Hlavní navigace

Stát začne kontrolovat firmy, zda platí ženy stejně jako muže

2. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozdíl mezi platy mužů a žen činí v Česku 22 %. Státní úřad inspekce práce tak avizuje, že od dubna spustí kontroly zaměřené na nerovné odměňování mužů a žen.

Připravte se na to, že od letošního dubna k vám mohou do firmy dorazit inspektoři, kteří zkontrolují, zda rovně odměňujete muže a ženy. Státní úřad inspekce práce (SÚIP) totiž zareagoval na výzvu Veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové a právě od dubna začne provádět kontroly, které se speciálně zaměří na rovné odměňování mužů a žen.

Čtěte také: Kdyby měly mámy dobrý flek, do podnikání se vždycky nehrnou

Kontroloři se zaměří, zda odměňuje rovně muže a ženy


Autor: www.shutterstock.com

Na nerovné odměňovaní žen a mužů se zaměří kontroly.

České firmy začnou brzy kontrolovat speciálně proškolení inspektoři. Při kontrolách se zaměří na nerovné odměňování žen a mužů. Jak nedávno upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, rozdíl mezi odměňováním žen a mužů činí v České republice 22 %. Průměr v Evropské unii přitom dělá 16,4 %. Doporučila jsem proto ministerstvu práce a sociálních věcí a Státnímu úřadu inspekce práce, aby ve spolupráci s genderovými experty vytvořili metodiku pro kontrolu rovného odměňování žen a mužů ze strany oblastních inspektorátů práce. V letošním roce by tyto inspektoráty měly zahájit pravidelné kontroly u zaměstnavatelů. Zaměří se na rozdíly v platech mezi ženami a muži na stejných nebo srovnatelných pozicích, uvedla Anna Šabatová.

SÚIP na výzvu ombudsmanky zareagoval a od dubna začne kontroly skutečně provádět. Na kontroly úřad zatím vyhradí 16 inspektorů. Od dubna do června chceme provést několik desítek kontrol zaměřených speciálně na rovné odměňování mužů a žen, uvedl podle iHNed.cz náměstek generálního inspektora Jiří Macíček s tím, že úřad hodlá vyrazit hlavně do firem, na něž je upozorní sami zaměstnanci. Od půlky letošního roku pak budou kontroly probíhat systematicky a v roce 2017 se takto zaměřené kontroly stanou podle Macíčka jedním z hlavních úkolů úřadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).