Hlavní navigace

Spousta elektronických podání nelze zpracovat, jsou podána chybně

23. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správě se nakupila elektronická podání s celou řadou vad. Pokud nejsou včas opravena a poslána znovu, hledí se na ně, jako by podána nebyla.

Finanční správa apeluje především na zástupce softwarových firem s tím, že některými z nich podaná elektronická podání, která podávají za své klienty, jsou ve velké většině vadná. Právě proto je pak není možné správcem daně zpracovat. Vady jsou vesměs technického rázu. Jde především o to, že elektronické podání není podáno v předepsané struktuře.

Čtěte také: Nejhorší novinka roku 2015? Elektronická podání pro majitele datových schránek


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Spousta elektronických podání jsou vadná.

Jak uvádí Jiří Fojtík z Generálního finančního ředitelství, na jejich webových stránkách lze najít přesný formát a strukturu, kterou musí elektronické podání splňovat. Je možné si zde i správnost podání zkontrolovat: Možnost zkontrolování podání, resp. správné struktury souboru, je jednou z funkcionalit aplikace EPO (Elektronická podání pro Finanční správu), která po načtení souboru s podáním do aplikace na všechny chyby uživatele upozorní.

Brand24

Vady elektronických podání se týkají především těchto oblastí:

  • Software umožňuje zadání více znaků v jednotlivých položkách, než deklaruje struktura. Ve struktuře zveřejněné správcem daně je napevno definovaný maximální počet znaků pro každou položku, který nelze překročit. Tento počet je přizpůsoben tak, aby vyhovoval i dlouhým názvům. 
  • Není respektován datový typ, např. číslo popisné je vždy pouze číselná položka s maximálním počtem znaků 4, přesto SW umožňují vložit i alfanumerické znaky.
  • Obsah položky, která má být naplněna hodnotou z definovaného číselníku, je vyplněn daty, která číselníku neodpovídají. 
  • Kódování XML souboru neodpovídá deklarovanému kódování, které je uvedeno v hlavičce souboru. 
  • Celková velikost příloh v podání překračuje povolený limit 4 MB. 
  • Přílohy podání, které je třeba vyplnit přímo do formuláře podání (ve formuláři podání je pro tyto přílohy dostupná XML struktura), jsou do podání vloženy např. jako PDF soubor.

Vadné elektronické podání jako by podané nebylo

Pokud je elektronické podání s chybami, kvůli kterým ho nelze správcem daně zpracovat, je právě jím vydána výzva podle § 74 daňového řádu, k odstranění vad podání. Jestliže nejsou vady odstraněny ve stanovené lhůtě, je takové podání vnímáno, jako by ani podané nebylo. Poté hrozí ze strany správně daně sankce.

Čtěte také: Pokuta 2000 Kč za nedodržení elektronické podoby přiznání vzniká automaticky

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).