Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zaměstnance do firem? Zvyšme OSVČ odvody, navrhuje Štěch. Živnostníci zuří od Lada - Pokud vím, tak zaměstnanci chybí hlavně v dělnických...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2017 13:34

    Lada (neregistrovaný)

    Pokud vím, tak zaměstnanci chybí hlavně v dělnických profesích. Ale OSVČ, to je taky třeba: mladá maminka na mateřské, přivydělávající si prodejem na Aukru, herec či zpěvák (který je určitě celý žhavý jít makat někam do Kolbenky), invalidní paní, přilepšující si drobným podnikáním k nuznému důchodu, programátor ve špatné fyzické kondici, co v životě nedělal rukama, nebo třeba i váš daňový poradce (dovedete si ho představit v v montovně u pásu?). Tak tihle lidé to národní hospodářství rozhodně nevytrhnou. Navíc pro pozice, na které je potřeba jistá odbornost (např. svářeč) nemají ani patřičné vzdělání. A to ani nemluvím o řemeslných živnostech. K čemu bude dobré, když instalatér, místo aby vám opravil vodovodní potrubí, půjde dělat skladníka do Lídlu? (Nebo do nedávno propíraného Rohlik.cz namísto ilegálních Poláků.)

    Mimochodem, nebyla ještě zmíněna taková drobnost: sociální a zdravotní pojištění, které platí OSVČ sám za sebe, není pro něj daňově uznatelným nákladem. Takže ti OSVČ, co nepoužívají paušál, ze svých odvodů sociálního a zdravotního pojištění vlastně ještě zaplatí finančnímu úřadu 15% daň.

  • 16. 6. 2017 14:19

    Petr M (neregistrovaný)

    Co chybí: dělníci, peníze na platy státních zaměstnanců.
    Co přebývá: Státní úředníci

    Myslím, že řešení je celkem jasný... Vykopat ouřady na pracák a zmizí tři problémy. Montovat šroubky u pásu by snad mohli zvládnout. Nebo povýšit toaletářky na dělnice a nahnat tam socany, to by taky pomohlo.

  • 16. 6. 2017 14:23

    nevrlý Tonda (neregistrovaný)

    Bohužel, právě na státní parazity v ouřadech a dalších institucích jako na své pevné a skalní voliče sází jak oranžoví soudruzi z ČSSD, tak i agrofert mafie z ANO...proto tam taky tak maximálně vylepšují platy, přidávají personál a hlavně jim neustále dělají pomyšlení...Jak by ne, když tento stát zaměstnává v podstatě tolik lidí, co je dnes OSVČ a podnikatelů dohromady, možná i víc..Jen na platech dostávají státní úředníci letos o 3,5 miliardy víc než loni a příští rok to má být dokonce o 5 miliard víc než letos...Pokud za to čekáte pomoc, méně administrativy a hlavně slušné chování, jste na omylu....jako vždy.

  • 17. 6. 2017 7:40

    kk (neregistrovaný)

    Ono i nezaměstnatelných není zase tak málo, sociální ani zdravotní neplatí, tak šup šup, soudruhu Štěchu nastup, a donuť je vlídným slovem k nástupu do kolbenek. Vždyť budou mít malý důchod.

  • 16. 6. 2017 14:19

    nevrlý Tonda (neregistrovaný)

    On si soudruh Štěch pro samé schůzování už ani nevšiml, že je dneska velký problém sehnat třebas řemeslníka - truhláře, instalatéra a další potřebné profese, pokud se vám doma něco pokazí a pánbůh vás nepodělil rukodělnou zručností...To je pak vpravdě horor, ale soudruhu Štěchovi, Babišovi, Sobotkovi a dalším to neva, protože žijí už dlouhá léta a spokojeně mimo životní realitu...

  • 16. 6. 2017 14:25

    ViR

    No, ona OSVČ je také drtivá většina dětských a praktických lékařů či zubařů, stejně jako veterináři, či třeba advokáti. Takže jestli chce soudruh Štěch veteriánře, právníky a pediatry v Kolbence, protože neví, jaký je jejich národohospodářský přínos... (Mimochodem, to už tady také bylo....)

    Ale pak se nesmí divit,když mu v příbuzenstvu umře dítě, protože nedostane potřebnou péči, jelikož pediatra či praktického lékaře už dnes lidé zejména na venkově jen tak neseženou. Případně někoho známého okradou "šmejdi", protože nebude mít na kvalifikovanou právní pomoc.

    Z logiky věci totiž plyne, že zvýší-li se náklady, zvýší se i ceny. A mimochodem, o "přínosu" té či oné OSVČ, a o tom zda je to podnikatel či "pseudopodnikatel", fakt nerozhodují ani politici, ba ani úředníci, ale jen a pouze zákazníci, kteří jsou či nejsou ochotni jim za jejich zboží či služby platit. Kdo není potřebný, ten skončí. A je to mnohem tvrdší, než u odborově organizovaných a Zákoníkem práce chráněných zaměstnanců, kdy zbavit se lempla s funkcí v odborech často stojí majlant i spoustu času.
    Jo, mimochodem, k té dani z odvedeného zdravotního a sociálního pojištění, tu platí i zaměstnanci, neb se jim počítá ze superhrubé mzdy :-). Tak abychom si tu nelhali do vlastní kapsy, tak, jako to běžně činí politici ČSSD, či leckteří úředníci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).