Hlavní navigace

Stravenka na oběd nestačí, restaurace své obědové menu opět zdražily

 Autor: www.isifa.com
Redakce

Zaměstnavatelé by měli na stravenkách přidat. Jedna stravenka totiž na oběd nestačí, Češi musejí v průměru doplácet až 25 korun.

Až 25 korun musejí Češi doplácet při obědě v případě, že platí stravenkou. Ceny obědových menu se zvýšily, v meziročním srovnání přiznalo zdražení až 90 procent oslovených restaurací. Vyplývá to z analýzy portálu Lunchtime.cz a mezinárodního vydavatele stravenek Chèque Déjeuner.

Nejvyšší ceny obědů jsou tradičně v Praze

V průměru se ceny obědových menu zvýšily o 4,7 procenta. Nejvíce si za oběd meziročně připlatí obyvatelé krajských měst. Nejvíce za oběd zaplatí lidé v Praze, obědové menu vychází v průměru na 98 korun. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Také za klasický řízek si v restauracích při obědě připlatíte.

Ve srovnání s loňskem vzrostla cena o necelých 7 korun. V ostatních českých krajích s velkoměsty nad 100 000 obyvatel se v poledne najíte o 10 či 11 korun levněji, komentuje analýzu ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Nejvíce obědy podražily na jižní Moravě. Tam vzrostla průměrná cena o 9 procent. Největší podíl na zdražení má tradičně Brno. Růst cen obědových menu se ale nevyhnul ani obyvatelům menších měst. Například průměrná polední nabídka v moravskoslezském Třinci oproti loňsku zdražila o 7,8 procent, což značně přesahuje celorepublikový průměr.

Zaměstnavatelé se však snaží zvyšování cen obědů nahradit i zvýšením nominální hodnoty stravenek. Potvrzuje to společnost Chèque Déjeuner, vydavatel stravenek: Cenová hodnota námi poskytovaných stravenek se oproti loňsku v průměru zvýšila z 63,46 Kč na 65,78 korun, uvádí generální ředitel společnosti Jiří Kráčmar a zároveň doplnil: Nejzajímavější však je, že zatímco průměrná tuzemská hodnota stravenek vzrostla o 3,7 procent, Praha a Zlínský kraj přitom v růstu cen zaostaly. Se svým nárůstem o pouhých 1,9 a 1,7 procent jsou dosti vzdálené od zbytku republiky, který rostl minimálně o 3 procenta, říká Kráčmar.

VIDEO: Pro hospody a restaurace hraje stále větší roli Facebook

V rámci meziročního srovnání hraje roli i inflace. Ta se podle srpnových údajů Českého statistického úřadu zvýšila o 1,3 procenta, což mělo za následek i vyšší ceny surovin. Ty byly spolu s rostoucími cenami energií také nejčastěji uváděným důvodem ke zdražování v celorepublikovém průzkumu provedeným portálem Lunchtime.cz ve více než 210 restauracích. Na zvýšené výdaje reagovalo zdražováním 9 z 10 dotazovaných podniků.

Restaurace nerady zdražují

Majitelé restaurací ale ke zdražování obědových menu přistupují neradi. U třetiny dotázaných tvoří polední menu více než polovinu celkového obratu. Jen 12 procentům dotázaných provozoven se však tržby z denního menu zvýšily, propad naopak zaznamenala polovina restaurací. 

Z průzkumu však pro českou gastronomii vyplynula i jedna pozitivní zpráva, majitelé podniků nechtějí šetřit na kvalitě surovin. Jsou si vědomi, že méně kvalitní jídlo za stejnou cenu by hosty spíš odlákalo. Než bychom měli nakupovat levnější a nekvalitní suroviny na úkor jídel, abychom se vtěsnali do menu za padesát korun, to raději restauraci zavřu, uzavírá Michaela Vjaterová, provozní restaurace jihomoravského Penzionu na Veselce.

Našli jste v článku chybu?

17. 10. 2013 17:17

Před deseti lety měly restaurace a jídelny DPH 5 %, krátce potom šly do vyšší sazby a od té doby tam jsou stále, tak se nediv, že dnes nejsou ceny jako před deseti lety.

23. 11. 2013 19:34

Euro (neregistrovaný)

A proč proboha má každý pocit, že máme makat v průměru za 700 eur?:-)

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

DigiZone.cz: Skylink: zpožděný kanál Prima +1

Skylink: zpožděný kanál Prima +1

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Měšec.cz: 6 změn v novele občanského zákoníku

6 změn v novele občanského zákoníku

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life