Hlavní navigace

Supermoderní vzhled? Do zaměstnání rozhodně NE!

25. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud nepracujete pro někoho jako jsou Gaultier, Kenzo nebo Versace, neuvádíte módní program v televizi, nepracujete jako propagátor módy, nejste hvězda showbyznysu ani sportovní ikona, není ve vašem šatníku místo pro nové extrémní módní styly a různé výstřelky. Respektive je tam mít můžete, ale neměli byste je nosit do zaměstnání.

Originalitu v oblékání možná ocení kolegyně a snad i někteří kolegové, ale určitě ne nadřízení, obchodní partneři a zákazníci. Také je pravděpodobné, že zaměstnanec v supermoderním modelu bude působit dojmem rebela, který se vzpírá všemu, co firma proklamuje. Při nákupu oděvů do zaměstnání je proto nutné se vyvarovat zbytečně bizarních stylů a extrémních nových materiálů nebo barev, ať už se zdají nejúžasnější.

Mnozí mladí muži, zvláště v oblasti bankovnictví a korporátní sféry, dnes s oblibou zkoušejí posunout hranice podnikových zvyklostí tím, že si chtějí vybudovat individuálnější a tvořivější image. Nosí obleky křiklavých barev, náušnice, dlouhé vlasy.

V současné době, na rozdíl od dob minulých, není obvyklé, že by zaměstnavatel vyhodil někoho jen proto, že se podle norem firmy neobléká nebo vypadá nevhodně. Většinou se snaží zaměstnavatelé sami nebo prostřednictvím svých poradců na image tyto „rebelanty“ přesvědčit, že se staví proti uznávanému a léty budovanému image firmy, a tím si pod sebou podřezávají větev kariérního růstu. Mnoho mladých mužů skutečně touží být výraznější, mít svůj vlastní styl a cítí se frustrovaní, když mají nosit neutrální a podle nich bezvýrazné „firemní uniformy“.

Pánská móda

Jak se obléci podle aktuální módy?

Čtěte články Magdalény Drsové.

Jenže vypadat zajímavě a osobitě bez toho, aby tím člověk neurazil některé kolegy (zvláště ty starší) a minimálně si nezbrzdil svůj kariérní růst, je těžké. Proto je lepší si místo superodvážných střihů zvolit oblek evropského stylu, který se od toho, co nosí kolegové, jen lehce liší materiálem a barvou.

Jestliže je někdo v práci obklopen proužky a jednobarevnými obleky, může zkusit jemně tkané látky se zajímavými barevnými tečkami rozeznatelnými jen zblízka. Doplnit je třeba bílou košilí s odstínem jiné barvy – ne tak, aby křičela: „Pozor, přichází oranžová!“, ale opravdu jen s nádechem oranžové.

skoleni_15_4

Kravaty je třeba volit kvalitní a s netradičním vzorem. V případě, že vzor je nezvyklý, mělo by se dbát na to, aby byl spíš menší. Křiklavým barvám kravat se raději vyhnout. Výsledkem bude zajímavý, individuální image, který nikoho neurazí.

Nikoho nelze nutit chovat podle předem daných pravidel. Ten, kdo si na originalitu oblečení potrpí i v práci, by ale měl spíše začít podnikat a budovat si svoji vlastní neokázalou image. Vzorem mu pak může být Sir Richard Branson – majitel firmy Virgin a jeden z nejbohatších lidí světa. Obleky nikdy nenosil a výjimku udělal jen v mimořádných situacích, například když přebíral vyznamenání Jejího veličenstva.

V čem chodíte do práce?

  • Jedině v obleku, košili a kravatě
    18 %
  • Preferuji volný a hlavně pohodlný styl
    68 %
  • V montérkách či jiném pracovním oblečení
    14 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).