Hlavní navigace

Tlačenka vytráví nejlépe s flekovským ležákem

22. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Pivovar a restaurace U Fleků patří mezi České stříbro. Místní 500 let starý ležák nejlépe spláchne mastnotu kachny či klobásky, "vůni" pivního sýra i nakyslou tlačenku.

Součástí rubriky Gurmán se od února 2009 stává pravidelná podrubrika České stříbro. V této podrubrice se server Podnikatel.cz zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. I o Českém stříbře však server přemýšlí v současném kontextu. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.

Restaurace: Pivovar a restaurace U Fleků
Lokace: Křemencova 11, Praha 1
Typ: Česká kuchyně

Pražskému chodci se možná nejednou stalo, že ho zastavili turisté s mapou a dotazem, kudy nejrychleji ke Flekům. Nejen kvůli široké známosti restaurace, ale také u příležitosti letošního pětisetletého výročí Flekovského pivovaru (založeného v roce 1499) se server Podnikatel.cz rozhodl odstartovat České stříbro právě Pivovarem a restaurací U Fleků.

Kvůli davům turistů, kteří sem směřují, protože restaurace nechybí v jejich průvodci, může mít našinec trochu obavy, jestli nebude spíš za vetřelce. Hned po příchodu je ale jasné, že v restauraci pracují profesionálové a podle jazyka hosty rozhodně nerozdělují. Dalším příjemným překvapením je velká místnost pro nekuřáky hned vpravo kousek od vchodu s typickými hodinami, které restauraci a pivovaru slouží jako logo.

Restaurace je velmi členitá a v několika sálech má kapacitu až dvanáct stovek návštěvníků (jak restauratéři uvádějí na svých internetových stránkách). Při naší návštěvě jsme všechny prostory ani zdaleka neprozkoumali, naše nekuřácká část byla nicméně zařízená jednoduše – dlouhé dřevěné stoly, lavice a židle kolem dokola, dřevěné obložení stěn, stylový lustr s půllitry a opět jdoucí hodiny.

U Fleků interiér

Bez ležáku ani sousto

Usadili jsme se do kouta a měli tak pěkný výhled nejen na ostatní hosty a po prostoru kmitající číšníky, ale hlavně na muzikanty, kteří se v sále střídali. Poslechli jsme si harmoniku a dechové nástroje i ruské písničky na přání hostů. Muzikanti nejsou vtíraví, naopak návštěvníky u pivka příjemně rozjaří. A černý flekovský ležák nám také obratem přistává na stole. Následuje málem Becherovka, ale tu raději přece jen nalačno s díky odmítáme.

Objednávka

  1. Domácí tlačenka s octem a cibulí (89 Kč),
  2. Pivní sýr, máslo, cibulka, 2 kusy topinky (89 Kč),
  3. 13stupňový flekovský ležák (0,4 l za 59 Kč).

Libové tenké plátky tlačenky potěší každého, kdo je spíše milovníkem masa než rosolu. Cibulku podávají červenou, sladkou – výbornou ke konzumaci za syrova – a pokrájenou na drobno. Jediné, co jsme u tlačenky postrádali, bylo trochu víc octa. To je ale věc chuti – někdo má rád tlačenku kyselejší, někdo ne. K tlačence U Fleků podávají plnou ošatku chleba. Ačkoliv je ze sekce Studených předkrmů, zažene bez problémů menší hlad.

Při objednávce pivního sýra číšník upozorňuje na pach, který tahle dobrůtka vydává. Nevadí, pouštím se do ní. V kuchyni na mě byli zřejmě hodní a přihodili na talíř jednu křupavou topinku navíc. I sýra jsou nakonec dva pěkné kopečky. Vedle červené cibulky nechybí ani česnek na topinku. Pro čich tedy nejde o moc luxusní záležitost, na chuť ale ano. Sýr smíchaný s cibulkou namazaný na topinku s česnekem a máslem se ani nedá zapíjet ničím jiným než právě pivem. S ním je to ovšem doporučeníhodná kombinace i na větší než malý hlad.

U Fleků jídlo

Ostatně pivo. Nedat si U Fleků pivo, je skoro urážka personálu. Host nemusí být zrovna zapřísáhlý pivař, aby mu zdejší černé pivo zachutnalo. Je jemné, nahořklé jen zlehka. A asi nic lepšího než pivo na zapití domácí uzené krkovičky s křenem a okurkou, opékané klobásy, pečené kachny se zelím a knedlíky, Flekovského guláše a dalších mastných až mastnějších pokrmů zřejmě ještě nikdo nevymyslel.

Ema jí maso, Olda zeleninu

Sympatické ale je, že přes všechny masité pokrmy tu myslí také na vegetariány. Mohou si vybrat třeba řecký salát, nakládaný Hermelín, nakonec i testovaný pivní sýr a jedno jídlo přímo z vegetariánské nabídky. Za zmínku stojí také polévky, na něž se ale vyplatí sem vyrazit spíš v době oběda než k večeru, kdy už mohou být snědené. Přišli jsme tak bohužel o porci bramboračky a česnečky. Vše je za ceny o něco vyšší, než bývá v hospodách běžné, rozhodně se ale drží na ještě rozumné výši – není to prostě jen turistická hospoda. Porce jsou navíc slušné, co jsme ochutnali, bylo kvalitní, na chuť vynikající.

skoleni_15_4

Jaké české jídlo vám nejvíc chutná?

Obsluha umí dobře balancovat na hranici, kdy je milá ve stylu „jako doma”, zároveň ale ne příliš familiérní a vlezlá. Ty dvě hodinky, co jsme tu strávili, nám zkrátka bylo tak nějak dobře. A protože po pivu je nutné dříve či později odejít zhodnotit také toalety, můžeme zodpovědně prohlásit, že ani ty nemíjí náležitá péče. Proto server Podnikatel.cz nemůže jinak, než udělit Pivovaru a restauraci U Fleků České stříbro, opustit předsudek, že U Fleků je jen pro turisty a těšit se na jarní posezení pod širým nebem ve flekovském atriu.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.

U Fleků mají otevřeno denně od 9 do 23 hodin. Pro větší skupinu hostů se určitě vyplatí rezervace míst. Dvojice se snad vždycky někam vmáčkne. Ovládat pár zdvořilostních frází v němčině, angličtině, francouzštině, ruštině, italštině či nějakém jiném jazyku se tu hodí, protože spolustolovníci pravděpodobně budou cizinci. Pozdrav a přání „na zdraví” patří k bontonu. Cheers! Prost! Cin cin!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).