Hlavní navigace

Souhrn relativně nových povinností týkajících se podnikatelů. Připomeňte si

27. 10. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Kontrolní hlášení, EET nebo např. prokazování původu majetku. Připomeňte si stávající povinnosti podnikatelů. Čtěte také, jaké další přinese rok 2018.

Podnikatelé jako plátci daně z přidané hodnoty jsou povinni od 1. 1. 2016 podávat kontrolní hlášení dle zákona č. 235/2004 Sb., o DPH. Kontrolní hlášení k DPH je speciální daňové tvrzení, které nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení. V souvislosti s režimem přenesení daňové povinnosti však kontrolní hlášení nahrazuje původně samostatný výpis z evidence pro účely DPH. Právnické osoby podávají kontrolní hlášení vždy do každého 25. dne v měsíci. Tato povinnost podnikatele dle mého názoru nadbytečně zatěžuje.

Kontrolní hlášení k DPH a sankce

Při opožděném podání kontrolního hlášení v případě, že nepodání zjistí sám plátce, hrozí pokuta ve výši 1000 Kč. Za pozdní podání kontrolního hlášení na základě výzvy správce daně do 5 pracovních dnů je plátci uložena pokuta ve výši 10 000 Kč. Pokud však plátce nezareaguje na výzvu správce do 5 pracovních dnů, dostane pokutu 30 000 Kč, přičemž za nepodání kontrolního hlášení na základě výzvy správce daně ani v náhradní lhůtě 5 dnů se dává pokuta 50 000 Kč. Maximální výše pokuty 500 000 Kč hrozí plátci, jestliže nesplněním povinnosti související s kontrolním hlášením závažně ztěžuje nebo maří správu daní. Pokutu lze uložit nejpozději do 3 let ode dne, ve kterém došlo k porušení povinnosti. 

Lhůtu 5 dní na reakci na výzvu považuji za příliš krátkou, nelze ji prodloužit, a to ani na základě závažných důvodů. Při doručování e-mailem je e-mail doručen okamžikem odeslání správcem daně bez ohledu na to, kdy a zda vůbec byl doručen. Při doručování datové zprávy je výzva doručena okamžikem přihlášení oprávněné osoby do datové schránky. Pokud se oprávněná osoba nepřihlásí do 10 dnů od odeslání, dojde k doručení fikcí. 

Daně x

Čtěte více: Chcete prominout pokutu u kontrolních hlášení? Podejte žádost a zaplaťte 1000 Kč

Pro prodloužení lhůty tedy doporučuji poskytovat vždy datovou schránku vlastní nebo datovou schránku svého zástupce (účetní, daňového poradce) a nepřihlašovat se do datové schránky v pátek, o víkendu, během svátků, během dovolené nebo v jiné době, kdy není možné na výzvu reagovat. Povinnost podávat kontrolní hlášení se vztahuje na všechny plátce daně z přidané hodnoty – fyzické i právnické osoby, a to bez ohledu na velikost, výši obratu apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).