslných dokumentů a smluv, které v řadě případů podnikatel nemůže mít ani k dispozici. A dalším nástrojem, který má hodit podnikatele do latě, je elektronická evidence tržeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).