Hlavní navigace

Tripartita: 25 let po revoluci je potřeba přestat krást a začít platit daně

20. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed
Prezident Miloš Zeman, vláda, zástupci zaměstnavatelů i odborů. Ti všichni si notují v otázce zvýšení mzdy a elektronické evidence tržeb. Co na to podnikatelé?

Tripartita, tedy zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů, se shoduje na nutnosti zavedení elektronické evidence tržeb. Tu chce od začátku roku 2016 spustit ministerstvo financí. V tuto chvíli se podnikají kroky k tomu, aby se naplánovaný termín stihl, protože legislativní proces v České republice trvá 11 měsíců. Cílem je omezit daňové úniky. Má jít o vůbec nejdůležitější opatření pro omezení daňových úniků a nastavení rovných a spravedlivých podmínek pro podnikatele. Máme pro to silnou podporu ze strany sociálních partnerů a jsem rád, že má plán podporu prezidenta republiky, prohlásil po dnešním jednání předseda vlády Bohuslav Sobotka

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Na pracovní schůzce tripartity také zaznělo, že 25 let po revoluci je potřeba přestat s rozkrádáním a musí se začít platit daně. Elektronizace tržeb přinese konečně pořádek do vnitřního trhu. Čím víc to bude transparentní a čím víc lidí to postihne, tím lépe, myslí si Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy. Podrobnosti k elektronizaci tržeb už server Podnikatel.cz přinesl v článku Jak by měla vypadat elektronická evidence tržeb? Známe představy ministerstva.

Dále k tématu čtěte: Chystejte elektronickou evidenci tržeb už dnes, nebo to bude fiasko

Daně x

Jak má fungovat elektronická evidence tržeb 

Pokladny obchodníků mají být od roku 2016 online propojeny s finančními úřady, které budou mít přehled o každé provedené transakci. Podnikatelé o nich budou posílat oznámení datovou zprávou finanční správě, ta naopak odešle potvrzení s kódem účtenky o přijetí transakce. Obchodník následně účtenku vytiskne a zákazník by měl povinnost ji převzít. Evidenci dané tržby si pak zákazník může ověřit prostřednictvím webové aplikace finanční správy. 

Za jedno jsou tripartita a prezident Miloš Zeman i ve zvyšování minimální mzdy. Pokud se to některým podnikatelům nelíbí, měli by si uvědomit, že každý pracující člověk je pokladem země a je proto potřeba zaměstnanost podporovat. Je ale potřeba nastavit dvou až tříleté cykly zvyšování minimální mzdy, aby podnikatelé nebyli zaskočeni. Jsem rád, že jsme dospěli do okamžiku, kdy nemůžeme tvrdit, že na jedné straně zvyšujeme minimální mzdu a na druhé straně rozevíráme nůžky v oblasti sociálních dávek, které jsou odvozovány jako násobky životního minima, uvedl ke zvýšení minimální mzdy prezident Miloš Zeman. 

Podle prezidenta je potřeba si uvědomit, že v mnoha oborech je dnes vyplácena mzda na černo, což je pozitivní jen z krátkodobého hlediska. Z dlouhodobého ale dochází k daňovým únikům a především se lidé okrádají o budoucí důchod. Odpůrci zvyšování minimální mzdy musí vědět, že nedojde ke zvýšení jejich mzdových nákladů, ale jen redistribuci mezi části vynaloženou na černo a tou oficiální. Zda to je nebo není pravda, o tom informuje článek Skokové zvýšení minimální mzdy od roku 2015 dopadne na zaměstnavatele

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).