Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Trampoty s osobními údaji pokračují, lidé jsou na ně stále citlivější od bau - Jako zaměstnavatel chci vědět, kdo pro mne bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2013 8:12

    bau (neregistrovaný)

    Jako zaměstnavatel chci vědět, kdo pro mne bude pracovat a k tomu může patřit i určitá znalost rodinného zázemí, způsob života, koníčky, životospráva, zda je kuřák, alkoholik apod. Samozřejmě nepotřebuju tyto údaje evidovat, ale při pohovoru nebo pak ve zkušební době považuji za vhodné se nezávazně vzájemně pobavit i o rodině - uchazeč se dozví, co jsem já zač a já totéž o uchazeči. Jsme partneři a budeme spolupracovat mnoho let, proto o druhé straně chci zjistit co nejvíce.

    Pokud uchazeč na určité otázky nechce odpovídat, může to říct a pak už záleží na mě, jestli odpověď potřebuji slyšet, nebo ne (pro rozhodování o přijetí do práce obvykle nepotřebuji vědět, jestli bydlí s rodiči nebo sám a zda má přítelkyni/přítele, ale pokud ve firmě vládne uvolněnější atmosféra, pak by to uchazeč měl akceptovat). Práce je na trhu dost, kvalitních pracovníků málo. A tu kvalitu poznám nejen podle životopisu a vzdělání, ale také podle toho, jak odpovídá, zda je konfliktní typ a já si potřebuji udělat určitý obrázek o uchazeči i z odpovědí, které s prací přímo nesouvisejí.

    Takže ano, já se uchazečů při pohovoru táži i na osobní záležitosti, byť se snažím otázky klást citlivě a odpovědi nevyžaduji. Tím si mj. trochu i ověřím asertivitu člověka a schopnost reagovat.

    Zákony proti diskriminaci a o ochraně osobních údajů byly přijímány jako ochrana proti neřízenému zneužívání osobních údajů a před sexistickými nadřízenými. Na co se ale při pohovoru bude uchazeče ptát zaměstnavetel je soukromou věcí těchto dvou subjektů, to žádný zákon omezit nemůže a není jediný legitimní důvod tyto zákony respektovat. (Tak jako nerespektujeme řadu jiných zákonů.) Každý má svou důstojnost a buď na otázky odpovídat chce, nebo nechce, je to jeho věc.

    Pokud se uchazeč zachová nedospěle a běží brečet na inspektorát práce, pak můžu být jen rád, že jsem dotyčného nezaměstnal. Jako filtr je to dobré.

  • 2. 7. 2013 9:11

    x (neregistrovaný)

    Osobne bych prozmenu pro firmu., ktera se pta na zajmy, bydleni ... nedelal, ani kdyby vyplacela miliony. Toz je to dobrej filtr a presne ten okamzik, kdy se zvednout, a bez rozlouceni odejit.

    CV, kde zajemce vypisuje ze jezdi na koni. hraje golf ... pak rovnou hazim do kose.

    Je treba si uvedomit, ze je zasadni rozdil kdyz se (klidne se sefem/majitelem/­...) bavim nekde u piva vs nejaky pohovor.

  • 2. 7. 2013 10:10

    bau (neregistrovaný)

    Vždyť ano, váš názor pěkně souzní s mým (i když jsme asi každý z různé strany barikády). Pracovní vztah je soukromý vztah dvou subjektů a stát má do něj zasahovat jen minimální regulací.

    Pokud vám zaměstnavatel už na první kontakt nevyhovuje, je správné odejít, to svědčí o vaší schopnosti nezávislého myšlení. Pokud byste se mi zamlouval, nejspíš bych vám později zavolal, omluvil se a pokusil se přesvědčit, abyste pro mne pracoval. Přesně takové lidi totiž potřebuji - svébytné, dospělé bytosti.

    Bohužel, jak vyplývá z článku, část lidí sedí submisivně až do konce pohovoru, a pak běží jako malé děti poplakat si na inspektorát práce.

