Hlavní navigace

Tisk: ČR se stane automobilovou velmocí a podnikatelé se stále stěhují do zahraničí.

4. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

MfD: ČR se stane světovou jedničkou ve výrobě aut

Předpokládá se, že Česká republika se stane jedničkou ve výrobě aut na jednoho obyvatele. Díky nové produkci nošovické továrny by se tomu mělo stát již příští rok. V současnosti figuruje naše země na třetím místě s podílem sto aut na tisíc obyvatel. Za posledních deset let se výroba automobilů v Česku zdvojnásobila. Uvádí dnešní Mladá Fronta Dnes.

Díky tomu ale také stoupl poměr automobilového průmyslu na výkonu českého hospodářství. Automobilky se podílejí na hospodářství skoro 20 %. Podle slov Martina Jahna však závislost na automobilovém průmyslu není kritická. Píše se v Mladé Frontě Dnes.




HN a LN: Zájem českých firem o přesun do zahraničí stoupá

Přestože v České republice klesá daňová zátěž, podnikatelé stále ve větší míře stěhují sídla svých firem do zahraničí. Za první čtvrtletí roku 2008 přesunulo sídlo svého podnikání již 239 firem. Důvodem pro přesun firem jsou převážně výhodné daňové podmínky v cílových zemích. Nejčastěji vyhledávanými zeměmi se tradičně staly Nizozemsko, Lucembursko, či Kypr. Z údajů České kapitálové informační agentury vyplývá, že celkově v „daňových rájích“ sídlí 8489 českých společností. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny a Lidové noviny.

Od změny adresy neodradila podnikatele ani reforma veřejných financí. Navzdory tomu, že firmám postupně klesá daňová zátěž. V roce 2010 by měla být daň z příjmů 19 %, což je o 5 % více než v loňském roce. Přitom třeba již pro holdingové společnosti stěhování například do Nizozemska daňově výhodnější není. Od letošního roku se totiž nedání kapitálové zisky. Příčinou stále vysokých stěhování sídel může být i setrvačnost. Píšou dnešní Hospodářské noviny a Lidové noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).