Hlavní navigace

Názory k článku Švarcsystém za 1. pololetí: Pokuty za desítky milionů korun a vyšší počet udání

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2012 11:43

    Izak (neregistrovaný)

    To mi pripomina holku, ktera rozumi ucetnictvi a rikala, ze jeji klient dostal pokutu za schwartz system s tim, ze delal v nejakem roce jenom pro 4 firmy a ze se tam mel nechat zamestnat ;-)) smesna predstava, nebot to proste neslo a delal uplne neco jineho, nez ty firmy a nebyl to IT ;-))

    Tim ale docili stat jedineho, ze lide a) zacnou delat na cerno b) IT clovek ovlada internet, je nadprumerne chytry a stane se bud danovym residentem v Asii, nebo si zalozi firmu na Kypru ... idelano obe, resident v Thajsku a firma na Kypru ... a stat je v pr* nedostane na danich vubec nic, clovek si jen jako nas obcan bude platit zdravotni v min. vysi, jako obcan.
    A zkuste si zjistit, zde je nekdo dna. residentem v Thajsku, se vam vysmeji, zvlaste pokud se nebude jednat o nekoho, kdo tam neobchoduje v radech stovek milionu $ ;-)

  • 17. 7. 2012 9:15

    lester (neregistrovaný)

    Už jsem taky přemýšlel o tom, že bych se stal daňovým rezidentem jinde (v mém případě UK), ale odradilo mě britské státní zdravotnictví, které prostě dost upadá i v porovnání s naším českým.
    Pokud se stanete rezidentem jiné země, musíte se ze zdravotního pojištění v ČR odhlásit (protože není vázáno na občanství, ale na trvalý pobyt).
    Snažil jsem se přijít na to, jak platit daně v Anglii a zdravotko v ČR, ale nejde to skloubit. A další otázka, kde platit sociální, jestli v ČR nebo UK, je to prašť jako uhoď.
    Ale daňově je UK příznivější jurisdikce (a to i přes vyšší sazby daně).

  • 18. 7. 2012 16:09

    Izak (neregistrovaný)

    Skloubit to urcite jede, nebot kamos je danovym residentem v cizine a u nas si plati cca 1.200/mesicne na zdravotni pojisteni.
    Dale i jakozto obcan CR nemusite mit trvaly pobyt.
    Zde jde o jinou vec, kdyz si zrusite trvaly pobyt, neni pro vas zdrav. poj. povinne, ale je dobrovolne! A pokud vim, nezanika automaticky, clovek se musi odhlasit, vyhoda je, ze pak nemusi dokladovat, ze uz je pojisteny jinde, coz u trvelho bydliste v CR musi a kdyz za 10 let jediny den nebude pojisten, zaplati celych 10let ... proste CZ je mistr na pasti a pasticky na obcana, ktery jen neco nevedomky opomnel, ci udelal drobne skobrtnuti, razem muze dluzit astronomicke castky.

  • 16. 7. 2012 17:43

    bluemoon (neregistrovaný)

    Shrnul bych zakladni rozdily a z nich dosel k zaveru, proc tak svarcsystem tolik vadi a jakym zpusobem by se tomu dalo celit...

    Proc je svarcsystem nevhodny z pohledu zamestnaneho OSVC jak se uvadi:

