Hlavní navigace

Twitter míří na burzu. Kolik si na sebe vydělá?

6. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Už zítra bude možné nakoupit akcie sociální sítě Twitter. Ta se tak svým vstupem na burzu řadí k dalším sítím jako je například Facebook nebo LinkedIn.

Twitter přispěchal s oznámení, že zítra chce vstoupit na burzu. Cena akcií by se měla pohybovat v rozmezí od 23 do 25 dolarů za akcii, k dispozici jich bude 70 milionů, a pokud se prodají, budou si moci prvotní investoři dokoupit ještě z balíku dalších 10,5 milionu akcií. 

Twitteru by tak mohla primární emise přinést až dvě miliardy dolarů. Zájem investorů je obrovský, proto také Twitter se vstupem na buzu pospíchá. Svoji premiéru si však pojistil testováním na newyorské burze, aby se vyhnul problémům, které zažil při vstupu na burzu její konkurent Facebook. Test proběhl na jedničku a zřejmě i díky velkému zájmu investorů nakonec navýšil cenu za kus z původní 17 až 20 dolarů. 


Autor: www.isifa.com

Twitter chce získat vstupem na burzu miliardy. 

Vstup Twitteru na burzu je jednou z nejočekávanějších událostí. I když Twitter v říjnu oznámil, že se pohybuje ve ztrátě, přesto vykazoval silný růst tržeb. Proto se také předpokládá, že primární emise nedopadne tak katastroficky jako v případě Facebooku. Odborníci i přesto varují před investicí do sociálních sítí. 

Čtěte také: 3 novinky ze sociálních sítí, které by vám neměly uniknout

Z mého pohledu je velmi nebezpečné investovat do těchto projektů. Myslím si, že nepředstavují pro uživatele zásadní přidanou hodnotu, tak jako třeba Google svým vyhledávačem. Tím pádem mohou být tyto projekty kdykoli nahrazeny novou “módní” sítí. Jako příklad bych uvedl společnost ICQ, která když byla na výsluní, tak se také hovořilo o její hvězdné budoucnosti. Dnes už mladí ani neví, co vlastně služba ICQ je, upozrňuje Michal Valentík – hlavní investiční stratég ČP INVEST. Podle něj je Twitter postaven především na sledování oblíbených celebrit, pro běžného uživatele nemá přidanou hodnotu: Z těchto důvodů pro mě tato služba nepředstavuje významnou investiční příležitost, říká Valentík.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).