Hlavní navigace

Strop výdajových paušálů o 50 % nižší. Vyplatí se vám?

1. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Strop výdajových paušálů se sníží o polovinu. Na druhou stranu se OSVČ s paušály vrací zvýhodnění na dítě a sleva na manželku/manžela.

Novinky přinesl v červenci schválený daňový balíček, který obsahuje novely zákona o daních z příjmu.

Novela zákona o daních z příjmů přináší asi nejvýraznější změnu přímo do výdajových paušálů – nastavuje nižší stropy. Paušální výdaje, které lze maximálně uplatnit, jsou nově poloviční, potvrzuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Psali jsme: Výdajové paušály se ještě více omezí. Změny mohou platit už pro rok 2017

V rámci daňového balíčku přichází další omezení výdajových paušálů. Mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, klesne o 50 % na 1 milion korun. Paušál půjde využít i při vyšších příjmech, maximálně jím ale budete moct uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně půjde o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

Sníží se strop výdajových paušálů, zároveň se ale OSVČ využívající paušální výdaje vrací jedna z výhod. Osobám samostatně výdělečně činným s výdajovými paušály se ale vrací možnost uplatnit slevu na dítě a na manžela, manželku nebo registrovaného partnera bez příjmů, připomíná Štarmanová.

skoleni_15_4

V případě paušálních výdajů se využije přechodné ustanovení, na základě kterého se podnikatelé rozhodnou, zda za zdaňovací období 2017 využijí novou úpravu (tedy nižší strop pro výdaje a návrat daňového zvýhodnění a slevy na manželku/manžela), nebo stávající úpravu (vyšší stropy bez daňového zvýhodnění a slevy na manželku/manžela).

Podnikatelé by měli vzít změny týkající se výdajových paušálů v potaz již letos. Pokud živnostník v roce 2018 změní způsob uplatnění výdajů, má povinnost v přiznání za rok 2017 udělat související úpravy základu daně. Pokud tak neučiní v řádném přiznání k dani z příjmů, bude podávat dodatečné přiznání za rok 2017, upozornila na Štarmanová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).