  • 2. 7. 2013 11:22

    P2010 (neregistrovaný)

    "Pokud se uchazeč zachová nedospěle a běží brečet na inspektorát práce"

    Usmevne souzeni druhych. Zkuste se zamyslet, jak jste se predevsim choval Vy.

    "Práce je na trhu dost, kvalitních pracovníků málo".

    Mozna je tech kvalitnich, pro vykon dane prace daleko vice, jen nejsou ochotni hrat tu Vasi hru. Vite, to si musite rozhodnout co vlastne chcete. Zamestnani je obchod, zamestnanec nabizi sve znalosti a cas a chce za to odmenu. Tim to konci. Cokoli navic uz je jen otazka dalsich sympatii. Opravdu nevim proc nekomu na potkani vykladat s kym ziju a kolik vypiju alkoholu, o tom se bavi jen lide, co se o tom spolu bavit chteji.

    "může to říct a pak už záleží na mě, jestli odpověď potřebuji slyšet"

    Myslim ze na Vas to vubec nezalezi, protoze takovou odpoved slyset zkratka nepotrebujete. Nicmene uz sama polozena otazka je pro uchazece jasnym signalem. Jako filtr je to dobre :-)

  • 2. 7. 2013 15:30

    Zaměstnavatel (neregistrovaný)

    V pracovních pohovorech se na osobní věci neptám. Jen když o sobě uchazeč něco osobního prozradí, tak to případně rozvineme.

    Nicméně smyslem pohovoru, ze strany zaměstnavatele, je vybrat člověka, který je svými zkušenostmi a vlastnostmi nejvhodnější pro výkon určité práce A v určitém kolektivu.

    Je-li přímý nadřízený schopný kvalitně pracovat jen s lidmi s určitou povahou, je to jeho problém, nicméně jako majitel firmy to respektuji a chci, aby vybíral i podle osobních kritérií (na druhou stranu bych se snažil takového vedoucího pracovníka co nejdříve vyměnit...).

  • 4. 7. 2013 14:22

    PD (neregistrovaný)

    Ty tak hrozně žvaníš...

    Pochop, prokrista, že jsi zaměstnavatelem na území národa alkoholiků. Tady se vypije 10 litrů čistého líhu na osobu za rok, to je, pokud dobře počítám, cca 1 panák tvrdého alkoholu týdně - včetně kojenců a důchodců, jak se říká. Nevím, kdo pije alkohol za mě, ale očividně polovina tvých zaměstnanců dává pravidelně tvrdý alkohol. Tak na co si to sakra hraješ?

    Čistě statisticky každý třetí tvůj muž-podřízený někdy v minulosti zbil svou ženu, 3 ze 4 tvých mužů-podřízených zahýbají manželce, a ty tady budeš tvrdit něco o tom, že vybíráš nejvhodnějšího člověka po stránce VLASTNOSTÍ??? Jsi směšný. Prostě řekni narovinu, že nechceš ženskou, která by mohla otěhotnět, a nehraj divadlo.

  • 2. 7. 2013 18:11

    KvaziBau (neregistrovaný)

    Do mého rodinného zázemí Vám v žádném případě nic není a ptát se na to při hovoru je neuvěřitelná drzost!

  • 3. 7. 2013 10:17

    TMa (neregistrovaný)

    Ale jelikož je to vztah oboustranný, tak jistě jste sám připraven odpovědět na osobní otázky. Jestli máte milenku, co máte za auto, jak ho často měníte, kolik máte hypotéku, co máte za koníčky atd. Tedy aby si zaměstnanec když se jedná o dlouholetý vztah měl možnost posoudit zda vydělané peníze investujete do dalšího rozvoje firmy, motivace zaměstnanců nebo jo prostě použijete pro sebe na luxus a budete se zároveň handrkovat o každou korunu pokud se nejedná o vás samotného.

  • 7. 7. 2013 22:38

    - - - - (neregistrovaný)

    nebudete spolupracovat mnoho let, protože mu dáš smlouvu na rok, nebo ho stejně nezaměstnáš. tak nekecej.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).