    Muze to byt opravdu souvisla prace, co si budeme povidat, at trva treba jen jeden mesic a ten cely mesic mohu pracovat na jedne zakazce od rana do vecera a i nekdy dele, neni to nic neobvykleho a vyplyva to vzdycky z povahy zakazky. Cim vetsi firma nebo OSVC, tim jsou zakazky delsi, co se tyce narocnosti. No jo, ale kdyz budu pracovat pro dvanact nebo klidne jen pro ctyri spolecnosti za rok, coz uz se za svarcsystem poklada, myslite si snad nekdo, ze mne s koncicim rokem nekdo da praci, kdyz bych se dle tvrzeni Inspekce prace mel nechat pokazde na ten ctvrt rok zamestnat? Jakmile se pulrok preklene, budu mit cim dal vic narok na dovolenou a proplaceni dovoleny a cim dal vetsi problem, protoze jsem si ji u predchozich zamestnavatelu nevybral a ze zakoniku prace mi na ni narok nevyplynul. Ono se to snadno zamestnanym mluvi, dovolenou berou totiz jako samozrejmost, ale stejne treba breptaj, kdyz jim ji zamestnavatel naridi v jiny termin a odbory v podniku nemaji a ted je to uz i jinak. Pro toho ctvrteho zamestnavatele, co by mne mel zamestnat nejsem vubec perspektivni, protoze z toho ctvrt roku mam z toho narok mit polovinu dovolene a nakonec bych ani z pozice OSVC neziskal ani zakazku, ktera mne dalsich ctvrt roku uzivi a tedy ne jen tu dobu bez tech sest a nekdy sedm tydnu. Dovedu si tvrdit, ze podnikatele a OSVC, kteri se doposud ridili svarcsystemem nebo jej napodobovali meli doposud tak uciny nastroj, jako maji zamestnanci s odbory, ale trochu opacnym smerem, ktery rozvedu. Ja 12let jiz nepotreboval dovolenou. Jediny, co jsem potreboval je relax a cas na odpocinek, ktery jsem si ovlivnit mohl bez toho aniz bych se nekoho ptal, kdyz uz mit vsechno lezlo krkem. Delam od 5ti od rana do 8 do vecera a mimo to premyslim, jak co delat lip a vzdy pro nekoho dalsiho. Nekdy zacnu v 10 a odreaguji se, presto pracuji dele nez zamestnanec.

    Z vlastni zkusenosti:
    Vidim zde tlak v nemoznosti branit se proti objektivnimu tvrzeni uradu prace co se tyce souvisle prace a mem subjektivnim rozhodnuti, ze jsem delal dve zakazky za pulrok, pak jel na dva tydny na dovolenou a pak do konce roku delal zase pro dalsi dva jine zamestnavatele(spol­.) a mel pak treba nekdy patky volne a obcas pracoval i o vikendu. Kdybych totiz zamestnanec byl, musel by mi pracovni dobu narizovat zamestnavatel a to je duvod, kdy jsem se musel rozhodnout mezi OSVC a ted i firma nebo byt zamestnany(ne­zamestnany). Zase ale kdybych ted byl spojen se svarcsystemem, tezko bych nekomu vysvetloval, ze jsem to vse delal kvuli sve dceri a jak mi zakomplexovana vedouci v zamestnani davala sluzby naschval. Verim, ze jsou podobni lide a zase dokonce vim, ze jsou lide, kteri si reknou, ze na takove nasazeni nemaji a stezuji si, ze kdyby je zamestnavatel zamestnal, mohli by se vic flakat a dovolenou si urcovat, ale o tom to neni. Pokud je to v ramci podniku v soucinnosti s odbory a resi to inspektorat prace, pak v tom problem nevidim, ale jakmile se do toho zacnou plest konkurencni vztahy mezi spolecnostmi, pak to odnese i sekretarka zamestnana na plny uvazek.

