Hlavní navigace

Názory k článku Tisíce obchodů s potravinami mají namále. Skončit mohou už za pár měsíců

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2014 8:10

    Martin (neregistrovaný)

    Je neuvěřitelné jak je etatismus a socialismus zažraný do české společnosti včetně podnikatelské veřejnosti.

    ""Podívejte se například na ministerstvo průmyslu a obchodu. Ten obchod na něm nemá ani ředitele odboru nebo náměstka. Maloobchod jde úplně stranou," říká Zdeněk Juračka."

    Taky mi není jasné, jak může vůbec existovat sektor ekonomiky, který nemá dokonce ani ředitele odboru na ministerstvu a nedostává ani evropské dotace.

    "Stát neustále dokola omílá, že maloobchod prodává málo českého zboží, ale na druhou stranu v tom nijak nepomáhá."

    Jsem už alergický, jak stát někomu pořád pomáhá (na úkor jiných) místo aby rušil úřady, byrokracii a snižoval daně, což by prospělo všem, a ne jen těm s nejostřejšími lokty a nejúspěšnějším lobbingem.

    "Výjimkou jsou čeští družstevníci, například z COOPu nebo Brněnky."
    Brněnka v mém okolí pokud vím neprodává o nic víc českého zboží než Albert kousek vedle, zato kultura prodeje a kvalita jsou nižší.
    Ale ať si každý svobodně vybere, kam chce.

    "Právě proto asociace nově zaváděnou legislativu překvapivě také vítá, jelikož jasně stanoví mantinely a poctiví prodejci nebudou doplácet na ty nepoctivé, kteří se odvodům vyhýbají. Nekalá konkurence likviduje poctivé podnikatele.

    Podle informací Českého statistického úřadu například jen 4 % všech vietnamských prodejců platí povinné odvody. Pak se není co divit, že vietnamských prodejen je tolik. Neodpírá sice asijským prodejcům talent a píli, ale je toho názoru, že až všichni začnou poctivě platit daně, daňová zátěž by se mohla zmenšit. Stejně tak na poctivých podnikatelích parazitují i někteří další prodejci, včetně českých."

    Tady naprostý souhlas - je nespravedlivé, když někdo daně platí a jiný ne a získává tak nefér výhodu. Velmi časté u nás bohužel. Ti poctivý pak mají vyšší daně, než by mohli mít, pokud by vychcánci odváděli to, co podle zákona mají. Poctivý mají pak nižší zisky nebo i krachují.

  • 10. 8. 2014 9:25

    Hans (neregistrovaný)

    Ono by stačilo převést část daňové zátěže z DPH do cel. To by podpořilo české zboží i v jiných oborech, což by bylo férovější než opatření, která si někdo vyloboval. Nezaměstnanost by klesla, takže by stát potřeboval méně peněz. Jenže to bychom nesměli bý kolonie EU.

  • 14. 8. 2014 16:16

    pp (neregistrovaný)

    To by k tomu musela přistoupit celá EU. A cla by musel vybírat německý celník, protože ten český klidně pustí tunu bot s deklarovanou cenou 20Kč/pár, která se pak na tržnicích prodává za třicetinásobek.

  • 14. 8. 2014 16:22

    pp (neregistrovaný)

    Nevěřím, že taková asociace zastupuje české obchodníky s potravinami nebo spotřebním zbožím. Protože těm nejvíce konkurují vietnamské večerky a prodejny, které:
    1) NIKDY neplatí DPH, ač na první pohled i jen aktuální skladová zásoba převyšuje hranici pro povinné plátcovství nebo jde o rychloobrátkové zboží, z něhož lze toto překročení snadno odvodit.
    2) NIKDY nevystavují stvrzenky a tedy neevidují ani tržby
    3) zboží pochází z velké části z pochybných nedohledatelných zdrojů (špatně proclené či ukradené)

    Logicky by tedy asociace chránící maloobchodníky musela požadovat zrovnoprávnění podmínek, protože výše popsanému nelze poctivě konkurovat. A registrace tržeb je jednou z možností, jak tomu bránit. Tedy asociace by měla přijít na to, jak Vietnamci dnes toto očůrávají na Slovensku a zapojit se do přípravy legislativy tak, aby to nebylo možné. Plus například prosadit sankce pro pracovníky finančních úřadů, v jejichž rajonech se takové nešvary budou vyskytovat a na nich nezávislý způsob, jak je odhalovat (protože FÚ jsou zjevně uplaceny, když takto zřejmé obcházení daňové povinnosti dekády ignorují)

  • 15. 8. 2014 11:09

    anonym (neregistrovaný)

    ...nebude realizována kvůli daňovým únikům, ale kvůli možnosti sledovat online prodej malých prodejen a tato data (kdo, co, kdy, kde koupil) budou následně předáná velkým obchodním řetezcům k analýze, jak tuto nežádoucí konkurenci zlikvidovat - a to je možné několika variantami: poskytovalem připojení, neschopností úřadů udržet obchodní tajemství používáním tzv. cloudů anebo tajnými službami západních států v tzv. národním zájmu, které jsou už více méně privatizované a tudíž zcela nedůvěryhodné. Standartní šifrování nepomůže - většina je podvžená institucí NIST apod. a kdyby ne, vždy tu existuje nejen tzv. man in the middle attack, ale i jiné způsoby.

    To nemluvím o dalším zásahu do soukromí jedince, kdy ve spojení s kamerami bude existovat databáze všeho, co si kdy jak koupil, aby se vědělo, jak na něj a vytáhnout z něj více peněz. Ale to je asi opravdu škoda slov o tomhle mluvit.

  • 18. 8. 2014 20:52

    Magor (neregistrovaný)

    Marja pano ať skončí hned - kdo to má furt poslouchat jak to podnikání
    je náročný, jak to nepřežijí, jak jsou podnikatelé pilířem všeho a proč
    by vlastně měli platit daně - vždyť je tím trestáme. Tak ať táhnou do
    pr...e . Všude v EU to jde daně se platí, evidence je pořádná, jen u nás
    samej problém a samý zblytky. Tak sem přijdou rakušáci a němci a
    ti přes to dokáží prodávat kvalitnější zboží a za lepší cenu.

  • 4. 11. 2017 8:34

    vinotekař (neregistrovaný)

    Všichni to věděli, starých pokladen se zbavili a maji eet jako poslušné ovce... proč se u nás nenašel aspoň jeden človek, který by tu starou pokladnu hodil před pánům před dveře? Kdyby se jich tam naskládalo 7000 to už by se páni konšelé divili... tak at žije maloobchod..já provozovnu zavčas zrušil začátkem roku 2015
    At žije podnikání v Česku Vlk

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).