Hlavní navigace

Stávka odborů aneb senátní volby za dveřmi

22. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Stávka odborářů už klepe na dveře. Už se té zlé vládě přece musí někdo postavit. Konečně to někoho napadlo. Hodinové přerušení práce je ten nejlepší způsob, jak vyjádřit nespokojenost. Zaměstnavatelů a občanů se totiž nedotkne a postihne jen samotnou vládu.

V úterý to vypukne. Největší stávka odborářů od roku 1990. Odborům se nelíbí reformní politika vlády a proto se rozhodly vyhlásit hodinovou stávku. Tvrdí, že reforma veřejných financí postihuje zaměstnance, že vláda neplní své sliby a že novými zákony poškozuje většinu svých občanů. Stávka prý není zaměřena proti zaměstnavatelům, ale proti vládě. Nicméně budou to právě podnikatelé, kteří na stávku mohou doplatit. Opravdu odbory hájí práva zaměstnanců, jak se holedbají? Opravdu jim jde o blaho občanů a spravedlnost?

Odbory zvyšují nezaměstnanost

Odboráři dle svých slov jen dbají na to, aby zaměstnavatelé nepoškozovali zaměstnance a aby zaměstnanci pracovali za důstojných podmínek a za spravedlivou mzdu. Málokdo si ale uvědomí, že odbory svých chováním, snahou o zpřísnění podmínek pro zaměstnavatele a lpěním na dodržování finančních podmínek způsobují tržní nerovnosti a svém důsledku tím samotné zaměstnance naopak poškozují.

Vezměme si za příklad kolektivních mzdových smluv. Odbory uzavřou se zaměstnavatelem kolektivní smlouvu o mzdách, které nemohou díky požadavkům odborů klesnout pod určitou mez. V případě inflace pak okamžitě odboráři požadují zvýšení platů. V případě vysoké poptávky si to podnikatel může dovolit. Ale i tak se inflace do jeho cen projeví později než na výplatní pásce zaměstnanců. Pokud však zrovna poptávka po výrobcích či službách podnikatele klesla na nízkou úroveň a firma by potřebovala snížit v rámci udržení své konkurenceschop­nosti platy, odbory to zpravidla zablokují.

Co tedy udělá podnikatel? Aby přežil, musí logicky propouštět. To nezřídkakdy bývá ale odbory zmiňováno jako nemorální a v médiích pak můžeme sledovat srdceryvné příběhy o tom, jak dostal 55letý kovodělník vyhazov, jak neví, jak teď sežene práci, jak musí živit ženu v invalidním důchodu apod. Tento pracovník by rád dělal klidně za nižší mzdu, ale odbory mu to znemožní. Nechci zde nic zlehčovat či pohrdat tíživou sociální situací tohoto (a kteréhokoliv) občana, jen je podstatné si uvědomit, že za propouštění mnohdy mohou mzdy nepružné směrem dolů a ne zlí kapitalisté, jak bývá prezentováno. A právě mzdy nepružné směrem dolů jsou dílem odborů.

Stávka. Levná kampaň pro senátní volby?

Odbory vznikly v souvislosti s průmyslovou revolucí v 19. století. V té době nebyly vzhledem k teprve rozvíjejícímu kapitalismu podmínky pracujících skutečně růžové. Dlouhá pracovní doba, platy nestačící ani na uspokojení základních potřeb, špatné pracovní podmínky, či nutnost zaměstnávat i děti. V té době měly odbory jisté opodstatnění. V dnešní době a v naší zemi, kdy se staly součástí firemních politik i co nejlepší podmínky pro zaměstnance, se odbory dají označit za přežitek minulé doby.

Odboráři o sobě však dali po dlouhé době tento rok opět vědět. Nelíbí se jim reforma veřejných financí. Současná kampaň a stávka odborářů je prý nadstranická. Vzhledem k tomu, že Českomoravské konfederaci odborových svazů momentálně vládne Milan Štěch, senátor za ČSSD, se dá o nadstranickosti velice pochybovat. Zvláště, když na podzim proběhnou senátní volby. Normální volební kampaň stojí hodně peněz, tak proč se nezviditelnit jiným levnějším způsobem? O stávku se zajímají logicky média. Již několik týdnů se v nich pravidelně objevují novinky týkající se stávky. V úterý a ve středu pak kampaň odborářů (resp. Milana Štěcha) v médiích vyvrcholí a mnoho hlasů do voleb mu zajisté přinese.

Brand24

Vraťme se ale na závěr k důvodům stávky. Odboráři plánují přestat s prací kvůli vládě, rozhodně prý nechtějí stávkovat či postihnout zaměstnavatele. Stávkuje se za občany, na které dle slov odborů tvrdě dopadá reforma veřejných financí. Logicky by pak každý čekal, že stávka nějakým způsobem postihne vládu. Jenže stávkou lze vládu poškodit jen velmi těžko. Pokud tedy zrovna nějaký její představitel nedostane chřipku, či se nerozhodne jet kolem 13.00 h tramvají. Nejefektivnější způsob, jak se postavit vládě, existuje vždy jednou za 4 roky, a říká se mu volby.

Stávka dopadne především právě na zaměstnavatele, kterým na hodinu vypustí zaměstnanci práci, na občany, kteří se kvůli stávce dopravního podniku nedostanou, kam potřebují, a díky víkendovému režimu lékařů se jim nedostane běžného ošetření a samozřejmě i na zaměstnance, kterým mnozí podnikatelé slibují vzhledem k nelegálnosti stávky tresty. Odboráři, vzhůru k podpoře občanů a pracujících!

Souhlasili jste se stávkou odborů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).