    Zaverem z pohledu OSVC a podnikatele:
    Tvrzeni, ze OSVC prichazi o dovelenou dokonce povazuji za protiustavni, nebot ony dva tydny, kdy OSVC de facto zamestan neni a dovolenou si vzit muze a i tak udela za rok praci napr. jen pro ctyri spol., tak tim ztraci jinak narok na pouhy jeden den dovolene pri zamestnani. Dale ja nepotrebuji, aby mi nekdo urcoval pracovni dobu a jsem natolik zodpovedny, ze verim, ze tuhle primitivni vec muze delat i zamestnanec.Verim, ze je spousta druhu zamestnani, kde se na tehle zakladni otazce domluvi i zamestanci, aniz by potrebovali manazery. Dale argumentovat prenesenim urcite casti zodpovednosti na zamestnance je totalni nesmysl a zhovadilost. FU po svych zkusenostech povazuji za ten nejvic COOL urad v CR. Danovy priznani umi kazdy tupec v USA a v CR je to tak, ze odectete radek... a prictete radek ... Mne prvni rok, kdyz jsem si podaval priznani sama volala pani z FU, ze jsem neco zblbl a ze je to dokonce pro mne nevyhodny. Proc by mela Inspekce prace strasit budouci zivnostniky financnim uradem???

    Z dalsiho hlediska, ktery vadi spise statu:
    Pan Svarc byl obvinen a trestan za zproneveru davek socialniho zabezpeceni. A ted se ptam, proc se dnes vyrojilo tolik spol. vice nez po letnim desti, ktere nabizeji pomoc s duchodovou reformou? A take hlavne jsou dnes casto ze strany vladnich predstavitelu sklonovana slova jako ....socialni, duchodova atd. odpovednost a s tim souvisejici reformy. To si prece trochu protireci. Proc ony spol. jsou podorovane a supluji v tomto smeru stat? Podotykam, ze se to tyka jak OSVC, tak zamestnancu a firem. Bez toho, aniz si bude kazdy soukrome setrit a odpirat si byt i jen tu dovolenou, nezabezpeci na stari ani sebe, natoz ani sve rodice.
    To co bylo charakteristicke pro kazeho OSVC vlastni a pro co se rozhodovali prejit do stavu podnikani, ma jim byt v teto dobe odpirano. To si nikde na svete nedovoli, menit priority kazdeho z nas.

    Berme to tak, ze OSVC neni zadny zamestnanec, nechce jeho vsechny vyhody a nekdy je i odmita byt i v jen nepatrnem rozdilu a berme hlavne to, ze OSVC driv nebo pozdeji chce podnikat jako pravnicka subjektivita a co se tak bavim s prateli, kazdy o tom premysli, kdo to podnikani bere vazne. Jsme lidi, kteri se jiz jednou rozhodneme a nevracime se a neotacime se, neuspech bereme jako uspech. Kdyz budu mit silneho partnera, nevidim problem, proc s nim nepracovat dele nez pul roku na smlouvu a nechci byt s nim vazan, avsak nase sebevedomi je na tom tak, ze si rekneme, ze uz nam to nase sebevedomi stouplo na tolik, ze se osamostanime a jsme si natolik sebevedomi, ze ty smlouvy prepisem, zamestanavatele a nebo spol. nepotrebujeme .To jsou veci, ktere zamestananci nechapou, a proto svarc system potalcuji. Nas uspech odrazi nase sebevedomi, to je to, co by jsme v ramci potlacovani teto restrikce mei prosazovat.

    Jediny, kdo se OSVC a spol. muze zastat je po mych zkusenostech pouze sdruzeni fyzickych a pravnickych osob a to min. na urovni odboru urcenych pro zamestanance. Myslim, ze v nekterych vecech by jsme mohli diky pravni subjektivite zasahovat i dal nez odbory, jelikoz jsme v pravni subjektivite a diky obchodnimu zakoniku odlisni oproti nas netykajicimu se zakoniku prace. Jakmile se k me vyzve pripoji min. dalsi dva silni partneri, byt jen poskozeni soucasnym stavem, jsem ochoten na zaklade ohlasu vypracovat stanovy, zalozit sdruzeni, zajistit a ovlivnovat prubeh celeho problemu pro Vas prospech a prospech tech, kteri jsou subjektivnim nazorem pod ukladanim pokut znevyhodnovani nebo ohrozovani.

    17. 7. 2012 9:48 redakčně upravil Admin Podnikatel.cz, důvod: nepovolené údaje
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).