Hlavní navigace

Stovky vesnických hospod už ukončily činnost kvůli #EET. Přestaly odebírat pivo

1. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stát může očekávat více nezaměstnaných. Stovky vesnických hospod dnes ukončily činnost, další se chystají do konce roku. Vadí jim EET i další nařízení.

Ukončení činnosti některých hospod vyplývá z údajů Plzeňského Prazdroje.

Podle informací, které si vyžádal server Podnikatel.cz, přestaly odebírat pivo řádově stovky především menších a vesnických hospod. Serveru Podnikatel.cz to potvrdil Tomáš Mráz, ředitel pro obchod hospod a restaurací Plzeňského Prazdroje: Řádově jde o stovky hospod. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku. Mráz tak pro Podnikatel.cz opravil informace, které dnes publikovala některá média, která hovořila o více než tisícovce hospod. 

Babiš chce pochopit, proč malé hospody raději skončí

Plzeňský Prazdroj byl zároveň osloven ministrem financí Andrej Babišem, který se podle svých slov snaží pochopit motivaci hospodských ukončit své podnikání. Momentálně s ním sdílíme informace, které máme od našich partnerů – provozovatelů hospod. Věříme, že se ještě podaří přijmout dodatečná opatření, doplnil pro server Podnikatel.cz Mráz. 

Některé z restaurací pojaly start EET po svém. Dokazují to příspěvky na sociálních sítích. 

Řeč je především o snížení DPH na pivo v hospodách. Nižší daň z přidané hodnoty by mohla podpořit fungování menších vesnických hospod bez nabídky jídla. Toto téma chce ostatně Babiš znovu otevřít na koaličním jednání. Jak vyplynulo z jeho dnešního vyjádření, navrhnout chce snížení DPH u piva na 10 procent. Koalice přitom před dvěma měsíci garantovala, že DPH se u piva ani potravin v současném vládním období již snižovat nebude. 

Restaurace přitom se zavedením EET již účtují nižší DPH. Klesla z 21 na 15 %. Ani tato kompenzace však není podle provozovatelů dostačující. A navíc se tato daňová výhoda netýká všech. Proto někteří z nich ohlásili zdražení.

Čtěte také: Daňové úlevy spojené s EET nestačí, hospodští se chystají zdražovat

Systém elektronické evidence tržeb pod taktovkou Finanční správy mezitím šlape jako hodinky. Nedošlo k žádným výpadkům, jak například ohlásila na twitteru ODS, ani doba odezvy nepřekročila dobu dvou sekund, s výjimkou nočního provozu, kdy byly zaznamenány pouze dva případy, kdy doba odezvy přesáhla 3 sekundy. Systém tak přečkal i nápor obědů, kdy byly restaurace vytíženy. Vyplývá to z údajů Hlídače EET

skoleni_15_4


Autor: Hlídač EET

Nezapomeňte na informační povinnost

Někteří z provozovatelů hospod však dnes zapomněli na informační povinnost. Jedná se vlastně o text, který musí být z pohledu zákazníka viditelný a dostatečně čitelný. Tabulku s povinným textem ze zákona lze přitom umístit například na dveře při vstupu do restaurace. Snažíme se naše partnery instruovat i v tomto případě, proto jim Plzeňský Prazdroj automaticky povinnou informační povinnost se zavedením EET dodal, uzavřel pro Podnikatel.cz Mráz. 


Autor: Plzeňský Prazdroj

Takhle vypadá obsah informační povinnosti, kterou pro své partnery vyrobil Plzeňský Prazdroj.

Ti, co informační povinnost nesplní, riskují. Mohou ze strany Finanční správy dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun. Sankcí je v případě EET více. Co si ohlídat, napoví náš velký Průvodce elektronickou evidencí tržeb

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).