Hlavní navigace

Soud zrušil další zajišťovací příkazy na firmu FAU, tentokrát za 340 milionů Kč

22. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Krajský soud v Ostravě dal dnes opět za pravdu firmě FAU a zrušil další zajišťovací příkazy. Tentokrát ty, které vydali celníci, a to za 340 milionů korun.

Nejde o první vítězství opavské společnosti nad celní a finanční správou. Už v červnu soud například zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun, který vydal Specializovaný finanční úřad.

Problematika zajišťovacích příkazů na serveru Podnikatel.cz:

Zajišťovací příkazy za stovky milionů byly zrušeny

Krajský soud v Ostravě dnes zrušil další zajišťovací příkazy proti firmě FAU, tentokrát dohromady za 340 milionů korun. Celníci podle soudu neměli důvod pro tak masivní zajištění. Samotná celní správa se k případu vyjádří v pondělí, mluvčí ale už dnes naznačila, že úřad podle všeho podá kasační stížnost.

Dnešní zrušení zajišťovacích příkazů nebylo první. Firma FAU podala kvůli zajišťovacím příkazům celkem 13 žalob. Soud už dal společnosti ve dvou případech za pravdu (v jednom soud zrušil příkaz za 217 milionů korun) a ve dvou její nároky odmítl.

skoleni_15_4

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert a který měl se společností FAU spory. Na konci srpna se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu finanční správy do insolvence. Postup finanční správy zpochybnil soud, podle finanční správy se ale pouze neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Čtěte více: Berňák mohl promluvit: FAU byla zapojena do řetězového podvodu s DPH

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).