Hlavní navigace

Společníci a jednatelé přijdou o nárok na podporu v nezaměstnanosti

30. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nárok na podporu v nezaměstnanosti se opět omezí. Brzy o něj přijdou společníci a jednatelé firem.

Novela zákona o zaměstnanosti, která zavádí tzv. kurzarbeit a kterou před týdnem schválil senát, přináší ještě jednu důležitou novinku pro společnosti. Společníkům a jednatelům firem totiž zcela ruší nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Společníci a jednatelé si už na podporu nesáhnou

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Doposud platí, že uchazeči o práci, kteří současně pracují jako členové obchodních společností nebo družstev, mají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podmínkou je hranice příjmu, která nesmí překročit hranici poloviny minimální mzdy, aktuálně tedy 4600 korun. To se ale brzy změní. Novela zákon o zaměstnanosti, kterou před pár dny schválil senát, totiž nárok na podporu pro členy obchodních společností ruší. Všichni společníci a jednatelé automaticky přijdou o nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Doba, po kterou bude uchazeč o zaměstnání působit jako člen obchodní společnosti nebo družstva, a nebude mu z tohoto důvodu poskytována podpora v nezaměstnanosti, stejně jako doba neposkytování podpory v nezaměstnanosti po dobu trvání nekolidujícího zaměstnání, nebude započítávána do podpůrčí doby, která uchazeči o zaměstnání náleží podle § 43 a § 46 zákona 
o zaměstnanosti.

Čtěte více: Společníci a jednatelé firem mají ztratit nárok na podporu v nezaměstnanosti

Brand24

Zda nejste jednatel, bude muset písemně doložit

Uchazeč o zaměstnání bude zároveň muset při podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti písemně osvědčit, zda je v právním vztahu sjednaném za účelem výkonu nekolidujícího zaměstnání nebo v postavení člena obchodní společnosti nebo družstva, který vykonává mimo pracovněprávní vztah pro obchodní společnost nebo družstvo práci. Uzavře-li právní vztah za účelem výkonu nekolidujícího zaměstnání nebo získá-li postavení člen obchodní společnosti nebo družstva, který vykonává mimo pracovněprávní vztah pro obchodní společnost nebo družstvo práci, bude povinen tuto oznamovací povinnost splnit nejpozději v den vzniku právního vztahu, dodalo ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě.

Zákon nyní musí podepsat prezident. Pokud tak učiní, nabude opatření účinnosti prvním dnem kalendářního čtvrtletí následujícího po dni jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).