Hlavní navigace

Týká se vás #EET od prosince? Zažádejte o autentizační údaje co nejdříve

14. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé, kterých se EET dotkne již letos v prosinci, by měli od autentizační údaje zažádat co nejdříve. Většina z nich tak ještě neučinila.

Jak včera uvedl server Podnikatel, o autentizační údaje doposud požádalo 8900 podnikatelů. V první vlně se však EET bude týkat zhruba 50 tisíc podnikatelů.

Rychle požádejte o autentizační údaje

Finanční správa proto doporučuje restauratérům a hoteliérům, aby si o autentizační údaje zažádali co nejdříve. Finanční správa zahájila vydávání autentizačních údajů již od 1. září, aby měli všichni dostatek času se na evidování připravit a již od 1. listopadu bude možné evidovat v „ostrém“ prostředí tak, aby si vše mohli podnikatelé vyzkoušet. Je však potřeba zdůraznit, že údaje o tržbách, zaslané do systému Finanční správy do 1.12. 2016, nebudou nijak finanční správou využívány, upřesnila serveru Podnikatel.cz Linda Paterová z Generálního finančního ředitelství.

Jak o údaje požádat

Podnikatelé mohou požádat o autentizační údaje dvěma způsoby. Jde to buď elektronicky, prostřednictvím Daňového portálu (EPO žádost) s využitím přihlašovacích údajů do datové schránky (tj. s ověřenou identitou osoby způsobem, kterým se lze přihlásit do její datové schránky), nebo osobně (ústně do protokolu) na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu. Jiným způsobem požádat o údaje, například datovou schránkou nebo papírově, není možné.

skoleni_15_4

Kdo podá žádost skrze Daňový portál, měl by údaje dostat bez zbytečného odkladu do své datové schránky. Podle úřadu by podnikatelé měli údaje dostat v řádu jednotek dní (cca 3 dny). V případě, že poplatník neobdrží autentizační údaje během jednoho týdne, měl by kontaktovat místně příslušného správce daně, který prověří důvody nezaslání autentizačních údajů. Kdo podá žádost ústně do protokolu přímo na úřadě, dostane autentizační údaje ihned v rámci jednání, a to v zapečetěné obálce. Do aplikace EET se pak lze přihlásit pomocí přidělených autentizačních údajů následující den po jejich převzetí.

Ať už získáte autentizační údaje jakýmkoli způsobem, myslete na to, že přidělené heslo slouží pouze pro prvotní přihlášení a jeho platnost vyprší po 90 dnech. Kdo do té doby heslo nezmění, bude muset o autentizační údaje požádat znova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).