Hlavní navigace

Stěhujete se? Jako OSVČ máte povinnost oznámit změnu i zdravotní pojišťovně

22. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

OSVČ musí své zdravotní pojišťovně nahlašovat nejenom změnu svého sídla ale i bydliště. U některých pojišťoven bude nutné i změnit trvalý příkaz pro zálohy.

Základem v komunikaci se zdravotní pojišťovnou je nahlásit ji všechny potřebné změny.

Mezi ty patří nejenom změna sídla místa podnikání či obchodního jména ale také změna bydliště. Změnu trvalého bydliště musí OSVČ podle zákona o veřejném zdravotním pojištění nahlásit příslušné zdravotní pojišťovně do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo.

Jaké změny musí OSVČ své pojišťovně hlásit:

  1. změna sídla nebo místa podnikání
  2. změna obchodního jména
  3. změna identifikačního čísla (IČO)
  4. změna čísla bankovního účtu, ze kterého jsou prováděny platby pro pojišťovnu
  5. změna adresy trvalého bydliště

Přestěhování může OSVČ nahlásit na jakékoli pobočce zdravotní pojišťovně, písemně či telefonicky. Některé z pojišťoven vyžadují i změnu trvalého příkazu, protože platby jsou poukazovány na různé regionální pobočky.

To je případ i největší zdravotní pojišťovny, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). U ní osoby samostatně výdělečně činné poukazují platby měsíčních záloh na pojistné a doplatek pojistného na účet příslušné regionální pobočky, kde jsou jako plátce evidovány.

Čtěte také: Změny v používání kódů ve zdravotním pojištění

Pozornost věnujte nejen číslu účtu, ale i variabilnímu symbolu. Pokud byste platbu pojistného poukázal na účet jiné regionální pobočky VZP, než na které jste evidován, ale pod správným variabilním symbolem (kterým je číslo pojištěnce), je platba automaticky správně přiřazena. Bez správného variabilního symbolu úhrada skončí v „koši“ nerozpoznaných plateb, upozorňuje Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Brand24

Tip: Daňový portál pro OSVČ

Zálohy OSVČ jsou splatné vždy od 1. dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí, do 8. dne následujícího kalendářního měsíce. Doplatek pojistného pak je splatný nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za příslušný kalendářní rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).