Hlavní navigace

exPRESS: Šrotovné nebude, řekl svým vetem Klaus

10. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Prezident Václav Klaus využil svého veta a smetl ze stolu Parlamentem schválený zákon, který zavádí šrotovné. To ostatně někteří podnikatelé označili za nesmysl a populismus.

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o šrotovném, podnikatelé to vítají »

Zákon zavádějící šrotovné neprošel přes prezidenta Václava Klause. Příslušnou normu vetoval. Šrotovné bylo součástí balíku protikrizových norem, které schválily obě komory Parlamentu. Návrh zákona vychází z dílny sociální demokracie a návrhu zákona o podpoře hospodářského růstu a stability. Podle některých podnikatelů by bylo šrotovné jen populistickým krokem. Zavedení šrotovného u nás je nesmysl, opřel se do návrhu David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR a poslanec za ODS v poslanecké sněmovně.

Veto prezidenta přivítalo i samotné ministerstvo financí. Ministerstvo financí nikdy nebylo pro šrotovné a šrotovné ani nebylo rozpočtované, řekl ČTK mluvčí resort Ondřej Jakob. Ten zdůraznil, že pokud by sněmovna prezidentovo veto přehlasovalo, peníze na něj by se hledaly jen obtížně.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

První velkou vlnu propouštění má Česko za sebou, nezaměstnanost se zvýšila jen nepatrně

Počet lidí bez práce se v červnu zvýšil jen nepatrně. Z květnových 7,9 procenta se míra nezaměstnanosti zvýšila na rovných 8 procent. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociální věcí. Podle analytiků má trh největší náraz za sebou. Přesto upozorňují, že míra nezaměstnanosti svého vrcholu ještě nedosáhla.

Státní dluh se prohlubuje, meziročně se zvýšil o 24 000 korun na hlavu

Státní dluh se navyšuje. Jak vyplývá z informací ministerstva financí, stát se na konci června dostal do červených 1,137 bilionu korun. Za rok se tak dluh navýšil o 204 miliard korun. V přepočtu tak nyní každý Čech dluží 108 000 korun, přitom loni to bylo ještě 84 000 korun. Zadlužení Čechů se tak zvýšilo o 24 000 korun na hlavu

Světová ekonomika své dno ještě neviděla, zotavovat se bude pomalu

Světová ekonomika se bude zotavovat pomalu a na své dno si ještě nesáhla. Vyplývá to z nového globálního průzkumu Asociace profesních účetních ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants). Ten byl proveden mezi 805 členy z 80 zemí.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Zemědělci dostanou dalších 35 milionů eur

Podnikatelé na venkově dostanou v rámci Programu rozvoje venkova (PRV) o 35 milionů eur více, než bylo původně plánováno. Monitorovací výbor Ministerstva zemědělství ČR totiž schválil navýšení finančních prostředků z balíčku na podporu Plánu evropské hospodářské obnovy, který inicioval předseda Evropské komise Barroso.

Po železnici se zřejmě budou prohánět rychlíky i soukromých dopravců

Ministerstvo dopravy se rozhodlo prolomit ledy na trhu železniční dopravy. Resort chce do deseti let otevřít až 75 procent trhu železniční osobní dálkové dopravy v Česku. Vyplývá to z podkladů, které má k dispozici agentura ČTK. V oblasti rychlíků mají nyní absolutní monopol České dráhy.

Počet pracovníků ČSSZ se zvýší

Vláda schválila zvýšení počtu pracovníků o 448. Podle premiéra Jana Fišera je současné obsazení správy natolik nedostatečné, že by mohly „havarovat“ její základní funkce. Státní rozpočet zvýšení počtu pracovníků nezatíží. Potřebné finance najde ministerstvo práce a sociálních věcí ve své rozpočtové kapitole.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Zaměstnavatelé se dočkají slev na pojistném, zákon již získal podpis prezidenta

Zaměstnavatelé mají jistotu. Až do konce příštího roku pro ně budou platit slevy na sociálním pojištění. Příslušný zákon, který v polovině června schválil Senát, podepsal prezident Václav Klaus. Cílem novely je podpořit zaměstnatelnost nízkopříjmových skupin zaměstnanců. Podle Petra Šimerky, ministra práce a sociálních věcí, zachrání novela až 70 tisíc pracovních míst.

skoleni_15_4

Peníze na povodně z evropské banky už příští měsíc

Až čtyři miliardy korun na likvidaci povodňových škod by Česko mohlo získat už příští měsíc. Peníze získá prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance (EIB), o kterém již dřív informoval šéf resortu financí Eduard Janota.

Za pronájem movitých věcí se v určitých případech neplatí daň z příjmů

V zákoně o daních z příjmů upravuje § 10 ostatní příjmy fyzických osob. Mezi ostatní příjmy jsou řazeny i příjmy z příležitostného pronájmu movitých věcí. Od daně z příjmů jsou osvobozeny příležitostné příjmy, jejichž úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

  • Státy a centrální banky.
    73 %
  • Trhy.
    6 %
  • Všichni zúčastnění.
    18 %
  • Nikdo, krize je jen shodou náhod.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).