Hlavní navigace

Názory k článku Stiegler: U datových schránek bych rád vyvrátil obavy a mýty

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2009 12:46

    heechee (neregistrovaný)
    1) ten člověk lže. běžně používaný formát PDF umožňuje používání digitálních signatur, takže lze zaručit, že informace o tom kdo zprávu poslal, jsou nenapadnutelné. dokázat kdy byla zpráva poslána se dá pomocí časových razítek také nezávisle na klientovi. tj. žádný 602shit nutný není a podepsaný PDF nebo i DOC si může spousta lidí přečíst i na mobilu - narozdíl od debilního 602shitu.

    2) já jako mám teď podle toho (...) tahat notebook i k moři na dovolenou? chápe on, co to je dovolená? asi ne. a na dovolenou si notebook brát nebudu ani náhodou. pokud mi přijde zpráva ve formátu, který iPhone nezvládne a kvůli opoždění při vyřizování budu jakkoli poškozen, budu žalovat osobně tohohle debila o náhradu škody, protože rozhodnutí o použití obskurního formátu je podle toho, co říká, jeho osobní vina.

    p.s. slovo (...) nechápejte jako urážku, ale jako terminus technicus. a to nevím jistě, zda to s inteligencí toho pána není ještě o něco horší. nechápu, jak může někdo, kdo evidentně nemá ani základní přehled o běžně používaných multiplatformních technologiích rozhodovat o něčem, co musí POVINNĚ používat každý.
    1. 7. 2009 13:18 redakčně upravil Michael Hovorka, důvod: Ať už jste použil dané slovo v jakémkoli smyslu, v kontextu celého příspěvku ho bohužel nemůžeme tolerovat.
  • 1. 7. 2009 13:40

    smíšek (neregistrovaný)
    Je to přesně tak ... dosud se státní správě nepodařilo vyvinout multiplatformě elektronickou komunikaci s resortem ministerstva financí...v tom už se paplaj asi 5 let...u ejustice je to stejné ...... pouze mladší projekt ... o komunikaci se zdravotními pojišťovnami platí totéž...nejvtipnější je, že když občan podá elektronicky dokument úřadu...podle zákona podepíše elekt. podpisem tak slavný úřad odpoví dopisem ... což představuje náklad cca 100,- Kč ... Kocourkov by se od tohodle zkorumpovaného bordelu měl co učit ....
  • 1. 7. 2009 17:39

    Standa (neregistrovaný)
    Mám firmu v Anglii a tam podobné datové schránky fungují úspěšně několik let - ne sice centrálně, každý úřad má svou schránku.

    Stačí se přihlásit do webového rozhraní, pravda autentizace jen pomocí hesla a autorizačního kódu, nicméně ke zneužití nedochází, alespoň jsem na anglických podnikatelských fórech žádné stížnosti nezachytil a to jich procházím denně několik.

    Systém naprosto skvěle a bezchybně funguje k oboustranné spokojenosti podnikatelů i úředníků, nesmírně zefektivnil vzájemnou komunikaci. Všechny operace pro obchodní rejstřík a finanční úřad se řeší přes webové rozhraní, včetně změny adresy, případné změny názvu firmy, změny jednatelů a společníků, podání daňového přiznání apod. Všechny změny trvají několik hodin až 1 den, ne dva týdny jako u nás. A je to zadarmo, u nás jen za změnu sídla zaplatíte notáři a státu na poplatcích 5 tisíc.

    Myslím, že skutečným důvodem zavedení v ČR datových a daňových schránek je korupce - napakuje se na nich několik firem a úředníků. Chtělo by to nezávisle prošetřit.

    Třeba systém daňových schránek MFČR je nefunkční, už dva roky se snažím do své daňové schránky přihlásit a nejde to, pokaždé spadne prohlížeč (MSIE i Firefox).

