Hlavní navigace

Strašák v podobě kontrol převodních cen stále obchází. Firmy trnou hrůzou

31. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Specializovaný finanční úřad provedl letos už dvě rozsáhlé kontroly převodních cen. Do konce roku zřejmě nekončí.

Od začátku roku provedla Finanční správa ČR, respektive pověřený specializovaný finanční úřad (SFÚ), dvě rozsáhlé kontroly převodních cen. Snahou a cílem je zhodnotit, zda je u daňových subjektů dodržován princip tržního odstupu. V případě kontroly převodních cen se jedná o ceny, za které se zboží a služby daňové subjekty přeprodávají mezi majetkově či personálně spřízněnými fyzickými a právnickými osobami.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Strašák v podobě kontrol převodních cen stále obchází. Firmy trnou hrůzou

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová už dříve serveru Podnikatel.cz prozradila, na který typ transakcí se specializovaný finanční úřad zaměřuje: Posuzuje u daňového subjektu vždy konkrétní vztahy se spojenými osobami a rizika z nich vyplývající. Mezi vztahy, které jsou prověřovány, patří kupříkladu transakce se subjekty v daňově výhodných jurisdikcích, platby licenčních poplatků, služeb, úroků, ale také obecná dodavatelsko-odběratelská schémata u zboží, produktů, surovin či materiálu.

Kontroly převodních cen byly odstartovány v únoru toho roku. Vzhledem k tomu, že se kontroly úřadům osvědčily, bylo rozhodnuto o další vlně. Ta proběhla v květnu. Server Podnikatel.cz o nich informoval: Kontroly převodních cen se úřadům osvědčily, další vlna začne hned v červnu a Specializovaný finanční úřad právě provádí kontroly. Čeho se týkají?

Administrativa navíc?

Na rozdíl od finanční správy, která si rozsáhlé kontroly nemůže vynachválit, firmy podobným nadšením neoplývají. Z ankety KPMG vyplynulo, že se jí 40 % vyloženě obává. Jsou také firmy, které se netají tím, že jsou pro ně převodní ceny administrativou navíc. Potřebnou dokumentaci převodních cen nemá k dispozici třetina firem. Pokud už ji však firmy vlastní, z velké většiny se ji snaží každý rok aktualizovat: Tyto pozitivní výsledky jsou dané strukturou respondentů, z nichž většina patřila mezi střední a velké podniky s mezinárodním prvkem, potvrzuje Daniel Szmaragowski, Director, KPMG Česká republika.

skoleni_15_4

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Co správce daně kontroluje?

Podle zkušeností kontrolovaných firem specializovaným finančním úřadem vyplývá, že se správce daně nejvíce zajímá o faktury za manažerské poplatky a služby, o něco méně už dodávky výrobků či podmínky financování.

Kontrolní akce i v druhé polovině roku 2015

Kontrolní akce cílená na převodní ceny bude probíhat minimálně do konce roku 2015. Firmy se tak mohou připravit na to, že v druhém pololetí se SFÚ bude na danou kontrolní oblast dále zaměřovat a daňové kontroly budou otevřeny u dalších vybraných subjektů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).