Hlavní navigace

Soud definitivně rozhodl, Levneelektro.cz je v úpadku

8. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Firma Elektra PV, která provozovala e-shop Levneelektro.cz, je v úpadku. Před několika dny o tom rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích.

Věřitele dlužníka, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, soud vyzval, aby tak učinili do dvou měsíců. Přihlašují se i pohledávky, které již byly uplatněny u soudu, jakož i pohledávky vykonatelné včetně těch, které jsou vymáhány výkonem rozhodnutí nebo exekucí. Vykonatelná pohledávka musí být prokázána veřejnou listinou. Přihlásit lze i pohledávku nesplatnou nebo pohledávku vázanou na podmínku. K přihlášce pohledávky musí podnikatelé připojit listiny, kterých se přihlášky dovolává.

Jak se dále píše v usnesení o úpadku, věřitelé se rovněž vyzývají, aby insolvenčnímu správci neprodleně sdělili, jaká zajišťovací práva uplatní na dlužníkových věcech, právech, pohledávkách nebo jiných majetkových hodnotách. Pokud tak neučiní, má se za to, že právo na uspokojení přihlašované pohledávky ze zajištění v insolvenčním řízení uplatněno nebylo. Zpeněžením věci, práva, pohledávky nebo jiné majetkové hodnoty v konkurzu zaniká zajištění pohledávky zajištěného věřitele, a to i v případě, že nepodal přihlášku své pohledávky, upozorňuje se v usnesení.

Do řízení se přihlásila skoro stovka věřitelů

Insolvence společnosti Elektra PV následovala po zásahu jihočeské daňové kobry. Společnosti Elektra PV obstavila účty, zajistila hotovost, několik osobních aut i nemovitost. Následně přestala firma plnit své závazky a byl na ní podán insolvenční návrh. V následujícím řízení se přihlásilo své pohledávky za dlužníkem celkem 93 věřitelů, přičemž jde o pohledávky v řádu desítek miliónů korun.

Čtěte více: Insolvence LevneElektro.cz se dotkla i některých gigantů typu HP Tronic či Amica

Kdo může za krach firmy

Za krachem společnosti může podle majitele e-shopu Petra Václava „řízený zásah Finanční správy České Budějovice“, především tak obstavené účty. Jak uvedl již dříve Václav, důvodem pro pozastavení činnost je účast společnosti v obchodním řetězci firem, kterými byla údajně podvedena a za jejichž protiprávní jednání při (ne)odvodu DPH nese díky přenesené daňové povinnosti odpovědnost.

Brand24

Finanční správa však toto tvrzení odmítla a uvedla, že je naprosto a zcela nemožné, aby se jakýkoliv plátce dostal do tak vážných problémů, jak je ve vyjádření společnosti naznačováno, právě kvůli reverse – charge.

Čtěte více na Lupa.cz: Mohou si za to sami. Úředníci se brání nařčení v kauze LevnéElektro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).