    Je mi líto, že korupce a neschopnost státní správy musí v ČR zabít každý dobrý nápad. A to jsem přesvědčený, že datové schránky byly dobrý nápad.

    Bohužel tento projekt skončí stejně neúspěšně, jako elektronický podpis. Myslím, že lidi je prostě budou ignorovat :-) Jsme přece Češi, národ Švejka :-)

    Vsadím se, že datové schránky do roka zruší Ústavní soud pro jejich protiústavnost.
  • 2. 7. 2009 11:41

    Izak (neregistrovaný)
    tak tak, v CR co se tyce uradu nejen, ze vse nefunguje, jeste je to korupcni a buzerativni, uz jenom ta doba 10 dni s nezarucenim zruseni rozhodnuti, pokud dolozim, ze jsem si nic vyzvednout nemohl ... at ziji novi Berkove ;-(

    Samozrejme ze je to protiustavni, ja mam narok pozadovat funkcni sluzbu bez nutnosti si kupovat dalsi veci, tedy kdyz nemam windows, nemam narok ....

    Ale nechapu jednu vec, v CR nejsou o nic hloupejsi lide nez Anglii, nebo Nemecku, mozna je tomu i naopak, proc kdyz muzou dobre fungovat firmy, musi tak spatne fungovat stat ? Proc se sakra museli dostat k moci neslusni lide a zlodeji a zajistili si beztrestnost + tam nepusti ci znici kazdeho poctiveho cloveka, media jako CT jim v tom jdou jeste na ruku ....
  • 2. 7. 2009 17:35

    joni (neregistrovaný)
    >v CR nejsou o nic hloupejsi lide nez Anglii, nebo Nemecku, mozna je tomu i naopak

    ridil jste nekdy na silnici v Nemecku nebo Anglii??? Nemel jste pocit ze ridici se chovaji mnohem zodpovedneji a inteligentneji ??? V Cechach 99 procen ridicu na mokre dalnici jede s rozestupem pod 1s. To podle me svedci spis o snizene inteligenci populace ve srovnani se zminovanymy zememi kde vetsina jhede s rozestupem kolem 2s.
    Kdo podle Vas voli ty .... , kteri vymysleji takoveto hlouposti, Martani ????

    To je prave problem Kocourkova ze vsichni si myslez ze jsou chytrejsi nez zbytek sveta a misto toho pousit neco osvedceneho a standardniho vymysli Ceke super trinohe kobyly !
  • 1. 7. 2009 17:22

    k (neregistrovaný)
    602xmlfilter je pouze pro 32bit systémy, co ty 64bit? to zas bude mraky 32bit balastu aby to vůbec fungovalo :(
    Proč se takto důležitý systém platformě váže na jakýkoli konkrétní SW a nevznikne pouze specifikace vlastností, které má daný SW umět a nechť je na výrobcích tohoto SW, aby tyto fce implementovali... achjo, proč něco dělat pořádně, když to jde zmršit...
  • 1. 7. 2009 18:04

    dracul (neregistrovaný)
    a hlavne pro linux k tomu pribalujou hromadu balastu ktery ma simulovat asi cele okna aby ta zmrsenina bezela (ja mam 64bit, takze sem to nerozbehal)

    ...

    ten pan lze snad v kazde vete co napsal (nekdy i vicekrat v jedne vete)
  • 1. 7. 2009 17:44

    Standa (neregistrovaný)
    Už před měsícem jsem požádal (dopisem na MVČR) o zřízení datové schránky jako soukromá osoba, ale stále jsem nedostal své kódy, nevíte, jak rychle to MVČR trvá? Už někdo tu schránku máte?
  • 1. 7. 2009 18:18

    Michael Hovorka, šéfredaktor
    Stando,

    zkuste tento dotaz položit zítra v on-line chatu, kde Vám na otázky bude odpovídat přímo pan Stiegler. On-line chat, začíná ve čtvrtek v 15:00.

