Hlavní navigace

Štěch rozšířil řady dojmologů. Nechejte už proboha OSVČ na pokoji

27. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Ivana Dvorská, Internet Info, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Předseda Senátu Milan Štěch sdělil svůj názor na zdanění OSVČ. Bohužel se s fakty, podobně jako jeho předchůdci, příliš neobtěžoval.

Namísto omluvy pak připojil perlu v podobě výzvy k udávání. Pokud bude ČSSD volit nějaký živnostník, půjde o malý zázrak.

Historie se opakuje, pořád

20. května 2016 vyšel na serveru Podnikatel.cz komentář, který začínal následujícími dvěma odstavci:

"Stále existuje několik jistot, o které se lze v České republice opřít. Pokud napadne sníh v zimě, silničáře to zaskočí. Jestliže je v létě teplo či zima, prší či je sucho či se nedejbože počasí mění, zaručeně to zaskočí zemědělce. Mezi podobné jistoty patří i pravidelné objevování názorů o tom, že by se mělo zvýšit zdanění OSVČ. Přibližně jednou za rok si nějaký vládní politik vzpomene, že OSVČ jsou vlastně bohatí gauneři, kteří platí na daních málo nebo vůbec nic a že je potřeba jim přistřihnout křídla.

A kdyby náhodou někdo z politiků zapomněl, připomenou jim tuto zásadní věc odboroví předáci, kterým potřebu vyššího zdanění OSVČ vždy jednou za rok připomenou pípnutím hodinky značky Breitling v hodnotě přesahující 100 tisíc korun. Nejhorší na celé věci je však to, že se při debatě o zdanění OSVČ vychází pravidelně z pouhých dojmů ze zavádějících či nepřesných dat."

Rok se s rokem sešel a začátek se dá bez problémů znovu vydat. ČSSD se ale zřejmě rozhodla mi usnadnit práci a nechala tentokrát promluvit Milana Štěcha, předsedu Senátu, který ve své osobě spojuje obě skupiny, jak koaličního politika, tak odboráře, i když pravda, již bývalého. Oba odstavce by tak šly sloučit do jednoho. Nic jiného se ale nemění. Uběhl rok a do OSVČ se obul další „odborník“.

Štěchovo plácání bez znalosti faktů

Po Mládkových parazitech přišel před necelými dvěma týdny s tezí o zvýšení odvodů již zmíněný Milan Štech. Zvýšení odvodů pro OSVČ místo toho zdůvodnil tím, že by se tím vyřešil nedostatek zaměstnanců, jelikož mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je prý mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního, a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům, doplnil Štěch několikrát vyvrácenou mantru o tom, že OSVČ platí na sociálních a zdravotních odvodech jen třetinu v porovnání s tím, co platí zaměstnanci.

Čtěte více: Zaměstnance do firem? Zvyšme OSVČ odvody, navrhuje Štěch. Živnostníci zuří

Když se proti tomuto výroku zvedla velká vlna nevole, zaperlil Štěch ještě jednou a prohlásil, že sousedi by měli „pseudopodnikatele“, kteří dělají na švarcsystém, udávat.

Čtěte více: Štěch opět perlil. „Pseudopodnikatele“ by měli nahlašovat i sousedi, říká

O dojmologii ohledně zdanění OSVČ a zaměstnanců již byly napsány desítky vysvětlujících článků, ale plácání bez faktů či reálných čísel stále přetrvává. Nepomohla ani analýza serveru Podnikatel.cz a Asociace malých a středních podniků, která před dvěma lety porovnala odvody OSVČ a zaměstnanců a která může i dnes všem sloužit jako výchozí bod pro případnou diskuzi nad změnami zdanění OSVČ i zaměstnanců.

Ta ukázala, že OSVČ odvádí na sociálním pojištění v průměru v porovnání se zaměstnanci méně o 53 %. Stejným způsobem se porovnávaly i zdravotní odvody, kde OSVČ platí v průměru méně než zaměstnanec o 41 %.

