Hlavní navigace

Soudním obsílkám se fyzické osoby od července již nevyhnou

23. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Červenec je průlomovým měsícem pro komunikaci s úřady. Od 1. dne v měsíci začne platit zákon, který zavádí provoz informačního systému tzv. datových schránek, jež budou povinné pro eseróčka, respektive právnické osoby. Tato novinka v komunikaci mezi úřady, soudy a právnickými osobami má za cíl úplně odstranit klasickou papírovou poštovní korespondenci. Fakticky tak skončí doručování obálek s pruhem.

Jak píše server Lupa.cz, podle dosavadního textu zákona bylo možné předpokládat zřízení schránky úřadům v průběhu července 2009 a soukromým subjektům zhruba v srpnu. Nejpozději po 15 dnech pak mělo dojít ke zpřístupnění schránky. Toto se mírně mění, píše Lupa.cz. Uvedená lhůta 15 dnů byla novelou v přechodných ustanoveních nahrazena pevným datem 1. listopadu 2009. V praxi to znamená, že pokud firmě po 1. červenci dojdou přístupové údaje a subjekt si nechce schránku zatím zpřístupňovat, pak se do ní nesmí přihlásit. Po 1. listopadu však budou datové schránky již napevno povinné pro všechny. Výjimku tvoří fyzické osoby i včetně OSVČ, pro které je elektronické úložiště nepovinné.Čtěte více: Seriál Datové schránky

skoleni_15_4

Ty se však nevyhnout doručování soudních obsílek do schránky. Pokud jim totiž úřad nebo soud zašle úřední dopis, který si nevyzvednou, bude i přesto považován za doručený. Nepodaří-li se poštovnímu doručovateli zásilku adresovanou do vlastních rukou osobně předat adresátovi, zanechá mu doručovatel v místě doručení výzvu s upozorněním, kde se zásilka nachází, stejně jako tomu bylo doposud. Pokud si ovšem adresát zásilku do deseti dnů od uložení výzvy (do 15 dnů v případě komunikace s finančním úřadem) nevyzvedne, považuje se zásilka posledním dnem lhůty za doručenou a bude vhozena adresátovi zpět do jeho schránky a nebude jako dříve vrácena odesílateli, doplnila advokátka Markéta Tvrdá z advokátní kanceláře Lovells.

Pokud nebude adresát zastižen na místě v případě soudních zásilek, které nejsou adresovány do vlastních rukou, budou tyto vhozeny do schránek rovnou, a nebudou, jako tomu bylo doposud, zanechávány sousedům či vraceny odesílateli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).