    Hezký den,

    Michael Hovorka
    šéfredaktor
  • 1. 7. 2009 17:54

    Standa (neregistrovaný)
    Napadlo mě vytvořit na Facebooku skupinu proti datovým schránkám, považuji jejich současnou úpravu za protiústavní (hrubě porušuje naše lidská práva).

    Vlastně kvůli několika podvodníkům je a priori trestána celá populace. Stát na občany přenáší své povinnosti - místo toho, aby jako v USA poskytl soudům kurýry, kteří budou podvodníky uhánět po celé zemi dokud jim obsílku nedoručí, tak zavedou "fikci doručení".

    Podvodníci se ale vždy nějak vykroutí, my obyčejní občané ale jsme trestáni.

    Neumím s Facebookem pořádně pracovat, ani moc nechápu ten systém, ale u Paroubka to mělo úspěch.
  • 2. 7. 2009 0:19

    jezevec (neregistrovaný)
    :-) akce vejce pro stieglera?
    vždyt ten pán to s námi myslí dobře - akorát je neschopný . . . .
    musíme vyměnit voliče
  • 2. 7. 2009 10:49

    nikdo (neregistrovaný)
    Ostatni: Nadavate na 602XML filler, ale nemate ani tuseni jak velky je to ve skutecnosti problem. Za vzor si vezmu Czechpoint ktery tento bastl pouziva take.

    Problemy s Czechpoint
    1) obcas docazi k vynucene aktualizaci 602XML filler a kvuli zmeme formatu dat to v jednom pripade prestalo behat uplne. Kvuli aktualizaci na kterou nikdo predem neupozorni musi mit obsluha pocitace prava lokalniho admina aby mohla vubec pracovat coz je v naprostem rozporu s pozadovanou bezpecnosti techto precovist.

    2) Czechpoint dodnes nefunguje. Servery nebo jejich linky jsou v pracovni dobe naprosto pretizene na jejich reakci se ceka desitky sekund a vraceji naprosto zmatecne chyby. Napriklad chyba "Chybna data" je opravdu k placi.

    3) administruju jeden nejmenovany urad plus 2 pracoviste s Czechpointem. Pro ilustraci jak to funguje/nefuguje uvedu ze ani jeden ze 6ti pokusu o vypis z bodoveho uctu ridice pro mne neskoncil uspechem. Pouze zmatene chyby. A to vse na pracovistich kde Czechpoint prokazatelne obcas funguje, takze mohu vyloucit chybu na pracovisti. Dany subsystem nebyl ani v jednom pripade uvaden s cervenym puntikem jako docasne vyrazeny.

    A mimo Czechpoint:
    4) Pan Stiegler je presvedcen ze vsinchni maji alespon jedny Windows. No u vetsiny firem to plati a kvuli bastlum typu Czechpoint to plati i pro urady ale o datovou schranku si muzu pozadat i jako bezny obcan. V tomto pripade nemohu o vyzvedavani sve osobi ne firemni schanky poverit nikoho ciziho protoze bych porusil zakon. Mentalne zavadny aby si sebou napriklad na reku tahal notebook nejsem a z mobilu se nedostanu. A to ani v pripade chytrych mobilu (Windows mobile, iPhone, Android, Sybian). Fikce doruceni 10-dni ale plati. Pan Stiegner a jeho banda toto zamerne ignoruji a zatim jim to prochazi.Fujtajbl

    PS: omluvte preklepy a pravopisne chyby. Po zkusenosti s realnym provozem Czechpointo upadam do stavu kdy vydim pouze rude ne nevydim na klavesnici.
  • 2. 7. 2009 11:57

    Izak (neregistrovaný)
    Tak tak, taky me pristup statu S*E !

    neumim dorucit neco osobe, kterou zastihne i novinar ... reknem ze jsme mu to dorucili, i kdyz zpravu treba zahodime.\

    Neumime identifikovat ridice, kdyz ho sejmem kamerou zezadu ... porusime ustavu a rekneme, ze to musi na sebe prasknout ... misto toho, delat fotky zepredu.

