Hlavní navigace

Stávka živnostníků na protest proti #EET. Už zase?

20. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zopakovat protestní akci proti EET se budou snažit živnostníci už 1. března, kdy startuje druhá vlna evidence tržeb. Tentokrát má protest politický motiv.

Za protestní akcí stojí politická strana Svobodní. Odmítá však, že by se chtěla akcí zviditelnit před blížícími se volbami.

Tomuto tématu se věnujeme dlouhodobě. Politický motiv je v tom ohledu, že pokud bychom se do sněmovny na podzim dostali, jako první věc budeme iniciovat buď zrušení celé EET nebo budeme požadovat, aby byla pouze dobrovolná, řekl serveru Podnikatel.cz mluvčí Svobodných Martin Rumler.

Ten zároveň vybízí podnikatele, aby zavřeli symbolicky dne 1. března v poledne na 3 minuty svou prodejnu. Stačí však, že i vylepí na svou prodejnu plakát, který o stávce živnostníků informuje. Plakát jsme koncipovali tak, že i když obsahuje odkaz na naše stránky, mohou ho podnikatelé odstřihnout, aby měli jistotu, že není naším cílem se pouze zviditelnit na úkor podnikatelů, ujišťuje podnikatele Rumler. 

Protestní akce podnikatelů proti EET není však první a zřejmě nebude ani poslední. První akci organizovala 3. prosince v loňském roce Asociace podnikatelů a manažerů. Tehdy se na Václavském náměstí sešly stovky podnikatelů. 

Čtěte také: Na Václaváku se 3. prosince protestovalo proti #EET

Podnikatelé byli zároveň také vybízeni, aby svoji provozovnu zavřeli: Vyjádřete nesouhlas s EET tím, že na 1. prosince uzavřete svou provozovnu. Nemůžete-li přerušit provoz na celý den, učiňte tak alespoň symbolicky – na půl hodiny, na hodinu či dvě, zkrátka dle vašich možností, nabádal Radomil Bábek, předseda APM.

Podnikatelé se pak sešli za pět minut dvanáct na Václavském náměstí v Praze, kde si už tehdy přihřály polívčičku politické strany. Na protestním shromáždění vystoupila například za ODS Alexandra Udženija nebo za TOP 09 Martin Plíšek. Akce měla na EET nulový dopad. Ministr financí Andrej Babiš ji nevěnoval prakticky žádnou pozornost, jen na twitteru zveřejnil aktuální statistiky. 

Brand24

Druhá vlna elektronické evidence tržeb startuje přesně 1. března. Bude se týkat až 250 tisíc podnikatelů z maloobchodu i velkoobchodu. Do EET spadnou i e-shopy, které používají online platební metody, nebo i lékárny, kterým se nepodařilo vyjednat výjimku. 

Čtěte také: Do startu 2. vlny #EET zbývají už jenom dny. Připravena byla ještě před týdnem pouze třetina podnikatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).