Hlavní navigace

Spor Budějovického Budvaru o značu "BUD" se opět rozhořel

8. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Značka BUD přidělává vrásky na čele Budějovickému Budvaru. Lucemburský Evropský soudní dvůr dnes zpochybnil nárok pivovaru na výhradní používání značky Bud. O ni se již léta soudí s americkým pivovarem Anheuser-Busch.

Podle rozsudku, o kterém informuje ČTK, značka „Bud“ nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy. Smlouvám je totiž nadřazené unijní právo, jenže Budvar tuto značku v seznamu chráněných výrobků Evropské unie zaregistrovanou nemá.

Předmětný soudní spor se týká výhradně označení „BUD“ a jeho používání na území Rakouska. Nemá žádný vliv na ostatní ochranné známky vlastněné Budějovickým Budvarem v dalších zemích. Stanovisko ESD se nyní vrací k rakouskému Obchodnímu soudu, který je vezme v úvahu při svém dalším rozhodování, říká Petr Samec, mluvčí Budějovického Budvaru.

Spor začal v roce 1999, kdy Budějovický Budvar napadl rakouského importéra piva „American BUD“ žalobou na ochranu před nekalou soutěží a práv k označení původu „BUD“. Soud rozhodl o vydání předběžného opatření ve prospěch Budějovického Budvaru, kterým zakázal distribuci piva „American BUD“ a které platí dosud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).