Hlavní navigace

Zaměstnance do firem? Zvyšme OSVČ odvody, navrhuje Štěch. Živnostníci zuří

16. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyšší odvody pro OSVČ by mohly podle předsedy Senátu Milana Štěcha zajistit firmám více pracovníků. Navrhuje zvýšit je na stejnou úroveň jako pro zaměstnance.

Nedostatek pracovních sil ve firmách má podle předsedy Senátu Milana Štěcha jednoduché řešení. Svým návrhem chce zacílit na tzv. pseudopodnikatele, kteří podle jeho slov využívají nižších odvodů jako OSVČ. Podle něj by se měli raději nechat zaměstnat. Píše o tom ČTK.

Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům, uvedl Milan Štěch.

Stejné podmínky jako pro zaměstnance 

Odvodové podmínky by se podle jeho slov měly srovnat na stejnou úroveň, která nyní platí pro zaměstnance. Dít by se tak mělo postupně. Nevolám po skokovém vyrovnání, ale postupném. Měli bychom se nad tím zamyslet, protože je to podle mého názoru neefektivní využívání pracovní síly, uzavřel Štěch.

Server Podnikatel.cz dlouhodobě sleduje pokles počtu OSVČ hlavních, ale také pohyb počtu těch, kteří si jako OSVČ pouze přivydělávají. OSVČ hlavních opět ubylo. Od roku 2009 se jejich počet snížil skoro o pětinu, a nyní jich úřady evidují dokonce nejméně od zveřejňování detailních statistik.

O aktuálních číslech čtěte v článku: Počet OSVČ hlavních klesl na nejnižší úroveň v novodobé historii

Živnostníci požadují odvolání šéfa Senátu

Na slova předsedy Senátu reagovala Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR, která požaduje jeho odvolání. Jeho návrh považuje zatím za nejbrutálnější útok posledních let vůči téměř miliónu živnostníků.

„Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr, je neuvěřitelný návrh. Nejde jen o to, že polovina ze všech živnostníků má živnost vázanou, řemeslnou nebo koncesovanou, tedy tím rozhodně nic neskrývají, ale dalších půl milionu OSVČ jsou především drobní obchodníci, majitelé malých koloniálů nebo například ženy, které si vytvořily živnost s ohledem na zvládnutí pracovních i rodinných povinností. Tento návrh je tak přímým útokem proti většině poctivých živnostníků, říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Psali jsme: Středula šlápl vedle, OSVČ odvádějí na zdravotním pojištění více, než vyčerpají

skoleni_15_4

Na základě analýzy AMSP ČR a serveru Podnikatel.cz z předminulého roku vyplývá, že OSVČ odvádí na sociálním pojištění v průměru v porovnání se zaměstnanci méně o 53 %, jsou zde nicméně započítány i odvody, které platí za zaměstnance zaměstnavatel. Stejným způsobem se porovnávaly i zdravotní odvody, kde OSVČ platí v průměru méně než zaměstnanec o 41 %. Nižší odvody jsou ale kompenzovány tím, že OSVČ nemá prvních 14 dnů nemoci žádné prostředky plynoucí z nemocenského pojištění, zatímco zaměstnanec pouze první tři dny. OSVČ nemá na rozdíl od zaměstnance proplácenou dovolenou. Zatímco zaměstnanci mají během péče o nemocné dítě nárok na nemocenskou dávku ošetřovné, OSVČ nemohou čerpat ošetřovné. OSVČ musí zaplatit minimální pojistné, i když nemá žádné příjmy. Při problémech zaměstnavatele mají zaměstnanci nárok na odstupné (navíc běží výpovědní lhůta), zatímco OSVČ mohou skončit ze dne na den a bez peněz. Při zavinění škody činí náhrada škody ze strany zaměstnance maximální 4,5 násobek průměrného měsíčního výdělku, ale drobní živnostníci ručí celým svým majetkem.

O tom, že je Štěchův návrh scestný a zvyšování odvodů živnostníkům nic neřeší, je přesvědčena taky Hospodářská komora ČR. Není důvod, proč by se živnostníkům měly zvyšovat odvody, aby byli motivováni přejít do zaměstnaneckého poměru, když Česká republika má jedno z nejvyšších zatížení práce na světě kvůli enormním odvodovým nákladům hrazeným zaměstnavateli. Právě tento problém by politici měli řešit, sebrat odvahu a konečně tak vysoké zatížení práce snížit, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).