Hlavní navigace

Stát rozešle OSVČ dopis: Platíte minimální pojištění? Budete mít nízký důchod

22. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo práce a sociálních věcí upozorní všechny OSVČ hlavní dopisem, že v případě minimálních záloh na důchodové pojištění budou mít nízký důchod.

Jste OSVČ hlavní? Brzy vám přijde o státu dopis, ve kterém vás upozorní, že v případě minimálních plateb důchodového pojištění budete mít nízký důchod.

Pozor na nízký důchod, varuje MPSV

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) rozešle v příštích týdnech OSVČ hlavních dopis, ve které je upozorní, že mohou mít v budoucnu nízký důvod. V dopise, který prostřednictvím ČSSZ posíláme společně s inventurou plateb za loňský rok, vysvětlujeme rozdíly v důchodovém zabezpečení osob samostatně výdělečně činných a zaměstnanců. Poukazujeme na to, že ve stáří mohou OSVČ kvůli nízkým odváděným platbám na sociální pojištění pocítit razantní snížení životní úrovně, uvedla ministryně Michaela Marksová.

Jak zjistila nedávná analýza serveru Podnikatel.cz a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, průměrný roční odvod OSVČ hlavních na důchodovém pojištění činí 32 424 Kč. MPSV upozorňuje, že vyměřovací základ pro pojistné na důchodové pojištění je u většiny OSVČ vykonávajících hlavní činnost výrazně nižší než vyměřovací základ (hrubá mzda) zaměstnanců. Aktuálně v Česku působí podle posledních dat, které má server Podnikatel.cz od ČSSZ k dispozici, 578 tisíc OSVČ hlavních. Podle MPSV přitom platí víc než polovina z nich jen minimální zálohy a propad příjmů v okamžiku ukončení činnosti a odchodu do důchodu bude pro ně daleko citelnější než u zaměstnanců.

skoleni_15_4

Čtěte také: Jak se to má opravdu s odvody OSVČ a zaměstnanců? Připravili jsme velké srovnání

Dopis doporučuje, jak nízký důchod řešit

Dopis popisuje, jak se počítá důchod, uvádí konkrétní příklady a upozorňuje na rozdíly mezi zaměstnanci a OSVČ. Rovněž připomínáme, že každá OSVČ si může podle vlastního uvážení stanovit základ pro placení pojistného vyšší. Zkušenosti z praxe ale bohužel ukazují, že k tomu dochází naprosto výjimečně, dodala ministryně. Závěr dopisu obsahuje několik doporučení. Tyto OSVČ mohou začít platit vyšší zálohy a tím si zvýšit průměrný základ pro výpočet důchodu. Též se mohou zapojit do systému doplňkového penzijního spoření, takzvaného III. pilíře, uzavřela ministryně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).