    Neumime neco dokazat, zavedem presunkci viny, viz zakony o obtezovani ....
  • 2. 7. 2009 16:37

    Fido (neregistrovaný)
    Ten pan je opravdu demagog.
    Povazovat za linuxovou verzi neco, kde tuna balastu emuluje snad cele windows je tvrzeni hodne odvazne. Dale tvrdi, ze pro OS X je podporovan pouze procesor intel, pricemz o par vet dale tvrdi, ze to zvladne jakekoliv mobilni zarizeni, ktere umi vyuzivat pluginy. Ja tedy neznam ani jedno mobilni zarizeni (PDA, Mobil, Smartphone), ktere bezi na intelovskem procesoru. Predpokladam, ze nutnost intelovskeho procesoru kvuli rozdilne instrukcni sade, se tyka vsech pouzitich platforem. Jenomze i v beznych pc se pouzivaji i jine procesory nez od intelu. O tom, ze vse bezi jen a pouze na 32 bitovem systemu se pro jistotu ani nezminil.
    Ten pan je opravdu zraly na vlnu zalob az nekdo kvuli fikci doruceni a nemoznosti dostat se ke zprave kvuli naprosto idiotskemu technickemu reseni, neco duleziteho promeska. On sam totiz priznal, ze je tvurcem tohoto paskvilu. Je tedy za to zodpovedny.
  • 2. 7. 2009 19:58

    Petr (neregistrovaný)
    Tak to neznas polovinu PDA a MDA :-) Protoze CPU Xscale je od Intelu (samozrejme to neni x86, ale od Intelu je)
  • 3. 7. 2009 13:40

    No4711 (neregistrovaný)
    To jako asi myslel, že neexistuje PPC binárka, takže to nepoběží na starých Mac OS - tam existuje tzv. universal binary, která obsahuje binárku jak pro PPC tak pro x86.

    Nicméně se přidám k obecným nářkům - kolega mi to ukazoval právě na OS X a pokud si nedoinstalujete X11, tak to neuchodíte. Navíc pokud platí to o právech admina pro běžnou práci s pluginem, tak to je na trestní oznámení na neznámého pachatele za trestný čin napomáhání k porušení listovního tajemství. Technicky to spadá přesně do té samé kategorie, jako když pošťák vysype kabelu a nechá dopisy ležet na chodníku.

    Co se týče toho, že vůbec někdo někoho nutí k tomu, aby si kupoval libovolné technické zařízení v hodnotě tísíců až desetitisíců korun, tak to je absurdní a možná by stálo za to napsat svému poslanci/senátorovi, zda nechce zvážit ústavní stížnost.

    Poslední věc, ta je pro pana redakčně pracujícího: vulgarismy, které použil/a Heechee ve svém příspěvku jsou zcela na místě, bohužel jsem je neviděl, ale při spatření Vaší redakční práce jsem pomyslel na místo, kde záda ztrácejí slušné jméno a případném vyplnění otvoru, který se Vám tam nachází například znečištěnou štětkou na čištění toalet. Tož tak.
  • 2. 7. 2009 13:31

    Zvedavej (neregistrovaný)
    Hmmm, jak se panáčci vypořádají a hlavně kdy s 64bit systémem? To se mám kvůli nim škrábat levou rukou za pravým uchem? To je na nějakou ústavní stížnost... omezení práva na pohyb, nebo tak... Taky by mohli sjednotit lhůty. Já mám 3 dny na vyjádření ... úřad ( soud) má 3 dny na vyjádření. To by pomohlo víc něž honění lidí. Úřad - soud má rok, dva čas a pak se máme najednou honem honem vyjadřovat a mame na to pidihlůtičky a ještě se dá fikce doručení .... co to je?
  • 2. 7. 2009 14:35

    an (neregistrovaný)
    Jen me tak zarazila zminka o tom, ze pro cteni pdf musim mit ctecku...
    Ano, musim... ale rozdil mezi PDF a 602formfillerem je ten, ze jedno z toho neni iso standard, takze jde o srovnani hrusky a jablka. Ale proc ne, okolo schranek je diletantstvi vic |:
  • 2. 7. 2009 14:52

    Tom (neregistrovaný)
    Kdyz teda mam napr. iPhone ktery k internetu pristupuje dost dobre, budu si moci zpravy v datove schrance alespon precist? (bez nutnosti 602XML-filler).