Nižší odvody jsou navíc kompenzovány tím, že OSVČ nemá prvních 14 dnů nemoci žádné prostředky plynoucí z nemocenského pojištění, zatímco zaměstnanec pouze první tři dny. OSVČ nemá na rozdíl od zaměstnance proplácenou dovolenou. Zatímco zaměstnanci mají během péče o nemocné dítě nárok na nemocenskou dávku ošetřovné, OSVČ nemohou čerpat ošetřovné. OSVČ musí zaplatit minimální pojistné, i když nemá žádné příjmy.

Při problémech zaměstnavatele mají zaměstnanci nárok na odstupné (navíc běží výpovědní lhůta), zatímco OSVČ mohou skončit ze dne na den a bez peněz. Při zavinění škody činí náhrada škody ze strany zaměstnance maximální 4,5násobek průměrného měsíčního výdělku, ale drobní živnostníci ručí celým svým majetkem.

Odvody OSVČ samozřejmě nejsou posvátnou krávou, na kterou se nedá sáhnout, musí jít ale o diskuzi, která vychází z čísel a analýz a nikoli z dat, která si někdo vycucal z prstu.

OSVČ hlavních ubylo přes 117 tisíc

Stavy OSVČ hlavních se navíc v posledních letech povážlivě tenčí. Aktuálně Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) registruje 570 346 OSVČ hlavních. V roce 2009, odkdy jsou dostupné první detailnější statistiky, jich přitom bylo 687 743. Za posledních 8 let se tak počet OSVČ hlavních snížil o více než 117 tisíc (o 17 %). Aktuální stav OSVČ hlavních je tak nejnižší od počátku vedení detailních statistik, což se ale Milanu Štěchovi zdá zřejmě stejně moc, jelikož se nebál dodat, že OSVČ máme prý tolik, jako „mají typicky agrární země na jihu Evropy.“

Že to není pravda, asi netřeba připomínat. Je sice fakt, že v podílu podnikatelů jsme v Evropě nadprůměrní (u nás je cca 17 %), na Itálii s 22 % nebo Řecko s takřka třetinovým podílem ale opravdu nemáme.

Plakat dále nad tím, že vrcholný představitel státu sní o tom, že by společnosti prospělo, když se lidi budou navzájem udávat, že ten a ten podle nich dělá na švarcsystém, jelikož má živnostňák, a přesto chodí někam do práce, už asi nemá cenu, jelikož se vyzývání k udávání tak nějak stalo mantrou stávající vlády. V tomto ohledu se nezbývá než „těšit“ na to, až Milan Štěch vydá knihu „O čem sním, když náhodou neudávám“. Andrej Babiš knize zajisté půjde za kmotra, jelikož sám zkusil v rámci EET provozovat udavačský web, který „upozorňování“ na „nekalé praktiky“, jako je nevydání účtenky k jednomu pivu, usnadňoval.

Brand24

Nedostatek pracovníků nahrává samotným zaměstnancům

Možná nejvíce paradoxní na všem ale je, že Štěch, jakožto bývalý odborář, řeší problém, který jednoduše už řeší samotný trh, a to ve prospěch zaměstnanců. Pokud chce nyní firma najít pracovníka, musí mu nabídnout vyšší plat. A čím více roste poptávka po zaměstnancích, tím více rostou mzdy. Kdyby se tak Štěchův plán realizoval a skutečně by se řada OSVČ nechala zaměstnat, jen by se zvyšovala nabídka zaměstnanců a tlak na růst mezd by opět klesl. Štěchův nápad by tak v konečném důsledku poškodil i zaměstnance.

Každopádně se zdá takřka jisté, že po městských liberálech vzdala ČSSD i boj o hlasy OSVČ. Jediný živnostník, který může po všech kontrolních hlášeních, EET a výrocích na svoji adresu zvažovat volbu ČSSD, je živnostník s IČ 13824546. Ovšem za předpokladu, že ho opět do ČSSD vezmou. Ano, tímto živnostníkem není nikdo jiný než bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Tip na další obsah

Podívejte se, v jakém luxusním prostředí pracují zaměstnanci Alza.cz a LMC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).