Hlavní navigace

Štěch opět perlil. „Pseudopodnikatele“ by měli nahlašovat i sousedi, říká

22. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ČTK, podle licence: Rights Managed
Šéf Senátu Milan Štěch si opět rýpnul do podnikatelů. Chce, aby i sousedé nahlašovali „pseudopodnikatele“, prý se tak omezí švarcsystém.

Nová slova předsedy Senátu opět zvedla podnikatele ze židle. Přitom teprve nedávno se za své výroky směrem k podnikatelům už jednou omlouval. 

Trvá však na tom, že svým vyjádřením neútočí na všechny živnostníky. Jejich práce si váží, ale naopak chce potlačit tzv. pseudopodnikatele, tedy lidi, kteří vykonávají činnost prostřednictvím švarcsystému. Tito lidé potom v důchodu podle něj spláčou nad výdělkem. Štěch to prohlásil v Českém rozhlase (ČRo). 

Podniká váš soused načerno? Nahlašte ho, navrhuje Štěch

Nejlepším řešením, jak omezit tyto pseudopodnikatele, je nahlašovací činnost, třeba i sousedů. Inspiruje se podle svých slov v Dánsku: Tam když je někdo nezaměstnaný, a přitom si dělá na svém, soused to prostě řekne, protože ho okrádá i o jeho peníze, které do systému dává. Tuto morálku bychom měli pozvednout vzájemně. Možná se to někomu nebude líbit, ale lhostejnost se nevyplácí, řekl v ČRo předseda Senátu a bývalý šéf odborů Milan Štěch

Podle něj se tak ve společnosti nastolí jiná atmosféra a pomocí nahlašovací činnosti tak nebudou muset přijít na řadu kontroly podnikatelů, kterých je podle Štěcha už tak dost. 

Pseudopodnikatelé by se raději měli nechat zaměstnat

Tento návrh přichází velmi krátce potom, co už jednou byl Štěch pod ostrou palbou kritiky za své výroky. Na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci prohlásil, že nedostatek pracovních sil ve firmách má jednoduché řešení. Pseudopodnikatelé, kteří podle jeho slov využívají nižších odvodů jako OSVČ, by se měli raději nechat zaměstnat.

Čtěte více: Zaměstnance do firem? Zvyšme OSVČ odvody, navrhuje Štěch. Živnostníci zuří

Odvodové podmínky by se podle jeho slov měly srovnat na stejnou úroveň, která nyní platí pro zaměstnance. Dít by se tak mělo postupně. Nevolám po skokovém vyrovnání, ale postupném. Měli bychom se nad tím zamyslet, protože je to podle mého názoru neefektivní využívání pracovní síly, tvrdil Štěch.

Ten se pak za svá slova omluvil. Podle něj se výrok týkal pouze tzv. pseudopodnikatelů a běžných živnostníků si naopak velmi váží. Podnikatelům se ale ani takové výroky nelíbí. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) požaduje odvolání šéfa Senátu. Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský, opřel se do Štěcha šéf AMSP ČR Karel Havlíček.

Ten připomněl analýzu AMSP ČR a serveru Podnikatel.cz z předminulého roku, podle které vyplývá že OSVČ odvádí na sociálním pojištění v průměru v porovnání se zaměstnanci méně o 53 %, jsou zde nicméně započítány i odvody, které platí za zaměstnance zaměstnavatel. Stejným způsobem se porovnávaly i zdravotní odvody, kde OSVČ platí v průměru méně než zaměstnanec o 41 %. 

Brand24

Čtěte také: Středula šlápl vedle, OSVČ odvádějí na zdravotním pojištění více, než vyčerpají

Nižší odvody jsou ale kompenzovány tím, že OSVČ nemá prvních 14 dnů nemoci žádné prostředky plynoucí z nemocenského pojištění, zatímco zaměstnanec pouze první tři dny. OSVČ nemá na rozdíl od zaměstnance proplácenou dovolenou. Zatímco zaměstnanci mají během péče o nemocné dítě nárok na nemocenskou dávku ošetřovné, OSVČ nemohou čerpat ošetřovné. OSVČ musí zaplatit minimální pojistné, i když nemá žádné příjmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).