    Nejde mi o to na zpravu psat odpoved, ale o to abych mohl precist jeji obsah.
    (pro jistotu uvadim, ze PDF, RTF, DOC a XDOC soubory jsou na iPhone standardne podporovany)
  • 2. 7. 2009 14:54

    nespokojeny uzivatel (neregistrovaný)
    Nefunguje diakritika v tom dvojnasobne wraprovanem 602 bastlu.
  • 2. 7. 2009 17:19

    mhi (neregistrovaný)
    Mam krome Linuxu i WinXP + Thunderbird + FF. Zkousel jsem zaregistrovat pro s.r.o. schranku, ale 602XML filler se neustale pokousel odeslat (neuspesne) pres Thunderbird E-MAILEM (!!!) zadost o zrizeni schranky. Maji to zjevne nastavene na outlook, takze se nepovelo. Nu, podal jsem rucne - staci najit v tempu .zfo soubor a poslat na posta@mvcr.cz.

    Zaroven jsem zridil testovaci schranku. Ve firefoxu jsem se prihlasil, ale neslo nic poslat, precist, hruza. Z IE se obcas neco nekde nenacte, ale clovek trpelivy se na nekolik pokusu nakonec dostane ke kyzenemu. Po instalaci 602xml filler ActiveX uz veci nejak funguji. Pokud se ovsem da prihlasit do datove schranky! Bezne dostavam zpravu:

    type Exception report

    message

    description The server encountered an internal error () that prevented it from fulfilling this request.

    exception

    java.lang.NullPointerException
    com.novell.nidp.authentication.NIDPAuthenticatedSession.A(y:744)
    com.novell.nidp.authentication.NIDPAuthenticatedSession.A(y:3468)
    com.novell.nidp.authentication.NIDPAuthenticatedSession.authenticate(y:490)
    com.novell.nidp.authentication.ContractExecutionState.exec(y:1113)
    com.novell.nidp.authentication.ContractExecutionState.execute(y:2398)
    com.novell.nidp.common.profile.LoginProfile.executeContract(y:1544)
    com.novell.nidp.common.profile.LoginProfile.A(y:2419)
    com.novell.nidp.common.profile.LoginProfile.login(y:1610)
    com.novell.nidp.servlets.handler.CommonProfile.handleLogin(y:23)
    com.novell.nidp.servlets.handler.CommonHandler.handleRequest(y:3494)
    com.novell.nidp.servlets.NIDPServlet.myDoGet(y:914)
    com.novell.nidp.servlets.NIDPBaseServlet.doGet(y:412)
    javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:627)
    javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:729)

    note The full stack trace of the root cause is available in the Apache Tomcat/5.5.27 logs.

    === No, ale co clovek mohl cekat od Ceske posty. Jsem zvedav, kdy dojde k ustavnimu soudu nejaka stiznost, ze nekdo nemohl prijmout nejakou listinu kvuli nefunkcnosti DS. CzechPoint na uradech skoro nikde nefunguje, ocekavam podobny osud i zde! ===

    V Linuxu samozrejme DS plnohodnotne NEFUNGUJI, tedy pokud mluvime i o klasicke neupravovane distribuci Ubuntu 9.04. Verim tomu, ze po dlouhem snazeni by se povedlo nekomu rozchodit ten filler, ale ...
  • 4. 7. 2009 13:31

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Podival jsem se na domenu mojedatovaschranka a je tam: "Omlouváme se všem uživatelům Datových schránek, v současné době probíhá plánovaná odstávka, z důvodů prací spojených s náběhem systému".

