Hlavní navigace

Termín pro podání daňového přiznání již klepe na dveře

27. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Termín pro podání daňového přiznání se blíží rychlým tempem. Poslední den, kdy jej živnostník, či OSVČ může odevzdat na finanční úřad, je v úterý 31. března. Do tohoto data musí být také uhrazena vypočtená daň za rok 2008. Odevzdávat daňové přiznání se určitě vyplatí včas, pokud totiž dojde k chybě ve formuláři, nebo k zaplacení špatné částky, tak po 31. březnu nabíhají úroky z prodlení. Stahujte daňové formuláře.

Pozitivní zprávou pro podnikatele je zrušení minimálního základu daně. Kromě toho nastávají v daňovém přiznání oproti loňsku i další změny. Ruší se společné zdanění manželů, sjednotila se výše daně na 15 % a sociální a zdravotní pojistné už podnikatelé nemohou zařadit mezi daňově uznatelné výdaje a odečíst je tak od základu daně. Čtěte seriál Jak na daně.

Daňové přiznání přináší i řadu změn v oblasti slev na dani. Výrazně se totiž některé zvýšily. Například sleva na poplatníka se zvýšila 24 840 Kč. Vzrostly i další slevy, na manželku, či manžela a na dítě. Čtěte více: Slevy na dani v roce 2009.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).