Hlavní navigace

Surfují zaměstnanci během pracovní doby na netu? Firma může přijít o "kejhák"

6. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud zaměstnanci během pracovní doby stahují a přeposílají autorsky chráněný obsah, může to mít i fatální dopad na celou firmu.

Přibližně třetina zaměstnanců využívá internet během pracovní doby i pro své soukromé potřeby. Nejde přitom jen o čtení zpráv nebo vyřizování e-mailů. Často se též jedná o stahování filmů nebo hudby a o přeposílání souborů. Vyplynulo to z letošního průzkumu společnosti SkyVera.

Zaměstnanci přes firemní počítače nebo sítě stahují filmy hlavně kvůli tomu, že jim jejich zaměstnavatel poskytuje rychlejší připojení, než které mají doma. Podle společnosti SkyVera velmi často stahují také různé fotografie, videa a hudbu, která stejně jako filmy podléhají autorským právům. V některých oborech tvoří samozřejmě práce s internetem a vyhledávání informací hlavní náplň činnosti, mělo by se však rozlišovat, zda zaměstnanci používají internet pro pracovní účely, anebo v pracovní době pro účely soukromé. Čtěte také: Může za „surfování“ na internetu dostat zaměstnanec výpověď?

Zaměstnanci ani samotní zaměstnavatelé si často rovněž neuvědomují, že za výměnu autorsky chráněných souborů jim hrozí právní a trestní postih. Chování některých zaměstnanců tak může klidně na několik měsíců zcela vyřadit firmu z provozu. Může se klidně stát, že policie na základě podnětu zabaví firmě veškerou výpočetní techniku jako důkazní materiál. Firma, která nebude mít půl roku přístup ke svým počítačům, může velmi rychle zkrachovat, vysvětlil Petr Janda, ředitel společnosti Skyvera.

Jak může být surfování na internetu během pracovní doby rizikové ukazuje nedávný příklad z americké jaderné elektrárny River Bend. Devět tamních operátorů dostalo pokutu za to, že vědomě porušili směrnici a bez dovolení trávili čas na stránkách se zprávami, o sportu, rybaření a o výpočtu důchodů. Tím, že zaměstnanci brouzdají po internetu, zanedbávají své pracovní povinnosti, což může vést ke zpomalení činnosti firmy. Navíc, pokud stahují a přeposílají autorsky chráněné soubory, dopouští se trestné činnosti, která ohrožuje také samotnou firmu, doplnil Petr Janda.

Brand24

Nejhorší jsou pátky

Statistiky využívání pracovního internetu v roce 2011, kterou zveřejnila technologická společnosti truconneXion v letošním lednu, zase ukázaly, že zaměstnanci využívají internet pro osobní účely nejčastěji v pátek. Jestli by někdo měl bez ohledu na pověry považovat pátky v roce 2011 za dny nešťastné a černé, pak jsou to určitě zaměstnavatelé. V souhrnu zaměstnanci pátek co pátek strávili na internetu 88 minut mimopracovními činnostmi, uvedl tehdy Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion. Čtěte více: Hlídejte si zaměstnance v pátek, surfují po internetu

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).