    Nemel byt nahodou nabeh systemu dokoncen do 1.7.2009 ?
  • 4. 7. 2009 22:47

    Standa (neregistrovaný)
    Ten, kdo je za datové schránky manažersky zodpovědný, by měl být vyhozen. Mouchy měly být vychytány už dávno, a ne aby se vše řešilo za ostrého provozu.

    Doufám, že dodavatel, který datové schránky programoval, už nikdy nedostane od státu žádnou zakázku. Je to ostuda.

    Jinak politická zodpovědnost, pokud se nepletu, je na Ivanu Langerovi a Edvardu Kožušníkovi, kteří datové schránky vymysleli.
  • 5. 7. 2009 11:25

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Je to nedostupne stale. V podobnych situacich byva alespon zvykem uvest do kdy bude system nedostupny. Takovou informaci tam nevidim. Nemluve o tom, ze v tomto pripade je to samozrejme daleko vice zavaznejsi problem, nez to ze treba bance nejde internetove bankovnictvi (tam mohu v pripade nutnosti operace udelat alespon pres bankomat apod.)

    Tohle je proste naprosty amaterismus. Pokud potrebuji neco zmenit, coz chapu ze je v prubehu zivota takoveho systemu nutne, tak si to prece mohou odladit na jinem serveru a v jeden okamzik pak cele prepnout na produkcni server. Normalni clovek/firma (dodavatel) by si neco takoveho nemohl dovolit. Dale letmym pohledem do zdrojoveho kodu stranky tam nevidim zadne "pragma no-cache", takze se muze stat, ze tuto stranku uvidi uzivatele i po nabehu systemu, pokud si nevymazou cache prohlizece. Ach jo ...
  • 7. 10. 2009 14:26

    Karel (neregistrovaný)
    Á, pán je asi odborník.

    1) To že se nějaká "údržba" vyzkouší na testovacím prostředí ještě neznamená, že přesun na ostré prostředí proběhne během okamžiku. Chtěl bych vidět, kolik takových "okamžitých" přesunů máte za sebou. Pokud teda za přesun nepovažujete pouhé zkopírování stránky xy :-), to asi může být relativně rychlé.

    2) To že ve zdrojové stránce není vidět "pragma no-cache" ještě vůbec nemusí znamenat, že problém cachování není vyřešen. Umístění tohoto alementu do html hlavičky totiž zdaleka není jedinný způsob, jak dosáhnout kýženého efektu. Existuji jiné, řekl bych používanější metody.
  • 5. 7. 2009 12:09

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Psal jsem to tu uz nekolikrat, bohuzel jsem se nemohl zucastnit onoho chatu. Resila ze uz vubec bezpecnost tech ZFO souboru ktere zpracovana onen 602 plugin, pripadne 602 XML Filler aplikace (ci jak se to jmenuje) ? Dnesni webove prohlizece uz jsou relativne bezpecne, proto se hackeri zameruji na chyby (typicky chyba preteceni zasobniku a spusteni kodu ktery predstavoval data) v ruznych pluginech. Z poslednich pripadu to bylo nekolik zavaznych chyb v Adobe Readeru nebo Flash Playeru (viz server http://secunia.com/advisories/ ), prehravace multimedii jako QuickTime se opravuji temer stale, Java runtime taktez.

