Hlavní navigace

Stovka udání na EET je alarmující, odmítněme komedii v podobě účtenkové loterie

7. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

[KOMENTÁŘ] Stovka udání na nevydání či chybné vydání účtenky v prvních dnech EET je alarmující. Odmítáme proto komedii v podobě účtenkové loterie.

Nepovažuji za správné, aby jedna skupina obyvatel kontrolovala druhou a dělala na trhu drába. Ve společnosti má své místo naprosto každý, kdo jí nějak přispívá, a ten si zaslouží respekt. Je tedy mnohem cennější vytvářet ve společnosti pospolitost a soudržnost, pro kvalitu života nás všech se to dlouhodobě vyplatí.

EET není bič jen na malé podnikatele

Před pár dny začala fungovat revoluční změna v evidenci tržeb. Změna v tom, že se tržby začaly evidovat i na spotřebitelském trhu (což je prodej konečným zákazníkům), dosud tomu tak bylo pouze na trhu mezipodnikovém (B2B).

Kdo chce mást a manipulovat, tvrdí, že EET je bič na malé podnikatele. Není. Týká se totiž úplně všech, malých i velkých, tak jako ve většině okolních zemí. Zavádí se dokonce i v tradičně disciplinovaném Německu. Jde totiž spíše o evoluci než revoluci – žijeme v 21. století, a tak jako jsme plynule přešli na dálkové ovládání televize, mobilní telefony a internetové bankovnictví, tak není až tak překvapivé, že elektronizace proniká i do další sféry. Někteří podnikatelé to vítají, někteří zatracují, a oba tábory mají své legitimní nebo alespoň pochopitelné důvody.

Podle výsledků těch několika dní, kdy je EET v provozu, je nicméně dobrou zprávou, že většina firem zvládla náběh do systému bravurně, a hysterie se tak odehrávala spíše jen v médiích. Na nefunkčnost systému si zatím nikdo nestěžoval, část podnikatelů však poukazovala na nedostatky u pokladen či softwaru. To je ovšem daň za svobodu rozhodnutí o výběru dodavatele.

A pravdou je, že někteří (i velcí) dodavatelé se s tím právě se ctí nepopasovali. V Česku máme totiž na rozdíl třeba od Rakouska či Itálie výhodu, že si můžeme přístroj a cenovou relaci do značné míry vybrat. Není tu tedy povinné investovat do pokladny s fiskální pamětí a podobně. Fyzické osoby na pořízení zařízení navíc dostanou 5tisícovou slevu.

Čtěte více: Sleva na evidenci tržeb v sedmi otázkách a odpovědích

EET podnikatele stojí peníze

Na druhé straně nepředstírejme, že je to pro podnikatele zcela beznákladové. To by byla lež. Internetové připojení a jeho správa něco stojí. A pravdou je, že na vsích zatím není v hospodách, kavárnách či koloniálech tak rozšířené jako ve městech. Servis EET zařízení a softwaru také není poskytován na charitativní bázi, přičemž „kompenzační“ snížení DPH na servírované jídlo každého nespasí. Přesto EET samo o sobě není důvodem k ukončení podnikání.

Chceme, aby se EET malých podnikatelů netýkala

Na mnohé jiné přibývající regulace totiž podnikatelé ve finále vydají i výrazně více, ať je to již zmíněné neustálé sledování změn legislativy, potravinových vyhlášek, hygienických norem, značení alergenů, zaměstnanecké předpisy a mnohé další. Pokud Donald Trump v předvolební show vypustil něco rozumného z úst, pak to bylo toto: Za každou novou normu pro podnikatele se zruší dvě staré. A to by byla věc, která by i českému podnikatelskému prostředí prospěla zdaleka nejvíce.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR navíc stále ještě nehodila flintu do žita s prosazováním vyjmutí z EET těch skutečně nejmenších živnostníků s reálným obratem menším než 0,5 milionu korun za rok (obratu, nikoli zisku). Jde zejména o přivýdělky k důchodu či na rodičovské dovolené, ale též o skutečně malé provozovny na venkově, které sehrávají neuvěřitelně důležitou roli společenskou. Jsou důležití pro udržení rozmanitosti života a základního servisu v malých obcích. Hledání podpor pro vesnické podnikání je ostatně naším cílem i v rámci právě vyhlášeného Roku venkova, jenž startuje v roce 2017.

Počet udání je alarmující

Ve fázi náběhu EET navíc bedlivě sledujeme, zda ministerstvo financí dostojí svému slibu, tedy nechť je v počátcích benevolence veliká, všichni se nyní přece učíme. Co však považuji za alarmující, je hned v první dny stovka udání na nevydání či chybné vydání účtenky ze strany samotných spotřebitelů.

Čtěte také: Na podnikatele přišlo v souvislosti s #EET již 92 udání

Brand24

Podnikatelé rozhodně nemají v Česku na růžích ustláno, neúměrné povinnosti, nařízení a změny změn se na ně vrší ze všech stran, a ty staré neubývají, což je reálný problém. I proto podnikatelů již třetím rokem v řadě u nás ubývá, a hledají raději azyl v závětří zaměstnaneckého vztahu. Přesto se mezi námi najdou tací, kteří patrně nikdy nenašli odvahu postavit se na vlastní nohy a mají pocit, že je podnikatelům co závidět. I z tohoto důvodu naše Asociace zcela odmítá komedii v podobě účtenkové loterie.

Čtěte více: #EET s účtenkovou loterií? Podle podnikatelů je celonárodní Matějská zbytečná

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Připomínkuje ekonomicky zaměřené legislativní návrhy vlády. Specializuje na oblast zahraničního obchodu a strategie ve skupině exportně zaměřených firem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).