    Provedl vubec nekdo nejaky bezpecnostni audit te aplikace, nez ji stat zacne vnucovat milionum klientu ? Predpokladam ze firma 602 musela predat statu kompletni zdrojove kody, pro pripad ze by zkrachovala apod. Pro hackery je to rekl bych idealni prilezitost. Vnutit uzivatelum do pocitace nativni aplikaci, co se masove nikdy tak nevyuzivala, jiste pritahne pozornost.
  • 5. 7. 2009 12:25

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Jeste bych k tomu pridal, ze pokud by byl onen plugin napsan v nejake managed platforme jako Java nebo .NET, tak by se tim vyresil jak problem bezpecnosti tak podpory ruznych operacnich systemu. Predpokladam ze cely zadrhel je v tom, ze u firmy 602 zadne takove programatory nemaji a protoze se to "muselo pouzit" :-) tak z toho vznikl takovy strasny paskvil.

    Mimochodem je to vubec kompatibilni s Windows 7 ? Pochopil stat, ze svet operacnich systemu speje k tomu, aby byl kod pokud mozno "managed", takze pristi nebo prespristi verze Windows bude jiz velmi pravdepodobne nativne .NETova ? Co potom s nejakym 602 pluginem ? Prepise to 602 tak aby to odpovidalo dobe ? Proc uz to NEUDELALA ted ? Predpokladal bych ze standardne budou dodavat plugin/aplikaci v .NETu a Jave, aby tim pokryli pokud mozno co nejvice systemu. Samozrejme pro cteni zprav zadna aplikace treba neni, tam by stacilo webove rozhrani a prohlizece standardnich formatu jako PDF, ktere uz na vetsine systemu stejne jsou.
  • 23. 7. 2009 6:53

    Pavel Basák (neregistrovaný)
    No s prominutím je mi na blití už z toho, jak říká na začátku, že pro zobrazení většiny stránek si musim doinstalovat modul pro PDF nebo flash atd. No PDF beru, ale Flash např. běžně blokuji a navíc stránky kde se to používá mě NIKDO NENUTÍ ZE ZÁKONA POUŽÍVAT !!!!! Takže se můžu rozhodnout, že to používat nebudu, ale datové schránky musím.

    Nemám nic proti datovým schránkám, považuji je naopak za přínos, ale to jak jsou implementované je vážně hnus velebnosti.
  • 24. 8. 2009 22:57

    Storm (neregistrovaný)
    Vlastním DS jako podnikatel. Ale nejdříve, než ji aktivuji, jsem si ji chtěl dnes otestovat.
    A narazil jsem na dva dost velké problémy:
    Upozorňuji, že mám Ubuntu 9.04, na který je alienem portovaný rpm balíček pro 602xmlfiller.

    1. Ubuntu 32bit + http proxy server ve firemní síti => filler se nemůže dostat na web => konec

    2. Ubuntu 64bit => deb balík je pouze 32bit => konec

    Čekal bych, že když má být něco zákonem nařízeno v IT, že to bude technologicky neutrální. ;) Jediné co mi přijde pěkné, jsou kaskádové styly a design (ale to je věc názoru že).
  • 17. 12. 2009 10:20

    Jirka (neregistrovaný)
    Dobrý den,
    Bylo by není možné nastavit:
    u datové schránky nastavit více E-mailů, které upozorní na doručení zprávy a rovnou ji přepošlou?
    Proč nelze měnit uživatelské jméno a je nutné si neustále pamatovat ( či napsat) směs znaků a čísel ?
    Proč datová schánka piše, že je nezměněné heslo, když ihned po aktivati bylo heslo (z dopisu) ihned změněno.
    Proč datová schánka ukládá i předchozí hesla, která byla již pro pšístup použita?
    Proč se cena jedné upozoňovací SMS 3 Kč, když většina Internetových provozovatelů umožnuje automatické zaslání SMS libovolnému operátorovi za 1 Kč ?
    Je možné jsitit kolik set milonů, ci miliard stálo zavedení datových schánek?

    Děkuji Vám za odpověď.
    Jiří,
    obor telekomunikace
  • 19. 4. 2012 13:54

    MJ (neregistrovaný)
    19. 4. 2012 13:56 smazal Admin serveru, důvod: SPAM - Nepovolený odkaz
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).